ΠΕΡΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

xrisos6

Απάντηση σε ανάρτηση του Παρατηρητηρίου της 2 Νοεμβρίου 2013 με τίτλο: «H Eldorado Gold εξαγοράζει το μεταλλείο χρυσού Σαπών: ένα σχόλιο»

Όταν λέμε Επένδυση 30 εκατ. ευρώ στη Θράκη από την Εldorado Gold για το project “Sapes Gold”, εννοούμε ότι η EldoradoGold θα διαθέσει 30 εκατομμύρια, θα επενδύσει δηλαδή το ποσό αυτό, για να αποκτήσει ή να δημιουργήσει ένα περιουσιακό στοιχείο στην περιοχή Σαπών, το οποίο προτίθεται να εκμεταλλευτεί για τη δημιουργία υπεραξίας. Δεν μπορεί καν να παρερμηνευτεί η παραπάνω πρόταση και να σημαίνει κάτι άλλο.

Ο γράφων τις ασυναρτησίες στο blog του Παρατηρητηρίου, ο ποίος δηλώνει «Φυσικά δεν πρόκειται για καμία “επένδυση”, κανενός ποσού στη Θράκη, αλλά για μία εξαγορά μετοχών και οικονομικών υποχρεώσεων, με τα 30 εκ. ευρώ να πηγαίνουν στις τσέπες των σημερινών μετόχων της Glory Resources». Και μάλιστα μαλώνει και τους δημοσιογράφους του newmoney.gr με το ειρωνικό «Ορισμένοι “δημοσιογράφοι” θα ήταν καλό να προσέχουν περισσότερο τι γράφουν», καλείται να μας δείξει μια περίπτωση όπου τα αρχικά χρήματα της επένδυσης πηγαίνουν απευθείας στον ντόπιο πληθυσμό.

Οι ξενοδοχειακές μονάδες; Τα χρήματα τα παίρνουν οι οικοπεδούχοι και οι μεγαλοεργολάβοι που τα κτίζουν. Οι ντόπιοι απλά περιμένουν τον τουρισμό που θα έρθει στην περιοχή και τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν

Τα έργα ΑΠΕ; Τα χρήματα πηγαίνουν στις ανεμογεννήτριες ή τα φωτοβολταϊκά και ο Δήμος παίρνει ανταποδοτικά οφέλη.

Οι νέες ακτοπλοϊκές γραμμές; Οι ντόπιοι περιμένουν την κατανάλωση από τους περισσότερους επισκέπτες που θεωρητικά θα έρθουν.

Κανείς επενδυτής, ούτε ακόμη το δημόσιο δεν έρχεται να μοιράσει χρήματα σε έναν τόπο. Άντε να δημιουργήσει και κάποιες θέσεις εργασίας ανειδίκευτων εργατών στη φάση της υλοποίησης. Το κεφάλαιο καταναλώνεται στην επένδυση και το τοπικό στοιχείο περιμένει να ωφεληθεί από την απόδοση της επένδυσης όταν αρχίσει να λειτουργεί. Και μπορεί να ωφεληθεί με δύο τρόπους: ή με μόνιμες θέσεις εργασίας και τόνωση της αγοράς περιφερειακά της επένδυσης ή με κοινωνικά οφέλη αν η επένδυση αφορά δημόσια έργα. Όσον δε αφορά την EldoradoGold έχει πολλάκις δηλώσει για τις θέσεις εργασίας και για τα οφέλη του τοπικού πληθυσμού, να μην τα ξαναλέμε…

Γι’ αυτό πριν βουτήξουν κάποιοι την πέννα τους στο μελάνι καλό θα ήταν να σκέφτονται πρώτα…