ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΡΝΑΙΑΣ

Ξεκίνησε σήμερα (27/05) η βιωματική εκπαίδευση για την οδική ασφάλεια σε παιδιά του δημοτικού της Αρναίας του δήμου Αριστοτέλη, χορηγία της Ελληνικός Χρυσός.

Οι μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είχαν την ευκαιρία να οδηγήσουν οχήματα σε προσομοιωτές, να μάθουν τα σήματα οδήγησης, να δούνε πως επηρεάζει το αλκοόλ την αντίληψή μας, τι συμβαίνει όταν ανατρέπεται ένα αυτοκίνητο, πώς βιώνει ένας επιβάτης αυτοκινήτου μία σύγκρουση και βέβαια να κατανοήσουν τον κίνδυνο και της ατομικής ευθύνης ως οδηγός ή πεζός.

Για αυτά και πολλά άλλα ακόμη άκρως ενδιαφέροντα μπόρεσαν να μάθουν, με τρόπο βιωματικό, οι μαθητές της πέμπτης και της έκτης δημοτικού, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτών Safe Onroad.

Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί πρωτοβουλία του Safe Onroad και του Συλλόγου Επαγγελματιών της Αρναίας, ενώ πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Hellas Gold, υπό την αιγίδα του δήμου Αριστοτέλη.

«Έχουμε εστιάσει στα παιδιά της πέμπτης και της έκτης τάξης δημοτικού, τα οποία μπορούν να αντιληφθούν πιο ώριμα κάποια πράγματα και να τα καταχωρήσουν πιο εύκολα στο μυαλό τους. Προσπαθούμε να τους μεταφέρουμε τα βασικά της οδηγικής ασφάλειας, τι πρέπει να κάνουν στον δρόμο, τι να προσέχουν, να έχουν ορατότητα και φυσικά ακοή στον δρόμο», αναφέρει ο δημοσιογράφος-εκπαιδευτής Κώστας Νικολακόπουλος και υπογραμμίζει πως «στη συνέχεια τα παιδιά μπαίνουν σε αυτοκινητάκια ηλεκτρικά, βάζοντας τα έτσι στην ιδέα της  ηλεκτροκίνησης, αλλά και στην ιδέα του πως κινούμαστε μέσα σε έναν δρόμο με σήματα μ, διαβάσεις, κυκλική πορεία κ.α.».

Σύμφωνα με τον ίδιο η βιωματική άσκηση είναι αυτή που “μένει” στα παιδιά, είναι μια άσκηση ευχάριστη με ενεργό συμμετοχή και η ομάδα της οδικής ασφάλειας Safe Onroad ανταποκρίνεται εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια σε όποιον σύλλογο, σχολείο, εταιρία κ.τ.λ. τους καλεί για να διδάξουν στα παιδιά με ένα διαφορετικό και κατανοητό τρόπο την ασφάλεια στον δρόμο.

«Τα παιδιά αντιλαμβάνονται πολύ εύκολα. Παρατηρήσαμε ότι παιδιά που πέρσι ήταν πέμπτη δημοτικού και φέτος έκτη, αφομοίωσαν αρκετά πράγματα σε πολύ μεγάλο ποσοστό από αυτά που προσπαθήσαμε να τους διδάξουμε. Μια επανάληψη είναι σίγουρα πολύ σημαντική, έτσι ώστε τα παιδιά να κατανοήσουν πλήρως τους κώδικες οδικής συμπεριφοράς στην πράξη!», τονίζει ο κ. Νικολακόπουλος.

Όσο για το εάν προκύπτουν οι ίδιες ανάγκες σχετικά με τα παιδιά που ζουν σε μια επαρχία από αυτά που ζουν σε μεγάλη πόλη ο παραπάνω ξεκαθαρίζει: «Στην επαρχία είναι πιο εύκολο ένα παιδί να πάρει το όχημα της οικογένειας τους και να βγει στον δρόμο, στην Αθήνα για παράδειγμα κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο να συμβεί. Εμείς εστιάζουμε στους λόγους που δεν πρέπει να πάρουν το αυτοκίνητο σε αυτή την ηλικία, προειδοποιώντας με παραδείγματα για τους μεγάλους κινδύνους που ενέχει μια τέτοια πρωτοβουλία».

