Η ΣΥΝΑΞΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ, ΠΡΟΣΤΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΆΓΙΟ ΣΤΕΦΑΝΟ ΑΡΝΑΙΑΣ

Με κάθε μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη γιορτάστηκε στον Ιστορικό και εμβληματικό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Στεφάνου Αρναίας η γιορτή της Παιδείας, δηλαδή η Σύναξη των Τριών Ιεραρχών, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Μεγάλων Πατέρων και Διδασκάλων της Εκκλησίας που ως αστέρες πολύφωτοι έλαμψαν τον 4ο αιώνα μετά Χριστόν και σφράγισαν ανεξίτηλα τη Θεολογία, την πνευματική υπόσταση, τα γράμματα και τον Μοναχισμό της μιας αδιαιρέτου Αρχαίας Εκκλησίας του Χριστού.

Των όλων Λατρευτικών Εκδηλώσεων προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου  κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ, πλαισιούμενος από τους Εφημερίους της Αρναίας Παν. Αρχιμ. π. Παΐσιο Σουλτανικά και π. Αμφιλόχιο Χάϊτα, τον Αιδ. Οικ. π. Γεώργιο Τρικκαλιώτη και τους Διακόνους π. Αλέξανδρο Αλιφέρη και π. Νικόλαο Τσεπίση. Ο Ιερός υπερμεγέθης Ναός του Πρωτοδιακόνου του Κυρίου μας επληρώθη από τα φωτεινά πρόσωπα των μαθητριών και μαθητών όλων των Εκπαιδευτικών Βαθμίδων των Σχολείων της Αρναίας, που συνοδεύονταν από τους Διευθυντές, Καθηγήτριες και Καθηγητές τους. Ομολογουμένως υπέροχη η εικόνα των εκκλησιαζομένων νέων βλαστών μας που υποδειγματικά μετείχαν στην Ευχαριστιακή Λατρευτική προς τιμήν των Προστατών τους Σύναξη.

Τις Αρχές του Τόπου εξεπροσώπησε ο κατά πάντα ευσεβής και λίαν αγαπητός στον Επίσκοπό μας Αντιδήμαρχος Δήμου Αριστοτέλη κ. Νικόλαος Αυγερινός, η Πρόεδρος της Αρναίας κα Ειρήνη Γιαννούση, η  Πρόεδρος της Α΄ βάθμιας Σχολικής Επιτροπής κα Ευγενία Γιαννούση κ.ά.

Τον Πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε ο Φιλόλογος  κ. Δημήτριος Τσιλιβερδής,  Διευθυντής του Γενικού Λυκείου Αρναίας ο οποίος με  τις λιπαρές γνώσεις του, το ιεροπρεπές ύφος του και την καθαρά ορθόδοξη θεολογική του υποδομή και παιδεία, κατευχαρίστησε και ενθουσίασε Ιερό Κλήρο, Καθηγητές και τα αγαπητά μας παιδιά.

Ο λόγος του στηρίχθηκε στην πραγματικά όσια βιοτή των Αγίων Τριών Μεγάλων Πατέρων και Διδασκάλων της Εκκλησίας, στη Θεολογική τους συμβολή στην Ορθόδοξη Θεολογία, στην Αγιοπνευματική προσφορά και πλουτισμό των Ιεροσυνοδικών της Εκκλησίας αποφάνσεων, στην μοναδικά ασκητική τους ζωή, στην παχυλή ενασχόλησή και εντρύφησή τους στη θύραθεν και δη στην Αρχαιοελληνική Παιδεία, την οποία συνεύζευξαν μοναδικά με την πίστη του Ναζωραίου και ύφαναν διαχρονικά τον υπέροχο χιτώνα του Ελληνοχριστιανικού Πολιτισμού και Πνεύματος, το οποίο και κατασφραγίζει και διαπνέει τον Ευρωπαϊκό και Οικουμενικό χώρο μέχρι σήμερα.

Ευχόμαστε, είπε ο Μητροπολίτης μας κλείνοντας την Ευχαριστιακή Σύναξη, η Αγιοζωή των Τριών Πατέρων και Διδασκάλων μας, ο Αγιοπνευματικός τους θεόπνευστός πλουτισμός και οι θεοπειθείς ευχές τους να συνοδεύουν την Παιδεία μας σε όλες τις βαθμίδες της, μιας και από τους Βυζαντινούς χρόνους του Ιωάννου Επισκόπου Ευχαΐτων του Μαυρόποδος, τους μετέπειτα πρώτους χρόνους του ελευθέρου Νεοελληνικού Κράτους, αλλά και τους σημερινούς καιρούς, τα γράμματα τα Ρωμαίϊκα και η Ορθόδοξη εμπειρία συναντώνται μοναδικά και ανεπανάληπτα στα πρόσωπα Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Νανζιανζηνού και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, σφραγίζοντας έτσι την πορεία τούτου του Τόπου!

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ κ. ΤΣΙΛΙΒΕΡΔΗ ΣΕ PDF

[ΠΗΓΗ: https://web.im-ierissou.gr/, 30/1/2024]