Ο Χρήστος Μπαλάσκας, Πρόεδρος της Ελληνικός Χρυσός, αναλύει τις παραμέτρους της εξαγωγικής δυναμικής των Μεταλλείων ΚΑσσάνδρας και τις προκλήσεις για τον μεταλλευτικό κλάδο.
Στις 5 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στους χώρους του ξενοδοχείου Grand Hyatt Athens η ημερίδα «INVESTMENT SUMMIT – Η ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας σε περιβάλλον παγκόσμιων προκλήσεων», επικεντρωμένη στις σημαντικές ευκαιρίες που δημιουργούνται για την χώρα μας στο πεδίο των επενδύσεων σε συνθήκες διεθνών κρίσεων αλλά και της κλιματικής αλλαγής. Ένα πεδίο στο οποίο η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Κατά την διάρκεια της ημερίδας, η οποία είχε δομή Συνεδρίου, διακεκριμένοι ομιλητές ανέλυσαν τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας έναντι του ανταγωνισμού στην περιοχή, τις προοπτικές για προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό, την συμβολή των μεγάλων έργων υποδομών του κατασκευαστικού τομέα στην εγχώρια οικονομία, αλλά και των ενεργειακών υποδομών που «θωρακίζουν» την χώρα σε επίπεδο ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας.
Τέθηκε επί τάπητος η αναγκαιότητα ψηφιακού μετασχηματισμού τόσο του Κράτους όσο και των επιχειρήσεων, όπως και οι προτεραιότητες τις οποίες θέτει η κλιματική αλλαγή για «πράσινη μετάβαση», με την υιοθέτηση καινοτόμων επενδυτικών σχεδίων που αφορούν σε δραστηριότητες κυκλικής Οικονομίας και βιώσιμης ανάπτυξης.
Έμφαση δόθηκε και στα νέα μοντέλα παραγωγής που προϋποθέτουν την χρήση ρομποτικών τεχνολογιών και Τεχνητής Νοημοσύνης καθώς και στις επενδύσεις που συντελούνται προς αυτή την κατεύθυνση.
Επίσης, αναλύθηκε η συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης, των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, όπως και των Αναπτυξιακών Νόμων στην υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που δύναται να «μεταμορφώσουν» την Ελλάδα σε ηγέτιδα οικονομική δύναμη της περιοχής.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στα νέα κριτήρια που υιοθετεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα για την χρηματοδότηση επενδύσεων.
Η ατζέντα περιελάμβανε ακόμη, ενότητες που αφορούν τις νέες τάσεις και τα επενδυτικά σχέδια που αναπτύσσονται στον τουριστικό τομέα, τη ναυτιλία, την εφοδιαστική αλυσίδα (Logistics), τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την διαχείριση αποβλήτων, τον πρωτογενή τομέα και την εγχώρια βιομηχανία.
Συμμετείχαν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης από τα υπουργεία Οικονομίας & Οικονομικών, Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, Υποδομών & Μεταφορών, Ανάπτυξης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.α. Τις απόψεις τους ανάπτυξαν υψηλόβαθμα στελέχη Τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της συνεργασίας κρατικών φορέων και επιχειρηματικών σχημάτων για την προώθηση μεγάλων επενδύσεων στην χώρα.
Στην 4η ενότητα της συζήτησης, και σε ένα πάνελ το οποίο ανέλυσε το θέμα «Εγχώρια παραγωγή και εξαγωγές: Η δυναμική των ελληνικών προϊόντων – Προκλήσεις, νέες τεχνολογίες & επενδυτικό ενδιαφέρον», με συντονιστή τον δημοσιογράφο Δημήτρη Χριστούλια, συμμετείχε και ο κος Χρήστος Μπαλάσκας, Vice President,Commercial, Growth and External Relations Eldorado Gold & Πρόεδρος Ελληνικός Χρυσός. Μαζί του στο πάνελ ο Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Ανάπτυξης και οι Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της BESPOKE SGA HOLDINGS A.E., Γιάννης Παπαδόπουλος, Co founder – Senior Partner στην EOS CAPITAL PARTNERS και Γιώργος Μαργώνης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας διεμήνυσε πως η πολιτεία κάνει το παν για να εξασφαλίσει όχι μόνο ένα ασφαλές περιβάλλον για το επιχειρείν στην Ελλάδα, αλλά και χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία θα στηρίξουν τις επενδύσεις και θα καταστήσουν πιο ανταγωνιστικά τα προϊόντα, και συγχρόνως θα προσελκύσουν και επιπλέον επενδυτικά σχήματα.
Στην αρχή της συζήτησης, και ενώ μιλούσε ο κος Θεοδωρόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της BESPOKE SGA HOLDINGS A.E. περί επενδυτών που ταλαιπωρήθηκαν από το ελληνικό δημόσιο και το γραφειοκρατικό περιβάλλον, «έδειξε» εμμέσως την Ελληνικός Χρυσός και τον κο Μπαλάσκα δηλώνοντας πως «έχουμε εδώ τον κατάλληλο άνθρωπο, ο οποίος ταλαιπωρήθηκε όσο κανείς άλλος από το ελληνικό δημόσιο», ενώ ο Υπουργός Ανάπτυξης, ο κος Σκρέκας συμπλήρωσε «και παρόλο που πήρε και μια ώριμη επένδυση…».
