ΜΑΣΚΕΣ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ – ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΕΚΤΙΝΑΞΗ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΩΝ ΙΩΣΕΩΝ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Την ώρα που η επιτροπή των ειδικών συστήνει μάσκα σε κλειστούς χώρους λόγω της μεγάλης έξαρσης κρουσμάτων κορονοϊού, αμέσως μετά τις γιορτές αναμένεται εκτόξευση όλων των ιώσεων, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αυτήν τη στιγμή, οι νοσηλείες στα νοσοκομεία σημειώνουν αύξηση της τάξης του 30% και οι ειδικοί συστήνουν στους πολίτες να φορούν μάσκες, τουλάχιστον σε κλειστούς χώρους και ΜΜΜ, αλλά και όπου υπάρχει συνωστισμός.

Ήδη, αυτήν την περίοδο υπάρχει μεγάλη έξαρση των ιώσεων και στα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας επικρατεί το αδιαχώρητο, καθώς “θερίζουν” οι ιογενείς λοιμώξεις, σύμφωνα με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκο Τζανάκη. Βέβαια, οι ιογενείς λοιμώξεις προσβάλλουν μεγάλους και μικρούς το τελευταίο διάστημα. Βήχας, υψηλός πυρετός, λοιμώξεις του αναπνευστικού, στρεπτόκοκκος και κορονοϊός ταλαιπωρούν τις γιορτινές μέρες μεγάλους και παιδιά, με τους γονείς να τρέχουν στα εφημερεύοντα.

Μάλιστα, καθώς η εορταστική περίοδος είναι σε εξέλιξη, οι ειδικοί αναμένουν ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο μετά τις γιορτές. Εξ ου και χρειάζεται προσοχή, ειδικά από όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Ο κ. Τζανάκης τονίζει πως αυτήν την περίοδο “υπάρχει πανσπερμία ιώσεων με πρωτοκαθεδρία του κορονοϊού και της γρίπης που προκαλούν αρκετές νοσηλείες και εισαγωγές, συνήθως ατόμων μεγάλης ηλικίας, που δεν έχουν προβεί στον απαραίτητο εμβολιασμό τους, που θα τους προφύλασσε από αυτήν τη νοσηλεία και την εισαγωγή στο νοσοκομείο”.

Και συμπλήρωσε ο κ. Τζανάκης: “Αν είχε γίνει το εμβόλιο μπορεί να είχαμε λιγότερες μολύνσεις, περίπου 50% κάτω, αλλά σίγουρα θα είχαμε ένα ποσοστό εισαγωγών πολλές φορές πιο κάτω, σε ένα ποσοστό 60%-70% θα γλιτώναμε τις νοσηλείες.

Αναμονές που ξεπερνούν τις 8 ώρες στα νοσοκομεία

Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η αύξηση των περιστατικών στα επείγοντα των νοσοκομείων, έχει οδηγήσει σε αναμονές ασθενών που ξεπερνούν ακόμη και τις 8 ώρες.

Ενδεικτικά, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μιχάλης Γιαννάκος, αναφέρει: “Στον Ευαγγελισμό στις τελευταίες εφημερίες εξετάζονται πάνω από 1.000 ασθενείς. Έχουμε αύξηση 25% στα παθολογικά και πνευμονολογικά περιστατικά. Εισήχθησαν στην τελευταία εφημερία περί τους 8 ασθενείς με γρίπη Η1Ν1, ενώ οι προσελεύσεις ασθενών με κορονοϊό αυξήθηκαν κατά 80%. Στα χειρουργικά περιστατικά παρατηρείται μείωση.

Στο Αττικό νοσοκομείο, η εικόνα είναι αντίστοιχη. Στην τελευταία εφημερία εξετάσθηκαν 950 ασθενείς και εισήχθησαν οι 180. Αυξημένες είναι οι προσελεύσεις ασθενών με Covid-19 και οι εισαγωγές τους. Παρ’ όλα αυτά, στο Αττικό δεν αναπτύχθηκαν ράντζα.

Στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης στις τελευταίες εφημερίες εξετάζονται 1.200 ασθενείς με 180 περίπου εισαγωγές. Αυξημένες και εδώ οι προσελεύσεις ασθενών με ιώσεις, κατά 25%. Νοσηλεύονται ασθενείς με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα στη διασπορά σε κλινικές άλλων παθήσεων. Απίστευτη ταλαιπωρία για εξέταση στα επείγοντα που ξεπερνάει τις 8 ώρες.

Στα Παιδιατρικά νοσοκομεία και τις παιδιατρικές κλινικές των νοσοκομείων επικρατεί ασφυξία. Τα παιδάκια που προσέρχονται με ιώσεις έχουν αυξηθεί 30%. Αναμονές για εξέταση πάνω από 4 ώρες και παιδάκια σε ράντζα και στη διασπορά σε κλινικές άλλων παθήσεων.

Σε μεγάλα νοσοκομεία όπως ο Ευαγγελισμός, έχει αύξηση 80% στις προσελεύσεις ασθενών με Covid-19 και των εισαγωγών που ξεπερνούν τους 30 ασθενείς. Όμως με πολύ πιο ήπια συμπτωματολογία σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Γι’ αυτό και σε λίγες ημέρες λαμβάνουν εξιτήριο.

Στα Γενικά νοσοκομεία θερίζουν οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Ένας από τους λόγους είναι και οι νοσηλείες στη διασπορά. Δηλαδή παθολογικά και πνευμονολογικά περιστατικά νοσηλεύονται σε επεμβατικές κλινικές.

Νοσηλείες

Σήμερα, νοσηλεύονται 1.390 ασθενείς με Covid-19 σε απλές κλίνες και περίπου 260 σε Μονάδες, εκ των οποίων οι 68 διασωληνωμένοι. Συνολικά, οι κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν σήμερα, με τις 170 κλίνες ΜΕΘ που νοικιάζει το σύστημα από τον ιδιωτικό τομέα, είναι 1.069 κλίνες ΜΕΘ. 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Σοφίας Κωστάρα, 29/12/2023]