ΣΤΗΝ ΙΕΡΙΣΣΟ ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΑ Ο ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΗΣ ΝΑΥΤΟΣΥΝΗΣ

Το υγρό στοιχείο στη Χώρα μας πάντοτε απετέλεσε συστατικό της ταυτότητας της Ρωμηοσύνης. Ποιητές, πεζογράφοι, ιστορικοί αναλυτές και μυθολογία λαμπρές καταγράφουν σελίδες για την πλώρη, για το γαλάζιο της θάλασσας, για τον κόσμο των υδάτων και κυρίως μυριάδες μυριάδων ιστορίες και μύθοι πλέκουν στεφάνι αμάραντο γι’ αυτούς που την ζωή τους ζύμωσαν με την αρμύρα του πελάγου και του ωκεανού…

Στις 6 του μηνός Δεκεμβρίου η ναυτοσύνη τιμά τον Προστάτη της, Άγιο Νικόλαο Επίσκοπο Μύρων της Λυκίας τον Θαυματουργό, ο οποίος είναι για κάθε ναυτικό το απάνεμο λιμάνι, το απάγκιο και η καταφυγή του! Για τον Έλληνα, τον απανταχού της Γης Ρωμηό μεγάλη τούτη η ημέρα σε στεριά και σε θάλασσα. Τα παιδιά, αυτής της Χώρας που διαθέτει ένα από τους μεγαλύτερους εμπορικούς στόλους στον κόσμο, αλλά και περηφανεύεται για το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα της, γιορτάζουν σήμερα και κατά χρέος οι πάντες απ’ άκρη σ’ άκρη αυτής της Πατρίδας κλίνουμε ευλαβικά σ’ αυτούς το γόνυ, για την προσφορά τους, για τις θυσίες τους και κυρίως για τη δόξα που προσπορίζουν στον Τόπο.

Επίκεντρο της τιμής στον Άγιο των Μυρέων στην Ιερά μας Μητρόπολη η χιλιοτραγουδισμένη Ιερισσός, η πόλη των καραβομαραγκών με την βαριά ιστορία της και τις θυσίες της για το Έθνος. Ιερός χώρος ο Πάνσεπτος ομώνυμος του Αγίου Ιερός Ναός που κοσμεί τη διάδοχο Πόλη της Ακάνθου. Των Ιερών Ακολουθιών του Όρθρου και της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ, πλαισιούμενος από τους Ιερωμένους της Ιερισσού Πρωτ. π. Μακάριο Ζωνάρα και π. Βασίλειο Ανυφαντή, τον και δραστήριο Εφημέριο της Πανηγυριζούσης Ενορίας και τον Διάκονό του π. Νικόλαο Τσεπίση. Το Ιερό Αναλόγιο τίμησε με την τέχνη του ο Μουσικολογιώτατος Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού κ. Στυλιανός Χαμαϊδός και οι εκλεκτοί συνεργάτες του.

Σύμπασα η Ιερισσός προσήλθε και προσκύνησε τον Προστάτη της μέσα σε ένα Ναό καταστόλιστο και φροντισμένο με μεράκι από τον Εφημέριό του, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και το Χριστεπώνυμο Πλήρωμα της πόλεως. Επικεφαλής του Λαού ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος, ο Αντιδήμαρχος κ. Αλέξιος Αντωνίου, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κα Μαρία Ενεχηλίδου, ο Πρόεδρος της Ιερισσού κ. Βασίλειος Καλαϊτζής, ο Υπολιμενάρχης Ιερισσού κ. Ευθύμιος Ντίνας με εκλεκτούς συνεργάτες της Υπηρεσίας κ.ά.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, βασισμένος στα πολύτιμα πετράδια των αρετών που κοσμούν τον φιλόλαο Άγιο των Μυρέων και κατατίθενται στο Απολυτίκιό του, ήτοι τις αρετές: πίστη, πραότητητα, εγκράτεια, ταπείνωση, πτωχεία, ως και άλλες, ερανισμένες από την υπέροχη Ακολουθία του Βυζαντινού Αναλογίου για τον Άγιο, θεώρησε καλό για φέτος να ομιλήσει για τον δρόμο που άνοιξαν οι Άγιοι Πατέρες και αποτελεί για την Εκκλησία μας την καρδιά του θεολογικού αμητού που προσπορίζεται η Οικουμενική Ορθοδοξία από την ευλογημένη παρουσία τους. Δηλαδή για τη χαριτωμένη συζυγία θεωρίας και πράξεως που αποτελεί τον υπέροχο δρόμο που βάδισαν οι Άγιοι Πατέρες ως Χριστοζωή και κατέλιπαν ως υπογραμμό και υπόδειγμα που αείποτε στολίζει τη ρότα της αγιοζωής και συνιστά τον κάλλιστο δρόμο για το σημερινό άνθρωπο στον αγώνα του για την αναζήτηση του Θείου.  

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος με την Συνοδεία του επεσκέφθη κατά χρέος το Λιμεναρχείο Ιερισσού και ευχήθη τα δέοντα στους εκεί υπηρετούντες την Πατρίδα, προσφέροντάς τους ως ενθύμιο της Ημέρας το Ημερολόγιο της Ιεράς Μητροπόλεως του 2024!

[ΠΗΓΗ: https://www.im-ierissou.gr/, 7/12/2023]