«ΑΠΟΒΑΣΗ» ΣΙΚΕΛΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ – ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ BIKE FRIENDLY

Δεκάδες νέα τουριστικά project αναπτύσσει ο δήμος, στο πλαίσιο της τουριστικής προβολή του για το 2024 – Έμφαση στον εναλλακτικό τουρισμό, όπως ο σχολικός με πρώτους επισκέπτες μαθητές από το Παλέρμο

«Γκάζι» στην προώθηση και ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, με κορυφαίο τον ποδηλατικό τουρισμό, πατά και φέτος ο δήμος Αριστοτέλη, ο οποίος εκτός το «ήλιος και θάλασσα», χάρη στις μοναδικές παραλίες και τους θαλάσσιους κόλπους που διαθέτει, κατάφερε να κατακτήσει και την πρωτιά, μεταξύ των δήμων της χώρας που είναι φιλικοί στο ποδήλατο (Bike Friendly).

Επόμενο βήμα στο οποίο προχωρά ήδη είναι ο σχολικός τουρισμός, στο πλαίσιο του οποίου ο δήμος επιχειρεί να προσκαλέσει σχολεία από χώρες της Μεσογείου, για να γνωρίσουν μια περιοχή, που εκτός από ιστορικό της πρόσημο, έχει αναπτύξει πολλές μορφές εναλλακτικού τουρισμού, με έμφαση στο βουνό, τη θάλασσα, τις ποδηλατικές και περιπατητικές διαδρομές.

Το project Bike Friendly, είναι ένα από τα συνολικά 18 ολοκληρωμένα σχέδια που έχει εκπονήσει ο δήμος και απευθύνεται σε τουριστικές αγορές των Κάτω Χωρών, της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Ελβετίας και της Σκανδιναβίας.

Στον ποδηλατικό τουρισμό και το ειδικό σήμα που κατέκτησε ο δήμος του για το “Bike Friendly», αλλά και στις άλλα σχέδια που αφορούν στον εναλλακτικό τουρισμό αναφέρθηκε ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος, μιλώντας σε πρόσφατη ημερίδα με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση α΄ βαθμού και Τουριστική Ανάπτυξη» που οργάνωσε η Περιφερειακή Ένωση των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του φετινού Money Show.

«Είμαστε ο πρώτος δήμος που είναι bike friendly, πιστοποιημένος προορισμός στη χώρα και έχουμε ήδη ανανεώσει την πιστοποίησή αυτή για τρία ακόμη χρόνια, έως το 2026» τόνισε ο κ. Βαλιάνος, αναφέροντας παράλληλα ότι ο δήμος του ήταν ο πρώτος στην Ελλάδα που κέρδισε το 2020 το συγκεκριμένο σήμα, το οποίο απονέμεται σε ξενοδοχεία, Δήμους ή τουριστικούς προορισμούς και οργανισμούς, που πληρούν μία σειρά διεθνώς αναγνωρισμένων κριτηρίων ποιότητας.

Ο σχολικός τουρισμός αρχίζει με τη Σικελία

Μιλώντας για την τουριστική ανάπτυξη στο δήμο Αριστοτέλη, ο δήμαρχος ανέφερε και το project του σχολικού τουρισμού, γνωστοποιώντας ότι άρχισε ήδη η προσέγγιση σε σχολεία του Παλέρμο στη Σικελία, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα σε χώρες της Μεσογείου.

«Προωθούμε δυναμικά και το σχολικό τουρισμό, καθώς πρόσφατα επιστρέψαμε από το Παλέρμο της Σικελίας, από όπου προσεγγίζουμε και άρχισαν να έρχονται σιγά – σιγά σχολεία από τις Μεσογειακές χώρες, που για μας είναι στόχος» επισήμανε ο κ. Βαλιάνος, προσθέτοντας ότι στο δήμο του, στο πλαίσιο της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής γίνονται συνεχώς νέα πράγματα. «Έχουμε σχεδιάσει πολλά ακόμη να κάνουμε και κάθε χρόνο ανανεώνουμε, υποστηρίζοντας αι συμπληρώνοντας το προηγούμενο πρόγραμμα για την τουριστική προβολή του δήμου Αριστοτέλη» σημείωσε ο ίδιος. ΄

Είπε ακόμη ότι αυτή τη στιγμή ο δήμος έχει 34 τουριστικές αγορές στόχους, και 18 ολοκληρωμένα project τουρισμού, μεταξύ αυτών 16 περιπατητικές διαδρομές που υπάρχουν και ψηφιακά αναρτημένες, επισκέψιμα οινοποιεία και ενδιαφέρουσες, ποδηλατικές διαδρομές. Παράλληλα ο δήμος, συνέχισε ο κ, Βαλιάνος, στηρίζει και εξυπηρετεί το συνεδριακό τουρισμό, καθώς και τον θρησκευτικό και όχι μόνο σε σχέση με το Άγιος Όρος, αλλά σε σχέση και με τα μνημεία που μπορεί να δει και να επισκεφθεί έξω από τη Μοναστική Πολιτεία.

Επίσης, αναφέρθηκε και στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει ο δήμος Αριστοτέλη για να καλυφθεί η μεγάλη έλλειψη των Ρώσων τουριστών, μια αγορά με την οποία, όπως είπε, ο δήμος και συνολική η Χαλκιδική είχε μια προνομιακή σχέση λόγω του Αγίου Όρους. «Αυτό το κενό προσπαθούμε να το καλύψουμε με περιφερειακές δυνάμεις της Ρωσίας, δηλαδή με τουρίστες από γειτονικές με τη Ρωσία χώρες, όπως το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν κ.α» υπογράμμισε ο δήμαρχος.

[ΠΗΓΗ: https://www.makthes.gr/, της Φανής Σοβιτσλή, 21/2/2024]