ΣΤΑΘΩΡΗΣ: ΣΤΗΝ ΙΕΡΙΣΣΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΗΜΑ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΥ ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟΥ – ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ Ο ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στην τυροκομική μονάδα Σταθώρης Τυροκομική – Stathoris Dairy που βρίσκεται στην Ιερισσό Χαλκιδικής αποδόθηκε το πρώτο στη χώρα σήμα επισκέψιμου τυροκομείου, ενισχύοντας έτσι τον αγροτουρισμό αλλά και αναδεικνύοντας την πλούσια γαστρονομία της ευρύτερης περιοχής.

Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση που ήταν ήδη επισκέψιμη αλλά χωρίς πρόσβαση και ξενάγηση των επισκεπτών στους χώρους παραγωγής. Ωστόσο, μετά από τη σχετική απόφαση του Υπουργείου Τουρισμού και πληρώντας όλες τις προϋποθέσεις, έλαβε το σήμα επισκέψιμου τυροκομείου, γεγονός που σημαίνει ότι οι επισκέπτες μπορούν πλέον να ξεναγηθούν στο χώρο του τυροκομείου, παρακολουθώντας την παραγωγική διαδικασία των προϊόντων, από ειδικό χώρο που έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μην επηρεάζεται η ασφάλεια των τροφίμων. Παράλληλα, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και τη διαδικασία από την παραλαβή του φρέσκου γάλακτος, την πήξη του τυροπήγματος, τη δημιουργία του τυριού, μέχρι την τελική συσκευασία του προϊόντος.

Η επίσκεψη περιλαμβάνει ακόμη την περιγραφή για την πορεία της εταιρείας, τη γκάμα των προϊόντων της, το Guinness Word Reports, του μεγαλύτερου κατσικίσιου τυριού στον κόσμο και τη γευστική δοκιμή των προϊόντων της μονάδας. «Στα συν της επίσκεψης η ταυτόχρονη παρουσίαση και γευσιγνωσία της φρέσκιας μπύρας SEVENSEALS Brewery, που ανήκει επίσης στην οικογένεια», αναφέρει επιπλέον η επιχείρηση στην ανακοίνωσή της.

Όπως επισήμανε σε δηλώσεις της στο ThessToday.gr η Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κα Λία Μπουντιούκου, του οποίου είναι μέλος η τυροκομική μονάδα, είναι τιμητικό για την περιοχή μια τέτοια πιστοποίηση και ένα ακόμη θετικό στοιχείο για την ανάδειξη του γαστρονομικού τουρισμού. «Η τυροκομική μονάδα ήταν και από τις πρώτες επισκέψιμες επιχειρήσεις της Χαλκιδικής, μιας περιοχής με σημαντική παραγωγή μεταξύ άλλων πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος, με τα αντίστοιχα παράγωγά τους», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ακόμη ότι οι τουρίστες «μαγεύονται» από τα τοπικά προϊόντα της Χαλκιδικής και την γαστρονομία της. Συνεπώς, εκτός από το μοντέλο τουρισμού Ήλιος-Θάλασσα, η περιοχή έχει τις προοπτικές για να αναπτυχθούν οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού τις οποίες και αναζητούν πλέον οι ταξιδιώτες. «Δίνουμε έμφαση στην ανάδειξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού της Χαλκιδικής με δεκάδες παράλληλες δράσεις και εκδηλώσεις», συμπλήρωσε η κα Μπουντιούκου, όπως η εκδήλωση του 4ου Taste Halkidiki Festival που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 31 Ιουλίου στην Προβλήτα Νέων Μουδανιών, οπικοί παραγωγοί ελιάς, ελαιόλαδου, μελιού, τυροκομικών, αρτοποιημάτων, ζυμαρικών, κρασιών, μπίρας, αποσταγμάτων, από όλη τη Χαλκιδική, θα εκθέτουν τα προϊόντα τους στους επισκέπτες, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για αυτά, να τα γευτούν, αλλά και τα προμηθευτούν.

