Φθίνουσα συνεχώς η πορεία του κλάδου… Μειωμένες οι τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα – Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας καλεί τις βιομηχανίες να σταματήσουν τον εκβιασμό…
Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται ο κτηνοτροφικός κόσμος ολόκληρης της χώρας, καθώς ούτε το 2024… μπήκε με το δεξί! Μετά από μια πολύ δύσκολη χρονιά για τον πρωτογενή τομέα (εκτίναξη του κόστους παραγωγής – απώλειες ζωικού κεφαλαίου λόγω φυσικών καταστροφών), οι μειωμένες τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα έρχονται να δώσουν τη χαριστική βολή στον κλάδο, ο οποίος χρόνο με το χρόνο συρρικνώνεται.
Ούτε οι υποσχέσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λ. Αυγενάκη για ενίσχυση του κλάδου, φαίνεται να πείθουν τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι εκτός από τις μειωμένες ενισχύσεις, παίρνουν τα τιμολόγια στα χέρια τους με πολύ χαμηλότερες τιμές, ακόμη και κάτω από τα περυσινά επίπεδα, θέτοντας πλέον θέμα επιβίωσης!
Καμπανάκι από τον ΣΕΚ
Καμπανάκι για το μέλλον του κλάδου κρούει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), ο οποίος καλεί τις βιομηχανίες να σταματήσουν τον εκβιασμό, μέσω των τιμών και να αποκαταστήσουν τη δικαιοσύνη στις συναλλαγές τους με τους κτηνοτρόφους. «Η τεράστια μείωση των επιδοτήσεων, η ολέθρια πτώση τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα μεταλλάσσει την επιβίωσή μας σε ανυπέρβλητη πρόκληση», τονίζεται, μεταξύ άλλων, σε σχετική ανακοίνωση.
Αρκετά μειωμένες οι τιμές!
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος» οι διαπραγματεύσεις των προηγούμενων μηνών κινούνταν σε «κόκκινες» γραμμές, ενώ δεν ήταν λίγες εκείνες οι γαλακτοβιομηχανίες και οι τυροκομικές επιχειρήσεις, οι οποίες απέφευγαν καταλήξουν σε συμφωνία και να κλείσουν συμβόλαια, ασκώντας συγχρόνως πιέσεις προκειμένου να υποχωρήσει η τιμή παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα. Τελικά, τα συμβόλαια που πήραν στα χέρια τους κτηνοτρόφοι από τη Θεσσαλία ήταν μειωμένα, με την τιμή στο πρόβειο γάλα να κυμαίνεται από 1,50 έως 1,55 ευρώ/κιλό, μια τιμή που απέχει από τον στόχο του 1,70 ευρώ/κιλό αλλά και από την περσινή τιμή του 1,60 έως 1,65 ευρώ/κιλό. Χαμηλότερες όμως τιμές, στο 1,46 ευρώ/κιλό (από 1,60 ευρώ/κιλό το 2022/23) κλείστηκαν για το γάλα των κτηνοτρόφων του Συνεταιρισμού της Αγίας Παρασκευής Λέσβου.
Εγκαταλείπουν το επάγγελμα!
Στο ίδιο δημοσίευμα παρουσιάζονται και αριθμητικά στοιχεία για την πορεία του κλάδου της κτηνοτροφίας, ικανά να ταρακουνήσουν την Πολιτεία για τη λήψη δραστικών και ουσιαστικών μέτρων. Μόλις πέρυσι σχεδόν 10.000 αιγοπροβατοτρόφοι και 300 αγελαδοτρόφοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το επάγγελμα. Χαρακτηριστικά είναι και τα τελευταία στοιχεία από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, όπου τον Σεπτέμβριο του 2023 παρέδωσαν 14.471.968 κιλά (15.545.919 κιλά τον 9ο/2022) πρόβειο γάλα περί τους 9.833 (10.614 τον Σεπτέμβριο 2022) κτηνοτρόφους, ενώ τον επόμενο μήνα τον Οκτώβριο του 2023, οι αντίστοιχες παραδόσεις έφτασαν τα 15.752.059 κιλά (15.895.050 κιλά τον Οκτώβριο του 2022 (από 8.498 κτηνοτρόφους (8.720 τον Οκτώβριο του 2022).
