Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΤΑ 15.000 ΔΟΛΑΡΙΑ ΑΝΑ ΤΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΟΥΝ ΝΕΑ ΟΡΥΧΕΙΑ

Οι τιμές του χαλκού σχεδόν πρέπει να διπλασιαστούν, προκειμένου να ωθήσουν τις εταιρείες εξόρυξης να αναπτύξουν νέα ορυχεία για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση για κρίσιμες πρώτες ύλες, σύμφωνα με το δισεκατομμυριούχο Robert Friedland, ιδρυτή της Ivanhoe Mines.

Ο μεγιστάνας της εξόρυξης εξηγεί ότι αν επαληθευτούν οι προβλέψεις για τις τιμές του χαλκού, οι οποίες φτάνουν στα 9.000 δολάρια ανά μετρικό τόνο το επόμενο έτος, αυτά τα επίπεδα τιμών δεν είναι αρκετά για να ωθήσουν την εξορυκτική βιομηχανία να αναλάβει τους κινδύνους ανάπτυξης τεράστιων ορυχείων έντασης κεφαλαίου, ειδικά στη Λατινική Αμερική.

«Πιθανώς χρειαζόμαστε επίπεδα περίπου στα 15.000 δολάρια ανά τόνο, σταθερά για μεγάλο χρονικό διάστημα, προτού η βιομηχανία μπορέσει πραγματικά να προετοιμαστεί και να κατασκευάσει αυτά τα τεράστια ορυχεία», δήλωσε την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023, ο ιδρυτής και εκτελεστικός συμπρόεδρος της Ivanhoe Mines Ltd στο Bloomberg, οπότε και οι τιμές του χαλκού στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου ανήλθαν στα 8.531 δολάρια ο τόνος.

Η ζήτηση για μέταλλα, όπως ο χαλκός, αναμένεται να εκτιναχθεί καθώς υιοθετούνται τεχνολογίες καθαρότερης ενέργειας, ενώ παράλληλα τα κράτη ανταγωνίζονται για να αναπτύξουν τις δικές τους εφοδιαστικές αλυσίδες. Εν τω μεταξύ, μια σειρά από σημαντικές αστοχίες σε βασικές εκμεταλλεύσεις εξόρυξης χαλκού φαίνεται να μειώνουν τα επίπεδα προσφοράς του μετάλλου για το επόμενο έτος, διαψεύδοντας τους αναλυτές που ανέμεναν ένα μεγάλο πλεόνασμα μέχρι το 2024.

[ΠΗΓΗ: https://rawmathub.gr/, με πληροφορίες από mining.com, 19/12/2023]