XΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΛΕΙΠΟΥΝ» ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΙΕΡΙΑΣ – ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ

Χιλιάδες «χέρια εργασίας», λείπουν από τον τουρισμό και τον επισιτισμό, παραμονές της έναρξης της θερινής σεζόν σε Χαλκιδική και Πιερία, με τις Ενώσεις Ξενοδόχων των δύο αυτών τουριστικών νομών της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), να ζητούν, την επέκταση του Επιδόματος Ανεργίας στην προ μνημονίων διάρκεια, των πέντε (5) μηνών.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής , Γρηγόρης Τάσιος, εκτιμά ότι από τα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής, μόνο από τα ξενοδοχεία, λείπουν 1.500- 2.000 εργαζόμενοι, ενώ οι ελλείψεις είναι πολύ μεγαλύτερες αν ληφθούν υπόψη και όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις που δουλεύουν εντατικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο κάτω από τη μεγάλη ομπρέλα του Τουρισμού και Επισιτισμού, ξεκινώντας από τα ενοικιαζόμενα καταλύματα, τα κάμπινγκ, τη βραχυχρόνια μίσθωση, τις εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, τα σούπερ μάρκετ, τις εταιρείες κρουαζιέρας, τα beach bars και τις πάμπολλες επιχειρήσεις εστίασης.

Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τα περίπου 400 ξενοδοχεία της Πιερίας, τα οποία ανοίγουν κάπως αργότερα μέσα στη σεζόν, κάτι που καθιστά δυσκολότερη την εύρεση προσωπικού για την κάλυψη των κενών θέσεων, που κυρίως αφορούν τα τμήματα food & beverage, με ελλείψεις σε μάγειρες και βοηθούς μαγείρων, μπάρμεν, σερβιτόρους, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ηρακλής Τσιτλακίδης.

ΠΟΕΕΤ: Ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό

Όπως είπε στο makthes.gr ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΕΤ, Δημήτριος Κουτούκης, « γνωρίζουμε ότι πέρυσι οι ελλείψεις σε προσωπικό , στον τουρισμό και στον επισιτισμό, έφθασαν τις 53.000 άτομα. Οι ανάγκες των κλάδων αυτών, δεν καλύφθηκαν από μετακλητούς, ούτε μπορούν να καλυφθούν από ανειδίκευτο προσωπικό γιατί σε μεγάλο βαθμό αφορούν άτομα εκπαιδευμένα, μάγειρες, ρεσεψιονίστ, σερβιτόρους.

«Στα χρόνια του μνημονίων, περί τις 150.000 εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον επισιτισμό, έφυγαν από τη χώρα μας για την Κύπρο, την Πορτογαλία και την Ισπανία, όπου οι αμοιβές και οι συνθήκες εργασίας ήταν και είναι καλύτερες απ΄ ότι στην Ελλάδα».

Χαλκιδική: Άνοιξαν νωρίτερα, για να προλάβουν να βρούνε προσωπικό

Στη Χαλκιδική, τα 8 στα 10 ξενοδοχεία, έχουν ελλείψεις σε προσωπικό, κυρίως σε θέσεις χαμηλής εξειδίκευσης ( καθαριστές, καμαριέρες, λαντζέρες κ.αλ), ενώ όπως είπε ο κ. Τάσιος, αρκετές επιχειρήσεις, κυρίως εστίασης, έσπευσαν να ανοίξουν νωρίτερα, από τα μέσα Μαρτίου, προκειμένου να μπορέσουν να εξασφαλίσουν το προσωπικό που θα χρειαστούν για τη σεζόν.

Ειδικά οι επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας , τόσο στον τουρισμό , όσο και στον επισιτισμό, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες στην εύρεση προσωπικού, επειδή η θερινή σεζόν, λόγω καιρικών συνθηκών, είναι μικρότερη απ’ ότι στα νότια της χώρας. Έτσι, όταν στη νότιο Ελλάδα η σεζόν διαρκεί εννέα ( 9) μήνες , στη βόρειο Ελλάδα δεν ξεπερνάει τους έξι (6), με αποτέλεσμα το τρίμηνο επίδομα ανεργίας, αφ΄ενός να μη καλύπτει τους εποχιακά εργαζόμενους στον τουρισμό κατά τη νεκρά περίοδο και, αφ’ ετέρου, να τους σπρώχνει να εργαστούν στα νότια της χώρας στην επόμενη σεζόν ή και στο εξωτερικό.