Για τις νοθείες
Την ίδια ώρα ο ΣΕΚ καταγγέλλει την εμφανή αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών, που αφήνει το πεδίο ελεύθερο για ανεξέλεγκτες νοθείες, όπου – όπως τονίζει «σε συνδυασμό με τις ανύπαρκτες κυρώσεις των εγκληματιών που νοθεύουν το εθνικό μας προϊόν την ΦΕΤΑ, οδηγούν το καλύτερο τυρί στον κόσμο σε υποβάθμιση ποιότητας και τιμών, χωρίς να χρειάζεται να αναφέρουμε για άλλη μια φορά τον κίνδυνο προστασίας του ΠΟΠ στο συγκεκριμένο προϊόν το οποίο απειλείται πολλά χρόνια τώρα από άλλες χώρες».
Ο ΣΕΚ καλεί τις αρμόδιες αρχές να αναλάβουν άμεση δράση, ενισχύοντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και προωθώντας αυστηρές και πραγματικές κυρώσεις για όσους υποκύπτουν στη διαδικασία των νοθειών.
Επίσης ζητά άμεση ενεργοποίηση του πετυχημένου πιλοτικού προγράμματος «ΑΡΤΕΜΙΣ 2» για όλη τη χώρα.
Το ΥΠ.Α.Α.Τ.
Από την πλευρά του το ΥΠΑΑΤ αναζητά τρόπους ενίσχυσης της κτηνοτροφίας. Σε ευρεία σύσκεψη την Παρασκευή στην Καρδίτσα, με συμμετοχή εκπροσώπων της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Κτηνοτρόφων, ο υπουργός Λευτ. Αυγενάκη ανακοίνωσε ότι πέραν του εκσυγχρονισμού του κανονισμού του ΕΛΓΑ, θα υπάρξει εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ενός Οργανισμού με τον οποίο έχουν άμεση σχέση οι κτηνοτρόφοι.
Αναφερόμενος στην αγορά κρέατος και γάλακτος τόνισε ότι πρόθεσή του είναι η ενίσχυση του ΕΦΕΤ ώστε να μη γίνονται πολλαπλοί έλεγχοι στις επιχειρήσεις αλλά ένας κεντρικός και ουσιαστικός. Σχετικά με τις περίπου 165 εκκρεμείς υποθέσεις που έχουν παραπεμφθεί από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην πρωτοβάθμια Επιτροπή του ΥπΑΑΤ, τόνισε ότι έχει δώσει εντολή για άμεση εκκαθάρισή τους.
Αναφερόμενος στην περίπτωση καταγγελίας για τη φέτα που πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητα, τόνισε ότι κινήθηκαν ήδη οι διαδικασίες σημειώνοντας με έμφαση: «δεν ανεχόμαστε, ούτε καλύπτουμε κανέναν. Η αλυσίδα της αγοράς πρέπει να λειτουργήσει με κανόνες. Θα πάμε μέχρι τέλους, και η σύγκρουση με κυκλώματα που εξελίσσονται χρόνια ήδη γίνεται. Και αυτό είναι ένα μήνυμα στην αγορά».
Όσον αφορά τη νέα ΚΑΠ ο υπουργός είπε ότι η ενιαία ενίσχυση ήταν μειωμένη κατά 239 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά μεταφέρθηκαν από τον Πυλώνα Ι στον Πυλώνα ΙΙ. Από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ διαπιστώθηκαν προβλήματα για τα οποία υπάρχει αίτημα στην ΕΕ να διορθωθούν. Όπως είπε καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια οι όποιες βελτιώσεις υπάρξουν να ενσωματωθούν στις πληρωμές του 2024.
Σε ό,τι αφορά στους βοσκοτόπους ο ΥπΑΑΤ επισήμανε ότι στην προσπάθεια που ξεκίνησε από το 2011, μόνο η Περιφέρεια Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας ανταποκρίθηκαν. Για να λυθεί το πρόβλημα, όπως είπε, το ΥΠΑΑΤ αποφάσισε να πάρει την υπόθεση επάνω του και για το λόγο αυτό θα προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία λαμβάνοντας υπ’ όψιν του τα συμφέροντα των Περιφερειών που έχουν ήδη προχωρήσει σε λύση.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
[ΠΗΓΗ: https://www.halkidikipost.gr/, 22/1/2024]