ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΕ – ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΟΡΥΚΤΑ

Η ΕΕ και η Αυστραλία υπέγραψαν σήμερα μνημόνιο συνεννόησης για διμερή εταιρική σχέση με τη συνεργασία στον τομέα των βιώσιμων κρίσιμων και στρατηγικών ορυκτών.

Το Μνημόνιο υπεγράφη εξ ονόματος της ΕΕ από τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο και τον Επίτροπο Εμπορίου κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις και τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν. Υπογράφοντες την Αυστραλία ήταν ο υπουργός Πόρων και Βόρειας Αυστραλίας Madeleine King και ο Υπουργός Εμπορίου και Τουρισμού Don Farrell.

Η εν λόγω εταιρική σχέση αποσκοπεί στη στήριξη διαφόρων κοινών στόχων, ενώ βασίζεται σε αμοιβαία οφέλη. Ειδικότερα, επιδιώκει να επιτρέψει στην ΕΕ να διαφοροποιήσει τον εφοδιασμό της με υλικά που είναι αναγκαία για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξη του εγχώριου τομέα κρίσιμων ορυκτών της Αυστραλίας. Η εταιρική σχέση καλύπτει ολόκληρη την αξιακή αλυσίδα κρίσιμων και στρατηγικών ορυκτών: έρευνα, εξόρυξη, επεξεργασία, διύλιση, ανακύκλωση και επεξεργασία εξορυκτικών αποβλήτων.

Εκτός από την από κοινού ανάπτυξη έργων σε ολόκληρη την αξιακή αλυσίδα στην ΕΕ και στην Αυστραλία, η εταιρική σχέση θα διερευνήσει επίσης τη συνεργασία σε χώρες όπου η ΕΕ και η Αυστραλία έχουν αμοιβαία συμφέροντα, εστιάζοντας στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ωφελώντας τις τοπικές κοινότητες. Επιπλέον, προωθεί καινοτόμες και ψηφιακές τεχνολογίες και υπηρεσίες εξόρυξης, καθώς και άλλα έργα κατά μήκος της αξιακής αλυσίδας κρίσιμων ορυκτών.

Πεδία συνεργασίας

Το παρόν Μνημόνιο ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ Αυστραλίας και ΕΕ στους ακόλουθους τομείς:

  • Ενσωμάτωση αλυσίδων αξίας βιώσιμων πρώτων υλών, συμπεριλαμβανομένης της δικτύωσης, της από κοινού διευκόλυνσης έργων (π.χ. μέσω κοινών επιχειρήσεων), της δημιουργίας νέων επιχειρηματικών μοντέλων και της προώθησης και διευκόλυνσης των εμπορικών και επενδυτικών δεσμών, διασφαλίζοντας την εύρυθμη λειτουργία, τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα αυτών των κρίσιμων αλυσίδων εφοδιασμού.
  • Συνεργασία στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας κατά μήκος των αλυσίδων αξίας των πρώτων υλών, μεταξύ άλλων όσον αφορά τις γνώσεις για τα ορυκτά και την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού και κλιματικού αποτυπώματος.
  • Συνεργασία για την προώθηση υψηλών περιβαλλοντικών, κοινωνικών και σχετικών με τη διακυβέρνηση προτύπων και πρακτικών, καθώς και βελτιωμένης ευθυγράμμισης των πολιτικών, με γνώμονα τον πλήρη σεβασμό των συνθηκών και της ασφάλειας των εργαζομένων και την ανάγκη βιώσιμης και ασφαλούς παραγωγής κρίσιμων ορυκτών.

Η υπογραφή του ΜΣ παρέχει ένα πλαίσιο για την οικοδόμηση ασφαλών και βιώσιμων αλυσίδων αξίας κρίσιμων και στρατηγικών ορυκτών μεταξύ της ΕΕ και της Αυστραλίας. Αυτές οι αξιακές αλυσίδες θα στηρίξουν την καθαρή ενέργεια και την ψηφιακή μετάβαση και είναι σημαντικές για άλλους βασικούς βιομηχανικούς τομείς, όπως η άμυνα και η αεροδιαστημική.

Η ΕΕ χρησιμοποιεί επίσης τις διμερείς συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών της για την εμβάθυνση των εμπορικών και επενδυτικών δεσμών, τη διαφοροποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της οικονομίας της, ιδίως στο πλαίσιο των αλυσίδων εφοδιασμού κρίσιμων πρώτων υλών. Η ΕΕ διαθέτει ήδη το μεγαλύτερο δίκτυο εμπορικών συμφωνιών στον κόσμο, με συνολικά 74 χώρες. Οι τελευταίες συμφωνίες με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νέα Ζηλανδία και τη Χιλή περιέχουν ειδικό κεφάλαιο για την ενέργεια και τις πρώτες ύλες. Οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ΕΕ-Αυστραλίας βρίσκονται επί του παρόντος σε εξέλιξη.

Επόμενα βήματα

Μετά την υπογραφή του ΜΣ, θα αναπτυχθεί από κοινού χάρτης πορείας με συγκεκριμένες δράσεις για την εφαρμογή της στρατηγικής εταιρικής σχέσης, κατά τους επόμενους έξι μήνες.

Ιστορικό

Δεδομένου ότι οι κρίσιμες πρώτες ύλες αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης, η Επιτροπή έχει αρχίσει να αναπτύσσει μια σειρά εταιρικών σχέσεων για τις πρώτες ύλες, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης για τις κρίσιμες πρώτες ύλες και την πράξη για τις κρίσιμες πρώτες ύλες. Τέτοιες συμφωνίες υπογράφηκαν με τον Καναδά και την Ουκρανία το 2021, με το Καζακστάν και τη Ναμίμπια το 2022, με την Αργεντινή, τη Χιλή, τη Ζάμπια, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τη Γροιλανδία το 2023, καθώς και με τη Ρουάντα, τη Νορβηγία και το Ουζμπεκιστάν το 2024.

[ΠΗΓΗ: https://energypress.gr/, 28/5/2024]