ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΣΤΕΛΙΟΥ ΒΑΛΙΑΝΟΥ

Παραθέτουμε για την ενημέρωσή σας και χρήση κατά το δοκούν, την 1η μηνιαία απολογιστική ανάρτηση του Δημάρχου Αριστοτέλη Στέλιου Βαλιάνου, για τον Ιανουάριο του 2024, με την οποία εγκαινιάζεται μια τακτική δημόσια λογοδοσία του δημάρχου για τα τεκταινόμενα στον Δήμο Αριστοτέλη.

“Αγαπητοί συνδημότες,

Εγκαινιάζω με την ανάρτηση αυτή μια προσπάθεια ενίσχυσης της διαρκούς επικοινωνίας μας και λογοδοσίας, που ήδη διέπει τη σχέση αυτής της Δημοτικής Αρχής με τους πολίτες.

Στις αρχές κάθε μήνα αυτής της θητείας θα καταθέτω μια… απολογιστική σύνοψη των πιο σημαντικών δράσεων του προηγούμενου.

  • Για την πορεία έργων και παρεμβάσεων. Εκείνων που ανακοινώνονται με τα Δελτία Τύπου του Δήμου επειδή βρίσκονται σε κάποιο σημαντικό σταθμό της εξέλιξής τους (δημοπράτηση, σύμβαση, ολοκλήρωση) και εκείνων που εκτελούνται.
  • Για κάθε πιθανή εξέλιξη σε θέματα που διεκδικούμε ως Δήμος από την Πολιτεία.
  • Για θεσμικού χαρακτήρα μεταβολές και την επίπτωσή τους στην καθημερινότητα όλων μας.
  • Για τα πιο μικρά του Δήμου μας.

Ο Ιανουάριος που πέρασε, είχε όλα τα στοιχεία μια δυναμικής αφετηρίας.

Φυσικά ορίστηκαν οι νέοι Αντιδήμαρχοι, Προεδρείο στο Δημοτικό Συμβούλιο, και όλα τα στελέχη στα αντίστοιχα νομικά πρόσωπα και επιτροπές, βάζοντας στην αφετηρία τη μεγάλη προσπάθεια των επόμενων 5 ετών. 

Η εισροή 3,5 εκατομμυρίων ευρώ με τον διπλασιασμό των μεταλλευτικών τελών που αντιστοιχούν στο έτος 2022, αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια μας, για θεσμική παγίωση της απόδοσης του ανώτερου ποσοστού μεταλλευτικών τελών, που κατά το νόμο οφείλει η Πολιτεία να αποδίδει στον Δήμο Αριστοτέλη. Είναι κάτι που διεκδικούμε σταθερά, μαζί με την αλλαγή του νόμου που θα διευρύνει ακόμα περισσότερο το αποδιδόμενο στον Δήμο Αριστοτέλη ποσοστό μεταλλευτικών τελών. Πλάι σε αυτό, εργαστήκαμε σθεναρά και αυτό το μήνα για την αποδοτικότερη δυνατή εξέλιξη του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός,  μέσω του οποίου θα συνεχίσουν να ικανοποιούνται ανάγκες της καθημερινότητας, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και της εν γένει ανάπτυξης όλων των Κοινοτήτων μας.

Απολύτως ικανοποιητικές ήταν και οι εξετάσεις που έδωσε ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας του Δήμου στην πρώτη χιονόπτωση του 2024 που αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά, με τη συνδρομή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και του μηχανολογικού εξοπλισμού και του προσωπικού που διέθεσε η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός όταν της ζητήθηκε. Ακόμα και η βλάβη του ΔΕΔΔΗΕ εντοπίστηκε και αποκαταστάθηκε στον συντομότερο δυνατό χρόνο, χάρη και στη συνδρομή του Δήμου.

Η επιτυχία επαναλήφθηκε στα τέλη Ιανουαρίου στη δεύτερη χιονόπτωση. Αληθεύει βέβαια, πως η χιονόπτωση δεν είναι το χειρότερο, ούτε το πιο αιφνιδιαστικό ακραίο φαινόμενο που μπορεί να μας δοκιμάσει. Γι` αυτό βρισκόμαστε σταθερά σε φάση διαρκούς προετοιμασίας. Ρέματα καθαρίζονται, ο εξοπλισμός εμπλουτίζεται, προσωπικό ενημερώνεται και εκπαιδεύεται. Και φυσικά συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι διεκδικήσεις και οι παρεμβάσεις για αντιπλημμυρικά έργα αναγκαία για τη θωράκιση των κοινοτήτων μας. Την περίπλοκη φάση των αδειοδοτήσεων διεξερχεται το έργο του ρέματος Μπασδέκη στην Ολυμπιάδα,  όπως και οι μελέτες για το ρέμα της Αργυρώς στο Στρατώνι.  Το δε αντιπλημμυρικό της Τζούρβας στην Ιερισσό σε λίγο θα είναι έτοιμο να ξανά δημοπρατηθεί. 

Στο πεδίο των έργων, παρόμοια είναι η δυναμική που καταγράφηκε τον Ιανουάριο σε μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Τα μεγάλα αποχετευτικά έργα σε Ιερισσό,  Στάγειρα-Στρατονίκη και Αρναία. 

Το έργο πνοής ύψους 395.000 ευρώ για τη στέγαση ποικίλων δραστηριοτήτων στην Αμμουλιανή, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στο ιστορικό κτίσμα της «Καλογερικής Λέσχης» που ανακαινίζεται πλήρως.

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι εργασίες ενεργειακής και συνολικής αισθητικής αναβάθμισης στο Κλειστό Γυμναστήριο της Ιερισσού, συνολικού προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ.

Παραδόθηκε ο ανακαινισμένος χώρος των Κοιμητηρίων της Βαρβάρας, δίνοντας λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα.

Συνεχίζονται φυσικά τα έργα των αναπλάσεων σε Ιερισσό, Αρναία, Ολυμπιάδα, ενώ προσδοκία μου είναι να ξεκινήσουν στην Βαρβάρα,  στη Μεγάλη Παναγία και στην Ουρανούπολη.

Στη φάση του προσυμβατικού ελέγχου βρίσκονται οι μελέτες για τα έργα αναβάθμισης των λιμενικών εγκαταστάσεων σε έξι παράκτιες κοινότητες, το βασικό εργαλείο για να διεκδικήσουμε κονδύλια για τα λιμάνια μας.

Στο πεδίο του Τουρισμού, νέα συνεργασία οικοδομείται με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και την Marketing Greece  για την οποία θα ενημερωθείτε σύντομα πιο αναλυτικά.

Ανακοινώσαμε ήδη τις συναντήσεις με την Υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη και τον Γ.Γ. Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Μύρωνα Φλουρή, στο πλαίσιο των οποίων επισημοποιήσαμε την διεκδίκησή μας, να ενταχθεί ο Δήμος Αριστοτέλη στους «Πρότυπους Τουριστικούς Προορισμούς», εξέλιξη που θα φέρει νέα οφέλη για την τοπική τουριστική οικονομία.

Και βέβαια, παρουσιάσαμε τη διοργάνωση KOUZINA 2024, που σαν θεσμός εξελίσσεται, διευρύνεται και ενισχύεται ακόμα περισσότερο ως εργαλείο προβολής των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ανατολικής Χαλκιδικής”.

[ΠΗΓΗ: https://aetoshal.blogspot.com/, 7/2/2-24]