«Αριστοτέλεια»: Απάντηση στη μιζέρια της αντιπαράθεσης

aristoteleia σήμα AUGUST

 

Τρεις μουσικές εκδηλώσεις, που εστίασαν στην ανάδειξη της ελληνικής λαϊκής κληρονομιάς και στην προώθηση του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού πραγματοποιήθηκαν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου στο Δήμο Αριστοτέλη, στο πλαίσιο διεξαγωγής και αναβίωσης «Των Αριστοτελείων», ενός από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της ελληνικής ιστορίας.

Τα λαϊκά γλέντια με την «Αθηναϊκή Κομπανία» και τα «Παιδιά της Πάτρας» μετέτρεψαν σε γιορτές της χαράς τις δροσερές καλοκαιρινές βραδιές εκατοντάδων κατοίκων και επισκεπτών, ενώ τα ακούσματα από τις χορωδίες του Δήμου Αριστοτέλη αποτέλεσαν τη γέφυρα μετάβασης «από το λαϊκό στο έντεχνο», μια που η θερινή ακαδημία παλαιάς και παραδοσιακής μουσικής πήρε τη σκυτάλη της διοργάνωσης.

Πράγματι, από τις 17 μέχρι και τις 21 Ιουλίου η Μουσική Σχολή του Δήμου Αριστοτέλη διοργάνωνε κάθε βράδυ συναυλίες, master classes, εργαστήρια, music camps και μουσικές διαλέξεις, εστιάζοντας στην ανάδειξη της εξαιρετικής αυτής μουσικής μορφής και προβάλλοντας στην ιστορική πρωτεύουσα του Δήμου, την Αρναία και τους γύρω οικισμούς, μουσικές εκφράσεις, που ατένισαν την Ελλάδα στο χρόνο ως σύμβολο πολιτισμού και πνευματικής δύναμης. Στη συνέχεια η “Ορχήστρα Έντεχνης Μουσικής της Χαλκιδικής” πραγματοποίησε μουσικά σεμινάρια ενώ στις 26 Ιουλίου η ρεμπέτισσα Μαριώ έστειλε από τη Στρατονίκη το μήνυμα ότι οι λαϊκές μουσικές βραδιές επανέρχονται.

Πράγματι, στις 28 Ιουλίου ο Αλέξανδρος Μπέλλες στο Στρατώνι ξαναθύμισε σε εκατοντάδες επισκέπτες τα ακούσματα του μεγάλου Νίκου Ξυλούρη, ενώ στις 29 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε κορυφαία μουσική συναυλία / αφιέρωμα στο Μίμη Πλέσσα με τους Δημήτρη Μπάση, Εύη Σιαμαντά, Κοκσάλ Φιντέ και Σπύρο Κλείσσα.

Οι χιλιάδες συμμετέχοντες σιγοτραγούδησαν μαζί με τους καλλιτέχνες μουσικές διαχρονικές επιτυχίες του μεγάλου δημιουργού, ο οποίος μετέτρεψε τον προαύλιο χώρο του πετρόκτιστου σχολείου (που φιλοξένησε την εκδήλωση) σε χώρο υποδοχής ενός συγκινητικού «πανηγυριού» επικοινωνίας και μουσικού διαλόγου.
Αθλητικό διάλειμμα στις μουσικές εκδηλώσεις αποτέλεσε η αθλητική κατασκήνωση ιστιοπλοΐας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Στρατώνι από τις 22 μέχρι και τις 26 Ιουλίου, συγκεντρώνοντας εκατοντάδες παιδιά από τη γύρω περιοχή, τα οποία – αφού παρακολούθησαν ιστιοπλοϊκά μαθήματα – επιβιβάσθηκαν σε σκάφη, πλέοντας στον Ακάνθιο Κόλπο και αποκομίζοντας πραγματική αθλητική εμπειρία ζωής!

«Τα Αριστοτέλεια» συνεχίζονται τον Αύγουστο με πολλές μουσικές, γαστρονομικές και κινηματογραφικές δραστηριότητες.