ΣΤΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ Ο ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΝΕΑ ΡΟΔΑ

«Το Κέντρο Μικρασιατικού Ελληνισμού στα Νέα Ρόδα, θα αποκτήσει αυτόν τον προσδιορισμό – “Μικρασιατικού” και όχι απλώς “Προσφυγικού” Ελληνισμού – ώστε να θυμίζει σε όλους και από που “ξεριζώθηκαν” οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες!»

Αυτό τόνισε ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος, υπογράφοντας τη σύμβαση αγοράς οικοπέδου των Νέων Ρόδων που ανήκε στην  Ένωση Δασικών και Γεωργικών Συνεταιρισμών Αρναίας και πλέον περιήλθε στην ιδιοκτησία του Δήμου Αριστοτέλη.

Η αγορά, του οικοπέδου έκτασης  1.020,30 τ.μ. και του επ` αυτού κτίσματος έναντι του ποσού των 100.000€, ολοκληρώθηκε σε υλοποίηση σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου και σε συνέχεια του στόχου που έθεσε η Δημοτική Αρχή, με αφορμή την Επέτειο Μνήμης του 2022 για τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή, για τη δημιουργία ενός Πολυχώρου Πολιτισμού που θα αποτελέσει κέντρο ιστορικής αναφοράς στην έλευση των πρώτων προσφύγων στις κοινότητες του σημερινού Δήμου Αριστοτέλη, με την πλειονότητα εξ` αυτών να καταφθάνουν στα Νέα Ρόδα.

Ο κ. Βαλιάνος συμπλήρωσε:

«Όταν το 2022 δεσμεύτηκα να δημιουργήσουμε ένα σταθερό σημείο αναφοράς στον ρόλο της κοινότητας των Νέων Ρόδων ως ιστορικής πύλης του Μικρασιατικού Ελληνισμού στη βορειοελλαδική περιφέρεια, η ιδέα για ένα Κέντρο Μικρασιατικού Ελληνισμού είχε ήδη μπει σε τροχιά υλοποίησης με την αναζήτηση της κατάλληλης έκτασης. Αυτή οριοθετήθηκε πέρσι, οπότε και ξεκίνησαν οι διαδικασίες που πλέον ολοκληρώσαμε με την υπογραφή των συμβολαίων αγοράς της από τον Δήμο Αριστοτέλη. Η δημιουργία ενός Πολυχώρου Πολιτισμού, που θα συμπεριλάβει την ιστορική μνήμη και σύνδεση των Νέων Ρόδων του Δήμου Αριστοτέλη με τη Μικρά Ασία,  τη δραματική φυγή  των Ελλήνων από τις αλησμόνητες πατρίδες και τη δημιουργική αφετηρία και πορεία τους στη Μητέρα Ελλάδα, δεν είναι πλέον ιδέα. Είναι ένα εγχείρημα σε εξέλιξη».

[ΠΗΓΗ: https://aetoshal.blogspot.com/, 3/6/2024]