Ποια είναι η Σταθώρης Τυροκομική

Η επιχείρηση ξεκίνησε το 1986 ως κτηνοτροφική μονάδα καθώς και με ένα μικρό παραδοσιακό τυροκομείο από τον ιδιοκτήτη Ιωάννη Σταθώρη. Το 2005 η παραδοσιακή μονάδα μετατράπηκε σε μια υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής και εμπορίας τυροκομικών προϊόντων. Η παράδοση όμως παρέμεινε βασική αρχή των νέων παραγωγικών διαδικασιών που ακολουθούν τους αυστηρούς κανόνες υγιεινής σύμφωνα με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Το 2008 η επιχείρηση πιστοποίησε το Σύστημα Διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων της κατά το πρότυπο ISO 22000.

Αναφορικά με τη συγκομιδή του γάλακτος, γίνεται από κοπάδια που εκτρέφονται σε βοσκοτόπια της Βόρειας Χαλκιδικής μακριά από βιομηχανικές εγκαταστάσεις και κοντά στα σύνορα του Αγίου Όρους. Εδώ και χρόνια προμηθεύει τις Μονές του Άθωνα με τα προϊόντα της τα οποία ξεχωρίζουν σε ποιότητα και γεύση όπως το Πετρωτό και το Αθωνίτικο από κατσικίσιο φρέσκο γάλα, το Αγιοτύρι γραβιέρα.

Σημειώνεται επίσης ότι η Χαλκιδική έχει περίπου 10 τυροκομικές μονάδες με την κτηνοτροφία και την τυροκομία να ανθίζουν σε κεντρική και βόρεια Χαλκιδική, στον ορεινό όγκο του Χολομώντα, στο δήμο Σιθωνίας αλλά και στην περιοχή της Γαλάτιστας. Φέτα, κατσικίσιο τυρί, κεφαλοτύρι και γραβιέρα είναι τα βασικά είδη τυριού που μπορεί να βρει κανείς στη Χαλκιδική.

Οι προδιαγραφές των επισκέψιμων τυροκομείων 

Για να θεωρείται «επισκέψιμο» ένα τυροκομείο, θα πρέπει να διαθέτει, μεμονωμένα ή συνδυαστικά, χώρο υποδοχής και αναμονής επισκεπτών, αίθουσα κατάλληλα διαμορφωμένη και εξοπλισμένη για γευστική δοκιμή διαφόρων τύπων τυριών και λοιπών προϊόντων, χώρος τοποθέτησης, παρουσίασης και -εάν η επιχείρηση επιθυμεί- πώλησης προϊόντων ή και υπηρεσίες φιλοξενίας και εστίασης.

Το Σήμα Επισκέψιμου Τυροκομείου (ΣΕΤ) εκδίδεται από την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού (ΠΥΤ) του υπουργείου Τουρισμού, στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η εγκατάσταση για την οποία υποβάλλεται η αίτηση.

Προβλέπεται η δυνατότητα για γευσιγνωσία, πραγματοποίηση επιμορφωτικών επιδείξεων, δράσεων και άλλων εκδηλώσεων καθώς και η παραγωγή έντυπου ή/και ψηφιακού πολύγλωσσου ενημερωτικού υλικού για την προώθηση της κατανάλωσης ελληνικών τυροκομικών προϊόντων, στο πλαίσιο ενίσχυσης της γαστρονομικής ταυτότητας της Ελλάδας, με έμφαση στα προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Π.Γ.Ε).

Με το νέο θεσμικό πλαίσιο επιτρέπεται ταυτοχρόνως στις επιχειρήσεις που θα λαμβάνουν το σήμα επισκέψιμων τυροκομείων, η κατά παρέκκλιση παράλληλη λειτουργία χώρων εστίασης και μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων (όπως ενοικιαζόμενα δωμάτια, τουριστικές κατοικίες κ.α.) όπως ήδη προβλέπεται και επιτρέπεται για τα επισκέψιμα οινοποιεία, ζυθοποιεία και ελαιοτριβεία του Υπουργείου Τουρισμού. «Σημαντικό εργαλείο για την ανάδειξη του αγροτουρισμού αποτελεί για το Υπουργείο Τουρισμού και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέσω του οποίου σχεδιάζονται να διατεθούν πάνω από 17 εκατ. ευρώ σε δράσεις προώθησης και προβολής του αγροτουρισμού, όπως, μεταξύ άλλων, θα είναι και η δημιουργία του πρώτου δικτύου Αγροτουρισμού και Γαστρονομικού τουρισμού, ενός θεματικού DMO», αναφέρεται τέλος σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Τουρισμού.

[ΠΗΓΗ: https://thesstoday.gr/, της Δήμητρας Τάγκα, 26/6/2024]