ΚΑΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΥΣΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

GoldXL

Το 2013 η Τουρκία συνέχισε να αγοράζει χρυσό πυρετωδώς, όπως έκανε το 2012. Οι εισαγωγές χρυσού στη γειτονική χώρα σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση, φθάνοντας στο αποκορύφωμά τους τον περασμένο Απρίλιο. Έτσι ξεπέρασε σε αποθέματα και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα!

Οι εισαγωγές γι’ αυτόν το μήνα (45,487 τόνοι) ήταν περισσότερες από ολόκληρες τις εισαγωγές ολόκληρου του 2010 (42,490) και υπερδιπλάσιες από τις εισαγωγές του Μαρτίου (18,264 τόνοι). Τον Απρίλιο του 2012 είχαν καταγραφεί εισαγωγές 7,781 τόνων και τον Μάρτιο του 2012 εισαγωγές 2,909 τόνων.

Όπως αναφέρει το “enet.gr” έκτοτε, ο πολιτικός κόσμος στην Τουρκία όχι μόνο δεν φάνηκε να έχει ξεπεράσει το σοκ από την πρωτοφανή στα χρονικά κοινωνική εξέγερση του Ιουνίου, αλλά βρίσκεται εκ νέου εγκλωβισμένος σε ένα τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς, που πηγάζει απ’ ευθείας από τις χρυσές σχέσεις με το γειτονικό Ιράν.

Επιπλέον, σε όλο αυτό το διάστημα από το καλοκαίρι και μετά, η τουρκική οικονομία αποκάλυψε πλήρως τις αδυναμίες της, μετά και τη μαζική φυγή κεφαλαίων που προκάλεσε η προσδοκία των επενδυτών για σταδιακή απόσυρση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που έσπρωχνε τοποθετήσεις στις αναδυόμενες. Και είδε το εθνικό της νόμισμα να διολισθαίνει εκτροχιάζοντας τη νομισματική πολιτική της χώρας.

Παρά τα γενικευμένα φαινόμενα κατάρρευσης του συστήματος, οι εισαγωγές χρυσού στη γειτονική χώρα εκτοξεύτηκαν σε επίπεδα-ρεκόρ. Τα στοιχεία που παραθέτει το Χρηματιστήριο Χρυσού της Κωνσταντινούπολης (ΙΑΒ) δείχνουν πως από τον Ιούλιο και μετά οι εισαγωγές χρυσού άρχισαν να μειώνονται, φτάνοντας τους 4,843 τόνους τον Σεπτέμβριο, μήνα που η κρίση στη Συρία έφτασε στο αποκορύφωμά της.

Στο πρώτο εννεάμηνο του 2013, η Τουρκία είχε εισαγάγει ποσότητα χρυσού σχεδόν διπλάσια από ολόκληρο το 2012. Τους επόμενους δύο μήνες, για τους οποίους υπάρχουν στοιχεία, οι εισαγωγές ανέβηκαν ξανά στους 15,979 και 19,285 τόνους αντίστοιχα, ακολουθώντας αυτήν τη φορά αντίστροφη πορεία από το αντίστοιχο διάστημα του 2012.

Έτσι, συνολικά το 2013 -και χωρίς να έχει ανακοινωθεί ο Δεκέμβριος- η Τουρκία έχει φέρει εντός συνόρων 270,66 τόνους χρυσού, σπάζοντας το ιστορικό ρεκόρ των 269,489 τόνων του 2005.

Σύμφωνα με το World Gold Council (WGC), μη κερδοσκοπικό οργανισμό των μεγαλύτερων παραγωγών χρυσού που εδρεύει στο Λονδίνο, η τουρκική αγορά καταγράφηκε το 2012 ως η τέταρτη κατά σειρά καταναλώτρια προϊόντων χρυσού παγκοσμίως.

Στα τελευταία στοιχεία του οργανισμού για τα παγκόσμια αποθέματα χρυσού, η Τουρκία βρίσκεται στη 12η θέση με αποθέματα 503,2 τόνων χρυσού ή 16% των συναλλαγματικών της διαθεσίμων. (Ενδεικτικά, μια θέση παρακάτω βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με 502,1 τόνους ή 27,8%).

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας (TCMB) από τις 16.8.2012 επέτρεψε στις εμπορικές τράπεζες της χώρας να αυξήσουν μέρος των αποθεματικών τους σε χρυσό. Όπως σημειώνει το Δελτίο Οικονομικών και Εμπορικών Πληροφοριών της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα (Σεπτέμβριος 2012), οι αλλαγές αυτές επέτρεψαν στις τράπεζες να διατηρούν μεγαλύτερο μέρος των αποθεματικών τους στην TCMB προκειμένου να καλύψουν τις συνολικές απαιτήσεις αποθεματικών.

Με τα δημοσιεύματα της εποχής στον τουρκικό και διεθνή Τύπο να κάνουν λόγο για χρυσό αξίας 302 δισ. δολαρίων κρυμμένο στα νοικοκυριά της χώρας, ήταν στρατηγική επιλογή του συστήματος Ερντογάν να βγάλει το χρυσό από τα σπίτια και να τον ρίξει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Αυτή ήταν άλλη μία όψη στο εκσυγχρονιστικό θέατρο των κυβερνήσεων Ερντογάν, καθώς με τον πληθωρισμό δέκα χρόνια πριν να βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη, οι χρυσές λίρες και τα χρυσαφικά ήταν ένας προσφιλής τρόπος στους Τούρκους να τιμούν φίλους και συγγενείς σε οικογενειακές γιορτές και κοινωνικές εκδηλώσεις.

Οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας άρχισαν να προσφέρουν δάνεια εξασφαλισμένα με χρυσό, δηλαδή μπορούσαν οι πελάτες τους να παίρνουν δάνεια ή πιστωτικές κάρτες, φέρνοντας τα χρυσαφικά τους στο ταμείο. Τα στοιχεία της TCMB δείχνουν ότι έως τον περασμένο Ιούλιο οι καταθετικοί λογαριασμοί σε χρυσό αυξήθηκαν 15%.

Νομισματοποιώντας 5,512 τόνους χρυσού, η Τουρκία αφ’ ενός προσπάθησε να μετριάσει τις εισαγωγές χρυσού, αφ’ ετέρου έριξε άλλο ένα όπλο στη μάχη ενάντια του αρνητικού της ισοζυγίου πληρωμών. Η πόρτα που άνοιξε διάπλατα άφησε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν.

[ΠΗΓΗ: http://www.thestival.gr]