ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Η ερημοποίηση των κοινοτήτων, το άγχος, η έλλειψη διεξόδων ή και γνώσεων συχνά, είναι κάποια από τα θέματα που απασχολούν τις γυναίκες της βόρειας Χαλκιδικής

Η ερημοποίηση των κοινοτήτων, το άγχος, η έλλειψη διεξόδων ή και γνώσεων συχνά, είναι κάποια από τα θέματα που απασχολούν τις γυναίκες της βόρειας Χαλκιδικής, όπως ανέδειξε έρευνα που διεξήχθη από τον Μάιο.

Φορέας της έρευνας είναι ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Women On Top που πραγματοποίησε μια σειρά από εργαστήρια στο Στρατώνι και στο Παλαιοχώρι, καλώντας τις γυναίκες από όλο τον δήμο Αριστοτέλη να καταθέσουν τις εμπειρίες τους και να συζητήσουν για τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Τα αποτελέσματα των εργαστηρίων και της έρευνας παρουσιάστηκαν στην Αρναία.

Συνιδρύτρια του φορέα, η Στέλα Κάσδαγλη. αναφέρθηκε στις προτάσεις των ίδιων των γυναικών που μπορούν να τις βοηθήσουν επαγγελματικά και κοινωνικά και δώσουν λύσεις. Όπως είπε η κα Κάσδαγλη, η έρευνα επεκτείνεται σε δέκα περίπου περιοχές της περιφέρειας στη χώρα, καθώς παρατηρείται ότι υπάρχει μεγάλη προθυμία από τις γυναίκες να μοιραστούν τα προβλήματα αλλά και τις λύσεις που προτείνουν για τις περιοχές τους.

Από την πλευρά της η κα Πολύτιμη Μαρκογιαννάκη, επιχειρηματίας τουρισμού, τόνισε ότι λύσεις μπορούν να βρεθούν αν η γυναικεία επιχειρηματικότητα αντιμετωπιστεί με μια ολιστική προσέγγιση. «Όλες μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε με αλληλοστήριξη και μπορούμε να βρούμε διεξόδους ακόμη και για τις γυναίκες που βρίσκονται σε πιο δυσμενή θέση», είπε.

Ο αντιδήμαρχος Αριστοτέλη Νίκος Αυγερινός αναφερόμενος στη δράση, τόνισε ότι η δημοτική αρχή χαιρετίζει την προσπάθεια και πως οι γυναίκες του τόπου θα βρουν ευήκοα ώτα για τα θέματά τους στη δημοτική αρχή.

Κίνητρο για την έναρξη της έρευνας στάθηκε το γεγονός ότι στα διαδικτυακά σεμινάρια του Women On Top η ανταπόκριση προερχόταν κυρίως από γυναίκες μεγάλων αστικών κέντρων. Έτσι οι υπεύθυνες του φορέα αποφάσισαν να «βγουν» στην επαρχία και να έρθουν σε δια ζώσης επαφή με γυναίκες μικρών κοινοτήτων ώστε να αποτυπώσουν τον δικό τους παλμό. Η πρώτη περιοχή ως πεδίο έρευνας ήταν ο δήμος Αριστοτέλη με τη στήριξη της Ελληνικός Χρυσός. Ακολούθησε η Καλαμάτα, ενώ το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν και τα ελληνικά νησιά.

Ο τρόπος διεξαγωγής της έρευνας ήταν περισσότερο διαλογικός και με τη διεξαγωγή εργαστηρίων, παρά με την ωμή συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου.

Σημειώνεται ότι το Women On Top είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός για την οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών, την ισότητα και τη συμπερίληψη στην εργασία.

 

[ΠΗΓΗ: ΤΥΠΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, 20/12/2023]