Στην εξέλιξη της συζήτησης απευθύνθηκε στον κο Μπαλάσκα η ερώτηση κατά πόσον οι επενδύσεις της Ελληνικός Χρυσός αξιοποιούν μεταξύ των άλλων σπάνιες γαίες ή κρίσιμες ορυκτές ύλες και κατά πόσο συμβάλλουν στην ενίσχυση της Ελληνικής αλλά και της Ευρωπαϊκής αυτάρκειας.
Ο κος Μπαλάσκας απάντησε πως η Ελληνικός Χρυσός, θυγατρική της Καναδικής Eldorado Gold, ήρθε στην Ελλάδα το 2012 να αναλάβει μια λειτουργούσα επιχείρηση και γνώρισε από πρώτο χέρι όλες τις ιδιαιτερότητες που έχει να αντιμετωπίσει μια ξένη άμεση επένδυση ισχυρού πολλαπλασιαστή, όπως τα Μεταλλεία Κασσάνδρας. Διότι μέχρι το 2021 είχαν ήδη επενδυθεί 1,3 δις δολάρια και έχουμε ξεκινήσει την επένδυση ακόμη ενός περίπου δις δολαρίων ακόμα, μέσα στα επόμενα 2 χρόνια. Σημείωσε πως αυτό δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την υποστήριξη στελεχών της κυβέρνησης όπως ο κος Σκρέκας, που βοήθησαν να ξεπεραστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια ξένη άμεση επένδυση.
Ο κος Μπαλάσκας τόνισε πως επενδύσεις στον ορυκτό ελληνικό πλούτο θα μπορούσαν αν εξελιχτούν σε έναν σημαντικό πυλώνα της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, έξω από τον τουρισμό και το real estate, αφού η αξία του ανεκμετάλλευτου ορυκτού πλούτου υπολογίζεται σε 72 δις ευρώ. Στη συνέχεια της ανάλυσής του στάθηκε στην επικείμενη παραγωγή χαλκού από την Ελληνικός Χρυσός, τονίζοντας που πρόκειται για μια από τις κρίσιμες ορυκτές ύλες, τις απαραίτητες στην ενεργειακή πράσινη μετάβαση, τις οποίες η Ευρώπη αναζητεί προς εξόρυξη εντός των συνόρων της.
Η επόμενη ερώτηση προς τον κο Μπαλάσκα αφορούσε τον τρόπο με τον οποίο η μεταλλευτική δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός συμβάλλει στον εξαγωγικό προσανατολισμό της χώρας.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικός Χρυσός απάντησε πως σε ποσοστό 100% η παραγωγή της Ελληνικός Χρυσός είναι εξαγώγιμη και η αξία της προς το παρόν κυμαίνεται από 180 έως 200 εκατ. ευρώ ετησίως. Με την ολοκλήρωση του έργου των Σκουριών, η αξία αυτή θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ. Σημείωσε πως η Ελληνικός Χρυσός είναι ίσως ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος του Λιμένος Θεσσαλονίκης μεταφέροντας στις διεθνείς αγορές επτά έως δέκα χιλιάδες κοντέινερ το χρόνο. Επίσης είμαστε έτοιμοι και προχωράμε προς αυτή την κατεύθυνση, να προσφέρουμε ακόμη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία με μεγαλύτερη παραγωγή μετάλλων στην Ελλάδα. Εταιρείες σαν την Ελληνικός Χρυσός συνεισφέρουν σημαντικά στο ισοζύγιο αλλά και στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.
Τελευταία ερώτηση προς τον κο Μπαλάσκα ήταν το κατά πόσο θεωρεί υποστηρικτική την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την μεταλλευτική βιομηχανία στα πλαίσια της πράσινης μετάβασης και της μείωσης των εισαγωγών κρίσιμων πρώτων υλών.
Ο κος Μπαλάσκας απάντησε πως μετά τα γεγονότα με την Ουκρανία και τη Ρωσία η Ε.Ε. αποφάσισε πως η εξορυκτική βιομηχανία έπρεπε να επανεκκινήσει. Έθεσε λοιπόν στόχο πως το 10% των κρίσιμων ορυκτών πόρων πρέπει να προέρχεται από το εσωτερικό της Κοινότητας. Η Πράξη για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες (Critical Raw Material Act) είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν αρκεί. Σήμερα δεν επιδοτείται και δεν χρηματοδοτείται η έρευνα για νέα κοιτάσματα ενώ σχεδιάζονται και τα αδειοδοτικά εργαλεία και η χρηματοδότηση για επενδύσεις στην μεταλλευτική βιομηχανία. Πάντως βρισκόμαστε στην σωστή κατεύθυνση, αν βρεθούν και τα κεφάλαια για αυτές τις εμπροσθοβαρείς επενδύσεις, θα έχουμε καλά αποτελέσματα.
Ο συντονιστής, ο δημοσιογράφος κος Χριστούλιας, ρώτησε αν είναι αισιόδοξος ο κος Μπαλάσκας για το αν θα αυξηθούν οι επενδύσεις το επόμενο διάστημα, και ο αυτός απάντησε πως ναι, το πιστεύει, και βλέπει και την προσπάθεια της κυβέρνησης να αυξήσει τον αρχικό στόχο των επενδύσεων από τα 7,5 δις στα 12,5 δις, μια πρόκληση που πιστεύει πως θα κατακτηθεί.
Ολοκληρώνοντας, ο κος Μπαλάσκας δήλωσε πως γνωρίζει εξ ιδίας πείρας, ότι ενώ στο παρελθόν αναζητούσαμε επενδυτές στο εξωτερικό να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, σήμερα αυτοί οι πρόθυμοι επενδυτές υπάρχουν και αναζητούμε πρότζεκτ στην Ελλάδα για να επενδύσουν.