ΜΗ ΜΕ ΞΥΠΝΑΤΕ, ΟΝΕΙΡΟ ΖΩ…

daskala

Μέρες Πολυτεχνείου και αγωνιστικού παροξυσμού ζει η κα Δασκαλοπούλου και η Εφημερίδα των Συντακτών. Η επιχειρηματική κίνηση μιας εταιρείας για να βγάλει μεγαλύτερο κέρδος, θέλοντας να πουλήσει το προϊόν της ακριβότερα, συνδυάστηκε με τα πιο απίθανα σενάρια και αποκρυπτογραφήθηκε με τις πιο ευφάνταστες «εξηγήσεις»: Με πολιτική ήττα Σαμαρά(!), με αρχή του τέλους για τις επενδύσεις χρυσού στην Ελλάδα(!), με τα «αποτελέσματα της καταλυτικής δράση του κινήματος των κατοίκων Χαλκιδικής»(!!!), συνδυάστηκε ακόμα και με την απελευθέρωση των προφυλακισμένων για κακουργηματικές ενέργειες κατοίκων Ιερισσού…

Αναρωτιόμαστε αν πρόκειται απλά για το γνωστό φαινόμενο του βαυκαλισμού, ή μάλλον του αυτοβαυκαλισμού, που κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις τι πραγματικά συμβαίνει γύρω σου και ζεις στη δικιά σου, βολική πραγματικότητα… Καταλαβαίνουμε ότι οι ταλαιπωρημένοι και κατά τη γνώμη μας παρασυρόμενοι και πλανηθέντες κατά της επένδυσης κάτοικοι είχαν ανάγκη μια «νίκη», έστω και μικρή, διότι τελευταία οι καρπαζιές έπεφταν απανωτά και από παντού στον «δίκαιο» αγώνα τους, αλλά αυτό δεν δίνει το δικαίωμα σε σπεκουλαδόρους δημοσιογράφους τύπου Δασκαλοπούλου, να ταΐζουν τις αυταπάτες τους… Αύριο το πρωί, τι νομίζετε θα γίνει; Θα σταματήσουν οι εργασίες της Ελληνικός Χρυσός; Θα τα μαζέψουν οι «χρυσοθήρες» και θα φύγουν; Θα παρατήσουν την επένδυσή τους, θα αφήσουν άνεργους χιλιάδες ανθρώπους και θα πάνε σπίτι τους; Ξέρετε, –αλλά που να ξέρετε, αν κρίνω από της προκηρύξεις της «κυβέρνησης της αριστεράς» που υποστηρίζετε–, οι εταιρείες υπογράφουν συμβόλαια, έχουν υποχρεώσεις, επενδύουν στο μέλλον, δεν είναι κοντόφθαλμες και υπάρχει και η λεγόμενη εταιρική ευθύνη, η οποία υπαγορεύει υπεύθυνη κοινωνική στάση. Οπότε μην πιείτε πολύ στο πανηγύρι με τα αγριογούρουνα στο Γαλατικό χωριό παρέα με Οβελίξ, Αστερίξ και άλλους γραφικούς τύπους, διότι τίποτα δεν έχει αλλάξει. Η επένδυση θα γίνει, οι περικοπές στον προϋπολογισμό αφορούν τη γενικότερη δραστηριότητα της Eldorado Gold σε όλο τον κόσμο, και απλά στις Σκουριές η παραγωγή χρυσού θα αρχίσει ένα χρόνο μετά…

Οπότε η ζωή συνεχίζεται κανονικά… Καλά κάνετε και «Τραγουδάμε, χορεύουμε, αγκαλιαζόμαστε. Τόσα χρόνια αγώνας, αγωνίες, πίκρα κι επιτέλους μια χαραμάδα αισιοδοξίας», αλλά για λάθος λόγους… Και αυτό που εσείς ονομάζετε χαραμάδα αισιοδοξίας, για την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων είναι μια ατυχής συγκυρία που θα καθυστερήσει την έναρξη απόδοσης τελών στο ελληνικό κράτος από την εξόρυξη χρυσού. Αν χαίρεστε για αυτό είστε πολύ λάθος πληροφορημένοι.

Χαρακτηριστικό της παράνοιας είναι οι διάφορες ατάκες που εξασφάλισε η δημοσιογράφος Δασκαλοπούλου για το άρθρο της: «Δεν έχει τελειώσει ο αγώνας μας, δεν έχουμε δικαιωθεί, αλλά σίγουρα θα μειωθεί η ένταση των εργασιών της Ελντοράντο. Αυτό θα μας δώσει χρόνο να ενημερώσουμε ακόμα περισσότερο τον κόσμο στην Ελλάδα και το εξωτερικό, να ισχυροποιήσουμε το κίνημά μας. Κι αυτό θα λειτουργήσει σαν καταλύτης για να πέσει κι άλλο η μετοχή κι άρα να πιεστεί η εταιρεία και να φύγει». Διαβάζω καλά ή με γελούν τα μάτια μου; Η αντίδραση των κατοίκων Ιερισσού θα ρίξει τη μετοχή της Eldorado Gold; (Και να το είπε κάποιος μικρόνους, η Δασκαλοπούλου το έγραψε στο άρθρο;). Και όταν πέσει η μετοχή θα τα μαζέψουν και θα φύγουν; Σε ποια οικονομική θεωρία το είδαν αυτό; Όταν πέφτει η μετοχή μιας εταιρείας η εταιρεία εγκαταλείπει τις επενδύσεις της στις οποίες έχει ρίξει εκατομμύρια, και φεύγει; Είναι προφανές ότι τα λένε για να τα ακούν μεταξύ τους… Και να τα διαβάζουν και οι αναγνώστες της Εφημερίδας Συντακτών (πόσοι να είναι κι αυτοί…).

Και βέβαια εμφανίστηκαν και οι μαϊντανοί: «Η θέση του κινήματος ότι αυτές οι φαραωνικές επενδύσεις δεν έχουν κανένα όφελος για τη χώρα αποδείχτηκε πέρα για πέρα σωστή», μας λέει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη, για να κάνει μία δήλωση, μην γραφτεί άρθρο για τις Σκουριές και δεν έχει το όνομά της… Πως θα ξαναβγεί στις επόμενες εκλογές; Αλλά δεν μας εξηγεί πως αποδείχτηκε ότι «αυτές οι φαραωνικές επενδύσεις δεν έχουν κανένα όφελος για τη χώρα»; Μήπως επειδή έπεσε διεθνώς η τιμή του χρυσού; Και αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ το κατάφερε, για να φύγουν οι «χρυσοθήρες» από την Χαλκιδική; Δεν θα παραξενευτούμε καθόλου αν το ακούσουμε και αυτό….