To αίτημα στην Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Όπως είπαν οι κύριοι Τάσιος και Τσιτλακίδης, ο κλάδος έχει θέσει στην υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, το αίτημα της επαναφοράς του επιδόματος ανεργίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων στα ισχύοντα προ μνημονίων (ως το 2011).

«Ζητήσαμε την επαναφορά του επιδόματος, στην πεντάμηνη χορήγηση, υπό τρεις προϋποθέσεις, επειδή σκοπός είναι η τόνωση της απασχόλησης στον κλάδο με εργαζομένους που θα μείνουν στον τουρισμό και θα βελτιώνουν τις δεξιότητές τους. Έτσι, η μία προϋπόθεση αφορά προϋπηρεσία, η δεύτερη την υποβολή αιτήματος επαναπρόσληψης στην εποχιακή ξενοδοχειακή επιχείρηση που εργάσθηκε και, η τρίτη, την εκπαίδευσή του”, εξήγησε ο κ. Τάσιος.

Συνεννόηση με ΜΚΟ για απασχόληση μεταναστών

Η Ένωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, έχει έρθει σε επαφή με το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ελλάδα και δι΄αυτής με ΜΚΟ, που υποστηρίζουν πρόσφυγες και παράτυπους μετανάστες, που διαμένουν σε δομές φιλοξενίας και έχουν αιτηθεί άσυλο. Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα, σε τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε, η δυνατότητα απασχόλησης μεταναστών , όπως έχει ήδη γίνει από επιχειρήσεις των νομών Θεσσαλονίκης και Καβάλας.

«Στη χώρα μας βρίσκονται μετανάστες και πρόσφυγες , από 29 διαφορετικές εθνικότητες, που έχουν αιτηθεί άσυλο. Από αυτούς, τους περίπου 30.000, εκτιμούμε ότι αρκετοί γνωρίζουν μία ξένη γλώσσα, οι περισσότεροι Αγγλικά αλλά και αρκετοί, από τις πρώην γαλλικές αποικίες της Αφρικής, Γαλλικά, ενώ διαθέτουν και βασικές δεξιότητες για να απασχοληθούν σε χαμηλότερης εξειδίκευσης θέσεις», είπε ο κ. Τάσιος.

Υπενθυμίζεται ότι με την ψήφιση της τροπολογίας Καιρίδη, πολίτες τρίτων χωρών μπορούν να λαμβάνουν άδεια διαμονής, μόνο εφ’ όσον έχουν προσφορά εργασίας και αποδεικνύουν ότι εργάζονται.

Μετακλητοί νόμιμοι μετανάστες

Όπως εκτίμησε ο κ. Τάσιος, ο τουριστικός κλάδος θα ενισχυθεί και από μετακλητούς νόμιμους μετανάστες, που θα έρθουν να εργαστούν στην Ελλάδα, στη βάση διακρατικών συμφωνιών με την Αίγυπτο, τις Φιλιππίνες, την Ινδία, αλλά και τη Γεωργία, τη Μολδαβία και το Βιετνάμ. Οι συμφωνίες με αυτές τις έξι χώρες, αναμένεται ότι θα καλύψουν μέρος των μεγάλων ελλείψεων σε εργατικό δυναμικό στον τουρισμό, μα και σε άλλους κλάδους (γεωργία, κατασκευές). Ωστόσο, λόγω των διαδικασιών που απαιτούνται, για τη μετάκληση αλλοδαπών εργαζομένων, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις πιθανότατα δεν θα προλάβουν να τους εντάξουν στο δυναμικό τους, τη φετινή σεζόν.

Όπως όλα δείχνουν και η φετινή χρονιά, που προβλέπεται να είναι μία χρονιά καλή για τον ελληνικό τουρισμό, με μεγάλο αριθμό αφίξεων ξένων τουριστών, θα είναι μία ακόμη δύσκολη χρονιά για τις τουριστικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις, οι οποίες το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, είναι οι χιλιάδες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, εξειδικευμένο αλλά και χαμηλής εξειδίκευσης ή αλλιώς, γενικών καθηκόντων.

[ΠΗΓΗ: https://blog.moudaniwn.gr/, από makthes.gr, 4/4/2024]