ΤΑ FAKE NEWS ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ….

Τα τρία ψέματα της  “Press Today”

Εκ της τέφρας του φαίνεται να «αναγεννάται» το antigold «κίνημα» στην Χαλκιδική. Όπως δήλωσε το… ιστορικό πλέον στέλεχος κα Μαρία Καδόγλου, μέλος της «Συνέλευσης Κατοίκων» (;), με την ευκαιρία μιας antigold συγκέντρωσης στην Ιερισσό στις 28 του Οκτώβρη, στην εφημερίδα Today Press, «η συγκέντρωση ήταν μια καλή αρχή μετά από τρία χρόνια απουσίας από τους δρόμους. Θέλαμε να κάνουμε γνωστό το ξεκίνημα και πάλι του αγώνα, ενωμένοι, ενάντια στα σχέδια της εταιρείας […]».

Τα νέα «επιχειρήματα» της αντίδρασης στο αναπτυξιακό σχέδιο των Μεταλλείων Κασσάνδρας, τα οποία αναπαράγει η Today Press, έχουν ως εξής: 

«Δεν υπάρχει καμία ξένη επένδυση, τα χρήματα τελικά θα δοθούν από τις ελληνικές τράπεζες κι από το Ταμείο Ανάκαμψης» (!). Δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ, το περίπου ένα δις δολάρια που έχει ως τώρα επενδυθεί στα Μεταλλεία Κασσάνδρας τα τελευταία 20 περίπου χρόνια και όλος αυτός ο κύκλος εργασιών που χρηματοδοτήθηκε, ήρθαν από το… πουθενά! Και τα χρήματα που «θα δοθούν από τις Ελληνικές τράπεζες», τι είναι; Χάρισμα; Επιδότηση; Όχι βέβαια… Περί δανεισμού πρόκειται. Και ασφαλώς οι Τράπεζες θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους και με το παραπάνω…

«Δεν υπάρχουν οι πολυδιαφημιζόμενες θέσεις εργασίας απεναντίας, αυτό που εισπράττουμε όλοι (και οι εργαζόμενοι), είναι μόνο απολύσεις»(!) Εδώ μπορείτε να θαυμάσετε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα διαστρέβλωσης της αλήθειας και διασποράς fake news… Οι οπαδοί της αποανάπτυξης προφανώς αναφέρονται στις απολύσεις στις οποίες προβαίνουν οι διάφοροι υπεργολάβοι της Ελληνικός Χρυσός, όταν τελειώνουν οι αντίστοιχες προσβάσεις. Και βέβαια ξεχνούν τις συνολικά 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν με την πλήρης ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας.

«Το υπουργείο αποφάσισε να καταργήσει και τους τελευταίους ελεγκτικούς μηχανισμούς»! Αν μη τι άλλο να δώσουμε κάποια εύσημα για την εφευρετικότητα στους antigod εγκεφάλους. Για να καταλάβετε, ισχυρίζονται πως οι αλλαγές που έκανε σε πανελλήνια κλίματα το Υπουργείο στον μηχανισμό της υπηρεσίας ελεγκτών περιβάλλοντος (η οποία ούτως ή άλλως δεν ήταν αποτελεσματική), έγιναν μόνο για μόνο για να μην ελέγχεται η Ελληνικός Χρυσός!!!! Θεωρία συνομωσίας λέγεται αυτό… Λες και δεν υπάρχει έλεγχος σε τακτική βάση με τις αδειοδοτήσεις, ανανεώσεις περιβαλλοντικών όρων, κ.λπ.

Και ερχόμαστε στο αποκορύφωμα… Το επιχείρημα για τον κίνδυνο πλημμυρών: «Μετά τις πρόσφατες πλημμύρες αποδείχτηκε ότι όσο και να μας διασφαλίζει οποιαδήποτε καλή ή κακή μελέτη, η φύση τελικά μας ξεπερνά και έχει τον τελευταίο λόγο»! Μην κάνουμε ΤΙΠΟΤΑ, λοιπόν, κανένα έργο…. Διότι αφού η φύση έχει τον τελευταίο λόγο, η καταστροφή κάποτε θα μας κτυπήσει! Κισμέτ… 

Στην εφημερίδα βέβαια επαναλαμβάνονται και τα… πάγια fake news των αντιδρούντων στην ανάπτυξη, όπως τα περί αρνητικής επίδρασης στην οικονομία της περιοχής (!!!), γεγονός το οποίο χρειάζεται ιδιαίτερα ευφάνταστα μαθηματικά για να αποδειχθεί.. 

Ακούστε τι γράφει: «Η εξόρυξη χρυσού μπορεί επίσης να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία. Η εταιρεία “Hellas Gold” είναι μια καναδική εταιρεία. Οι οικονομικές συναλλαγές της εταιρείας θα πραγματοποιούνται σε δολάρια ΗΠΑ. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας και επιχειρηματικών ευκαιριών για τους ντόπιους.» Τι είπατε; Άλαλα τα χείλη… Ουδέν σχόλιο…

Κατά την προσφιλή τακτική του «κινήματος», τα επιχειρήματα περιορίζονται σε γενικότητες και αφορισμούς:

  • «Η εξόρυξη χρυσού μπορεί να καταστρέψει την ομορφιά και την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής».
  • «Η εξόρυξη χρυσού μπορεί να προκαλέσει την καταστροφή δασών, ποταμών και μνημείων».
  • «Η εξόρυξη χρυσού μπορεί να αποτρέψει τους τουρίστες από το να επισκεφθούν την περιοχή».
  • «Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής φοβούνται ότι η εξόρυξη χρυσού θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό και στην τοπική οικονομία».
  • «Η Ελληνικός Χρυσός εκθέτει τον τόπο μας σε ανυπολόγιστους κινδύνους, με αποκλειστικό σκοπό το κέρδος της».

Κανένα στοιχείο, κανένα απτό επιχείρημα.

Όσο για τον ισχυρισμό πως «το κίνημα ενάντια στην εξορυκτική δραστηριότητα στη βορειοανατολική Χαλκιδική παραμένει ενεργό και το απέδειξε, στην πρώτη, ύστερα από τρία ολόκληρα χρόνια, συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στον κόμβο Μεγάλης Παναγίας», η φωτογραφία τα λέει όλα…

Πάλι οι λίγοι κάνουν περισσότερη φασαρία από τους πολλούς… Στο ίδιο έργο θεατές, δηλαδή… Επαναστατική γυμναστική λέγεται αυτό… Και την απάντηση τη δίνουν κάθε μέρα οι εργαζόμενοι, οι πολίτες του Δήμου, οι οικονομικοί δείκτες και τα αποτελέσματα των περιβαλλοντικών μετρήσεων από το υπερσύγχρονο σύστημα παρακολούθησης της εταιρείας. 

Όλα τα άλλα είναι έπεα πτερόεντα…