Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΙ Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ’21 ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ

Τη Δευτέρα 25η Μαρτίου 2024 όπου στην Πατρίδα μας τιμάται, μέσα στο κατανυκτικό κλίμα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ο Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου και ο λαμπρός εορτασμός της Απελευθερώσεως του Γένους μας από τον τουρκικό ζυγό κατά το 1821, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ προέστη του  Όρθρου, της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας και της Eπισήμου Δοξολογίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Στεφάνου Αρναίας.

Τον πλαισίωσαν οι Εφημέριοι της Αρναίας Παν. Αρχιμ. π. Παΐσιος Σουλτανικάς και π. Αμφιλόχιος Χάϊτας, Αιδ. Οικ. π. Γεώργιος Τρικκαλιώτης και ο Διάκονος π. Νικόλαος Τσεπίσης.

Στη Θεία Λειτουργία προσήλθαν όλα τα Σχολεία της Αρναίας, Νηπιαγωγεία, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Γενικό Λύκειο και Επαγγελματικό Λύκειο με τους Καθηγητές – Καθηγήτριές τους και  με τις Σημαίες τους, σφύζοντας από ζωή και προσδίδοντας άρωμα ελπίδας! Ο Λαός του Θεού καμάρωσε τα παιδιά του στην Εκκλησία με επικεφαλής τον τ. Υπουργό κ. Χρήστο Πάχτα, τον Αντιδήμαρχο κ. Γεώργιο Θαλασσινό, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αριστοτέλη κ. Ιωάννη Κέκερη,  την Πρόεδρο της Αρναίας κα Ειρήνη Γιαννούση, την Πρόεδρο της ΑΞΤΑΔΑ κα Μαριλένα Ζαμάνη, τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου κ. Αστέριο Τζιτζιρίκα, την Πρόεδρο της Α΄ Βαθμίου Σχολικής Επιτροπής κα Ευγενία Γιαννούση, την Δημοτική Σύμβουλο κα Εύη Κασαμπαλή,  τον Αστυνομικό Υποδιευθυντή Χαλκιδικής κ. Ιωάννη Μπαμπαΐτη, τους Διοικητές του Αστυνομικού Τμήματος κ. Αναστάσιο Καραπαντά και των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αρναίας κ. Παντελή Αλβανό κ.ά.

Τον Πανηγυρικό της Ημέρας εξεφώνησε, μετά την τέλεση της Επισήμου Δοξολογίας, η Φιλόλογος Καθηγήτρια του Γυμνασίου  Αρναίας κα Ακυλίνα Βουρνίτη, η οποία, αφού ιστορικά ανέλυσε την έκρηξη της Επαναστάσεως του ’21, υπογραμμίζοντας τις θυσίες του Ρωμιού, των αρματωλών και των κλεφτών, το ζύμωμα του Έθνους με την Ορθοδοξία και τις θυσίες του ράσου, κατόπιν με μια καταπληκτική  αναφορά στο σήμερα, διερωτήθη για το πως διαχειρίζεται ο Έλληνας στην εποχή μας την ελευθερία που μας κληροδότησαν, πληρώνοντας με αίμα και θυσίες οι πρόγονοί μας. Παρετήρησε ότι υπάρχει τεράστια αντίθεση -χάσμα στις επιλογές των σημερινών Ελλήνων με εκείνες που αποτέλεσαν το άρωμα του ξεσηκώματος της Επανάστασης του ’21. Ο Σταυρός καταπατείται, η Οικογένεια αποδυναμώνεται και χλευάζεται, η Ορθοδοξία δέχεται ουσιαστική επίθεση και παραμερίζεται, τα ζώπυρα του Έθνους γκρεμίζονται και Άρχοντες και Λαός δείχνουμε αποδυναμωμένοι και αποκαμωμένοι να συλλάβουμε τα μηνύματα των καιρών. Ξενόφερτα ήθη και τρόποι ζωής εκφράζουν το σήμερα και βιώνονται από τον σημερινό Έλληνα, που δείχνει να ξεχνάει τη Ρωμιοσύνη, το τσαγανό και το φιλότιμο της φουστανέλας και να γυρεύει πως να αρέσει στην ”εσπερία” και ”εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα Ευρώπη”, θάβοντας για ένα ”πιάτο φακή” τα Πρωτοτόκιά του σε οικουμενική κλίμακα, την αλήθεια, δηλαδή, ότι στο χθες η Ελλάδα ήταν φωτοδότρα, έδινε δηλαδή το φως στον Κόσμο, ενώ σήμερα καταδέχεται το αρχοντικό Ρωμαίικο να σκύβει το κεφάλι, υποδεχόμενο τα σαπισμένα και παράταιρα λασπόνερα του ξεπεσμένου Ευρωπαϊκού και πέραν του Ατλαντικού… ανορθολογισμού!

Τέλος η εξαίρετη παιδαγωγός προσκάλεσε τη Νεολαία μας, τους συναδέλφους της στην Εκπαίδευση και τον Λαό να μπούμε μπροστάρηδες στην ανάπλαση και αναγέννηση της καρδιάς του ’21 στο σήμερα, για ”να νιώσουμε – κατά τον Νεοέλληνα ποιητή –  κάθε είδους μεγαλείο”!

Το Εκκλησίασμα ομολογουμένως καταχειροκρότησε  την κα Ακυλίνα, που σημειωτέον είναι θυγατέρα του υποδειγματικού και αξίου Κληρικού Αιδ. Πρωτ. π. Αθανασίου Βουρνίτη, Προϊσταμένου και Κτήτορος του Ι.Ν. Υψώσεως Τιμίου Σταυρού, Άνω Σταυρού!

Μετά τη Θεία Λειτουργία επακολούθησε Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο των Πεσόντων και λαμπρή παρέλαση της μαθητιώσης Νεολαίας μπροστά από τους Επισήμους και τους Γονείς τους,  υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Αριστοτέλη, την επιμέλεια και τη χοραρχία της οποίας έχει ο Αρχιμουσικός και Πρωτοψάλτης του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Στεφάνου Αρναίας κ. Βασίλειος Κοκκαλιάρης.

Δείτε εδώ ένα σχετικό βίντεο

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ κας ΑΚΥΛΙΝΑΣ ΒΟΥΡΝΙΤΗ ΣΕ PDF

[ΠΗΓΗ: https://web.im-ierissou.gr/, 25/3/2024]