«Μέσα στο σχολείο υπάρχει μια εβδομάδα εκπαίδευσης για την οδική ασφάλεια στα δημοτικά, όμως εμείς το πάμε ένα βήμα παραπέρα, εστιάζοντας στην πράξη -όχι μόνο στη θεωρία-, αυτή δεν αρκεί από μόνη της, αν δεν συνδυαστεί με πραγματικά γεγονότα. Η θεωρία ξέρετε απέχει πολλές φορές αρκετά από την πράξη», λέει στη συνέχεια.

«Τα τελευταία χρόνια -σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία- έχουμε έξαρση των τροχαίων ατυχημάτων και αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να μας προβληματίζει, όπως και το εκπαιδευτικό κομμάτι το οποίο θα πρέπει από την πολύ μικρή ηλικία κιόλας να εντάξει μέσα την εκμάθηση της οδικής ασφάλειας και φυσικά και της οδικής συμπεριφοράς. Δεν έχει σημασία μόνο το τι πρέπει να προσέχουμε, αλλά και το τι θα πρέπει να κάνουμε, ποια είναι η θέση μας όταν μεγαλώνοντας όπως εντασσόμαστε στην κοινωνία, παίρνουμε και τη θέση μας επάνω στον δρόμο. Είναι γνώσεις, βασικές προϋποθέσεις που απαιτούνται να τις γνωρίζουμε για να συνυπάρχουμε στους δρόμους. Όπως βέβαια να έχουμε κι τον ανάλογο σεβασμό, να υπακούμε στις υποδείξεις του Κ.Ο.Κ.», δηλώνει από τη μεριά του ο δημοσιογράφος-μηχανολόγος Παντελής Τζερτζεβέλης και υπογραμμίζει πως «είναι σημαντικό ένα παιδί να μπορεί να γυρίσει από το σχολείο πίσω στο σπιτι με ασφάλεια. Όλα έχουν ένα όριο και θα πρέπει να ξεκινάνε από τα γυμναστήρια, τις αίθουσες, τις αυλές των σχολείων και αργότερα να επεκτεινόμαστε προς τα έξω».

Για την εκπαίδευση των γονιών και πως θα χειριστούν για παράδειγμα το πατίνι ή το ποδήλατο που πήρανε στο παιδί τους, το οποίο θα βγει στον δρόμο ο κ. Τζερτζεβέλης σημειώνει: «Μαζί με την αγορά του ποδηλάτου είναι πολύ καλό να υιοθετήσουμε ή να μην ξεχάσουμε την αγορά ενός προστατευτικού κράνους. Είναι το μοναδικό μέσο προστασίας που μπορούμε να έχουμε ως χρήστες αυτού του μέσου. Είναι πολύ καλό επίσης οι γονείς να μεταφέρουν στα παιδιά τους τη γνώση, για παράδειγμα σε ποια μεριά του δρόμου μπορεί να κινηθεί το ποδήλατο, να ενημερώσουν για τη χρήση των φρενών και πάνω από όλα να ασκήσουν τον έλεγχο για να διαπιστώσουν αν το ποδήλατο είναι σε καλή λειτουργική κατάσταση για να μπορέσει το παιδί τους να το χρησιμοποιήσει…».

«Τα παιδιά σήμερα εδώ ακούν και βιώνουν από τη θέση του οδηγού πως είναι να βρίσκεσαι μέσα σε ένα αυτοκίνητο και να κινείσαι ακολουθώντας τις πινακίδες του ΚΟΚ, ποια είναι η συμπεριφορά, ποια είναι η ταχύτητα. Γίνεται λοιπόν μια προσομοίωση οδηγώντας έξη μικρά ηλεκτρικά αυτοκίνητα ανά δυο παιδιά, συνεργαζόμενοι να παίρναμε μια ειδική διαδρομή, εντάσσοντας τα έτσι μέσα στον δρόμο και στις ανάγκες που προϋποθέτει αυτός», λέει.

