ΟΙ ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΙ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΩΝΙ

hippo

Ο τόσο χαριτωμένος αλλά και εμβληματικός Hippocampushippocampus, που τριγυρνάει στην παραλία του Στρατωνίου, συναντάται κυρίως σε ρηχά νερά κοντά στην ακτή, σε λιμνοθάλασσες και σε εκβολές. Τα ενήλικα άτομα συναντώνται σε διάφορα ενδιαιτήματα, τα οποία όμως έχουν κοινό χαρακτηριστικό τα ιζήματα. Επίσης πολλές φορές θα τα συναντήσουμε και σε τεχνητές κατασκευές όπως αγκυροβόλια ή ναυάγια.

Ο ιππόκαμπος είναι αρπακτικό και τρέφεται με οργανισμούς που ανήκουν στα Amphipoda, στα Annura και στα Mysidacea, (Kitsos et al., 2008) οπότε θα τον συναντήσουμε σε οικοσυστήματα υψηλής παραγωγικότητας και ποτέ σε μολυσμένα, νεκρά νερά.

Είναι προστατευόμενο είδος και οι κυριότερες απειλές είναι η καταστροφή των παράκτιων ενδιαιτημάτων του και η παράκτια αλιεία με μαζικές μεθόδους όπως οι τράτες (CaldwellandVincent 2012). Κινδυνεύει επίσης από την παράκτια ρύπανση από επιφανειακές απορροές από την ξηρά (IslamandTanaka, 2004), αλλά και από τη συλλογή του και πώληση σαν ενθύμιο στους τουρίστες.

Η μακροχρόνια παρουσία του στην παραλία Στρατωνίου έρχεται να διαψεύσει όλους αυτούς που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους φωνάζοντας πως πρόκειται για μια νεκρή θάλασσα από τις απορροές των ορυχείων και άλλα τέτοια προς λαϊκή κατανάλωση σε κιτρινίζουσες φυλλάδες και Blog.

Ο ιππόκαμπος ζει και βασιλεύει στο Στρατώνι. Βάλτε μια μάσκα και ελάτε να τον συναντήσετε, – πάντα διακριτικά, με σεβασμό στο περιβάλλον του και την ιδιωτική του ζωή…