ΕΚΔΗΛΩΣΗ FOLLOWING ARISTOTLE ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΣΤΑΓΕΙΡΑ

Εγκρίθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου ‘Όρους η παραχώρηση της στοάς του αρχαιολογικού χώρου των αρχαίων Σταγείρων και της Μονής Ζυγού, με σκοπό την πραγματοποίηση του 1ου Συμποσίου με τίτλο Following Aristotle.

Ειδικότερα, η εκδήλωση η οποία προγραμματίζεται για τις 16 Μαΐου, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της αναβίωσης του αρχαίου θεσμού των Αριστοτελείων που διοργανώνονται κάθε χρόνο από τον δήμο Αριστοτέλη, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου όρους και του Δήμου Αριστοτέλη.

Σημειώνεται ότι οι εκδηλώσεις του 2024 περιλαμβάνουν το διεθνές συμπόσιο «Από τον Αριστοτέλη στον Άθωνα», που θα υποδεχθεί Έλληνες και διεθνείς ακαδημαϊκούς, καθώς και εκπροσώπους της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας, σε αρχαιολογικούς και προσκυνηματικούς χώρους της Ανατολικής Χαλκιδικής.

Μεταξύ των όρων προσωρινής παραχώρησης του χώρου, αναφέρεται ότι ο αριθμός των θεατών δεν θα υπερβαίνει τους 300 στα αρχαία Στάγειρα και τους 150 στη Μονή Ζυγού, ώστε να εξασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων και η προστασία των μνημείων.

Περαιτέρω, η πρωινή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον υπαίθριο χώρο της αρχαίας στοάς των Σταγείρων, στον αυχένα μεταξύ των δύο λόφων του αρχαιολογικού χώρου. Το κτίριο της στοάς θα χρησιμοποιηθεί ως έδρα για τους ομιλητές, ενώ ο αίθριος χώρος εμπρός από τη στοά θα φιλοξενήσει το κοινό. Τέλος, η απογευματινή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί εκτός των τειχών του αρχαιολογικού χώρου της Μονής Ζυγού, στον υπαίθριο χώρο που αναπτύσσεται νότια αυτής.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.tornosnews.gr/, της Σοφίας Κοντογιάννη, 24/2/2024]