Για την ανταπόκριση των παιδιών στην άσκηση και την εμπειρία τους επάνω σε αυτή ο διοργανωτής εκδηλώσεων αυτοκινήτου Αντώνης Στοιβαχτάρης αναφέρει: «Τα παιδιά είναι ένα πολύ καλό σφουγγάρι και απορροφούν πανεύκολα αυτά που τους μεταφέρει κάποιος με τον δικό τους τρόπο. Σε όλες τις εκπαιδεύσεις επίσης δεν χρησιμοποιώ ποτέ την λέξη “απαγορεύεται”, όλα επιτρέπονται με το σκεπτικό ότι τα κάνεις όπως πρέπει να τα κάνεις. Πρέπει να γίνεις σύμμαχος των παιδιών, αν τα πηγαίνεις κόντρα και τα φοβερίσεις δεν θα σε ακολουθήσει κανένα παιδί. Ενώ αν προσπαθήσεις να τους εξηγήσεις ότι “αυτό που κάνεις είναι ωραίο, κάνε το όμως σωστά” το έχεις κερδίσει το παιχνίδι» και συνεχίζει: «το κάθε παιδί μας μετέφερε και μια προσωπική εμπειρία, δείχνοντας μας εμάς ότι έχουν καταλάβει το μήνυμα, το σωστό μήνυμα».

«Το πρόγραμμα αυτό θέλει να ευαισθητοποιήσει -πέρα από τα ίδια τα παιδιά-όλους αυτούς που έχουν να κάνουν με τα παιδιά, έτσι ώστε να μάθουμε όλοι εμείς και την οδική συμπεριφορά, αλλά και το πως θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε και ως πεζοί. Θεωρούμε ότι αντιλαμβανόμενοι τις έρευνες και τα στατιστικά στοιχεία που δυστυχώς είναι λυπηρά στην πατρίδα μας, προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά προς αυτό το κομμάτι για να αποφεύγονται τα δυσάρεστα, αλλά και να υπάρχει ομαλότητα στους δρόμους από όλους», λέει σχετικά με την άσκηση η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αρναίας Ειρήνη Γιαννούση.

«Η Ελλάδα σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία είναι μια χώρα με πολλά τροχαία δυστυχήματα, πολλούς τραυματισμούς και πολλούς θανάτους. Για εμένα η αιτία όλων αυτών είναι η βασική μας συμπεριφορά και η οδική μας παιδεία και εκτιμούμε ότι αυτά θα πρέπει κανείς να τα διδαχθεί από παιδί. Είναι σαφές λοιπόν ότι θα πρέπει να μπει στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Υπ. Παιδείας. Εμείς αναπτύξαμε αυτή τη πρωτοβουλία, παρουσιάζοντας ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στους μαθητές της πέμπτης και της έκτης δημοτικού, αλλά και στους μαθητές του γυμνασίου, το οποίο εμπεριέχει την θεωρία για το πως πρέπει να είναι η οδηγική μας συμπεριφορά και φυσικά και τη πράξη μέσα από κάποια πολύ σύγχρονα και πρωτότυπα και καινοτόμα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα που έχουν εντυπωσιάσει τους μικρούς μας φίλους», δηλώνει ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος και τονίζει πως «ό,τι περνάει από το δικό μας χέρι και σε ότι αφορά τις αρμοδιότητες του δήμου θελουμε να παρέχουνε αυτή τη γνώση, την εκπαίδευση στα παιδιά μας για να είναι ολοκληρωμένοι όταν θα κληθούν να διαχειριστούν τις συνθήκες οδήγησης, αλλά και με το ποδήλατό τους όταν θα βγουν στους δρόμους».

Υπογραμμίζεται ότι η δράση-ενημέρωση θα συνεχιστεί αύριο Τρίτη 28 Μαΐου στις 17:00 στο θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Αρναίας για μαθητές γυμνασίου-λυκείου, αλλά και για τους γονείς τους.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλους.

(Δείτε εδώ ένα σχετικό βίντεο: )

[ΠΗΓΗ: https://www.xalkidikipolitiki.com/, 27/5/2024]