ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ

 

Screen Shot 2013-04-17 at 2.05.04 μ.μ.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την απόφαση υπ’ αριθμόν 1492/2013 απέρριψε σήμερα την κύρια αίτηση (υπ’αριθμόν 7947/2011) κατά της εγκυρότητας της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για το σύνολο της επένδυσης στα μεταλλεία Κασσάνδρας. Η προσφυγή είχε υποβληθεί τον Νοέμβριο του 2011 από κατοίκους και φορείς της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής οι οποίοι ζητούσαν την ακύρωση της σχετικής ΚΥΑ.

Το ιστορικό της προσφυγής

Η προσφυγή από περιβαλλοντικά σωματεία, αγροτικούς συνεταιρισμούς και κατοίκους της Χαλκιδικής, υποστήριζε μεταξύ άλλων ότι η επένδυση συνιστά «μία ληστρική, τριτοκοσμικού τύπου εκμετάλλευση εθνικού πλούτου». Όπως ισχυρίζονταν, το έργο αντίκειται στο άρθρο 106 του Συντάγματος για τη βιώσιμη αξιοποίηση των πηγών του εθνικού πλούτου αλλά και στο 24 που «καθιερώνει την υποχρέωση του κράτους για προληπτική και αποκαταστατική δράση στην προστασία του περιβάλλοντος».

Όπως προκύπτει από τα κείμενα των προσφυγών, οι αιτούντες την αίτηση ακύρωσης της ΚΥΑ έχουν ιδιοκτησίες ή δραστηριοποιούνται επαγγελματικά κυρίως σε τουριστικές ή αγροτικές επιχειρήσεις πλησίον των χώρων όπου πρόκειται να ασκηθούν οι εγκριθείσες – μεταλλευτικές δραστηριότητες. Στην λίστα των προσφευγόντων περιλαμβάνονται επτά συνταξιούχοι, δύο ξενοδόχοι, μία μεσίτρια, μία ιδιοκτήτρια ενοικιαζόμενων δωματίων ένας πλοιοκτήτης, πολιτικοί μηχανικοί, ένας υπάλληλος του ΟΣΕ, ένας εκπαιδευτικός, ελεύθεροι επαγγελματίες και ορισμένοι κάτοικοι.

Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο το Δ’ Τμήμα του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου απέρριψε μία ακόμη αίτηση ακύρωσης που είχαν καταθέσει οκτώ σύλλογοι της Χαλκιδικής για να ανασταλεί η από 26.7.2011 υπουργική απόφαση με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τα έργα εγκατάστασης των μεταλλείων χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.Μ.Β.Χ.» και τον καθορισμό του χώρου απόθεσης παλαιών τελμάτων.

Με τις δύο τελευταίες απορρίψεις των προσφυγών, το έργο κατεργασίας χρυσού στη Χαλκιδική είναι ελεύθερο νομικών εμποδίων. Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες αποφάσεις του ΣτΕ έχουν μεγάλη σημασία, δεδομένου ότι το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο εξαντλεί την αυστηρότητά του σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος.