ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΣΤΑΥΡΟ ΑΥΓΟΛΟΥΠΗ

Από την Ακαδημία Αθηνών

Τον εξαίρετο καθηγητή Αστρονομίας με καταγωγή -από τη Μεγάλη Παναγία Χαλκιδικής- Σταύρο Αυγολούπη με την ανθρωπιστική ματιά στο σύμπαν τίμησε η Ακαδημία Αθηνών για το συγγραφικό-λογοτεχνικό του έργο για την αστρονομία για παιδιά.

Στην Πανηγυρική Συνεδρίαση της Ακαδημίας, στην Αίθουσα Τελετών του Μεγάρου της Ακαδημίας, ο Πρόεδρός της Μιχαήλ Σταθόπουλος, με την παρουσία ακαδημαϊκών καθηγητών της Ακαδημίας Αθηνών, του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκου Πιερρακάκη και του π. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, απένειμε στον Σταύρο Αυγολούπη, Ομότιμο Καθηγητή Αστρονομίας του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ. τον Έπαινο του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη.

“ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ

ΤΥΧΗΙ ΑΓΑΘΗΙ

ΕΔΟΞΕ ΤΗΙ ΑΚΑΔΗΜΙΑΙ ΑΘΗΝΩΝ

ΣΤΑΥΡΟΝ ΑΥΓΟΛΟΥΠΗΝ

ΤΩΙ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΚΩΣΤΑ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ ΟΥΡΑΝΗ ΕΠΑΙΝΩΙ

ΟΙΚΟΘΕΝ ΤΙΜΗΣΑΙ

ΟΤΙ ΤΩΙ ΣΥΜΠΑΝΤΙ ΑΥΤΟΥ ΕΡΓΩΙ

ΕΞΟΧΟΝ ΘΕΡΑΠΟΝΤΑ ΤΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

ΕΑΥΤΟΝ ΑΝΕΔΕΙΞΕΝ

ΑΝΕΙΠΕΙΝ ΔΕ ΤΑΣ ΤΙΜΑΣ ΕΝ ΤΗΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗΙ ΣΥΝΕΔΡΙΑΙ

ΜΗΝΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΠΡΩΤΗΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΣΤΗΙ

ΕΤΟΥΣ ΤΡΙΤΟΥ ΚΑΙ ΕΙΚΟΣΤΟΥ ΚΑΙ ΔΙΣΧΙΛΙΟΣΤΟΥ”

Γεννήθηκε το 1949 στη Μεγάλη Παναγία Χαλκιδικής και τελείωσε τις γυμνασιακές σπουδές του στην Αρναία Χαλκιδικής. Έλαβε πτυχίο από το Τμήμα Μαθηματικών, όπου ήταν υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), για την επίδοσή του στις σπουδές του και πήρε Διδακτορικό Δίπλωμα από το Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (βαθμός «Άριστα») με επιβλέποντα του Διδακτορικού του τον καθηγητή της Γεωδαιτικής Αστρονομίας του Τμήματος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και Ιδρυτή και Διευθυντή του Αστεροσκοπείου Στεφανίου Κορινθίας κ. Λυσίμαχο Μαυρίδη.

Ο Σταύρος Αυγολούπης το Μάιο 1975 διορίστηκε στο Εργαστήριο Αστρονομίας του Τμήματος Φυσικής, το οποίο για 32 χρόνια υπηρέτησε διδακτικά και ερευνητικά, στην ερευνητική κατεύθυνση «Παρατηρησιακή Αστρονομία» έως το 2007, που μετακινήθηκε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στην ερευνητική κατεύθυνση «Παρατηρησιακή Αστρονομία και η Αστρονομία στην Εκπαίδευση», από το 2007 έως το 2016, που συνταξιοδοτήθηκε, συνεχίζοντας όμως και κατά το διάστημα αυτό την ερευνητική του κυρίως συνεργασία με το Τμήμα Φυσικής.

Διήλθε όλες τις πανεπιστημιακές βαθμίδες εξέλιξης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο υπηρέτησε χωρίς καμία διακοπή για 41 ολόκληρα έτη και του απενεμήθη ομόφωνα ο τίτλος του Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Αξίζει να σημειωθεί η σημαντική συμμετοχή του στην επιτυχημένη προσπάθεια του ΔΙΚΑΜ ώστε η Σύγκλητος του ΑΠΘ στη Συνεδρίασή της με αριθμό 2959/16 και 17-5-2018 ενέκρινε «Σύμφωνο Συνεργασίας» μεταξύ του ΑΠΘ και του Δήμου Αριστοτέλη για τη δημιουργία σε ιδιόκτητη έκταση του Δήμου 300 και πλέον στρεμμάτων του «Διεθνούς Πνευματικού Κέντρου Αρχαίων Σταγείρων: Ο Αριστοτέλης» με σκοπό τη μελέτη και προβολή του Αριστοτελικού έργου, καθώς και τη διάδοσή του σε Διεθνές Επίπεδο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ:

[ΠΗΓΗ: https://www.halkidikifocus.gr/, 14/1/2023]