ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: «ΈΒΓΑΖΑΝ ΛΙΓΟ ΛΙΓΟ ΤΟ ΛΑΔΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΥΛΟΥΣΑΝ»

Τι λέει ο δικηγόρος των ελαιοπαραγωγών κατά του Συνεταιρισμού – «Δεν είναι δυνατόν μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο να έχει γίνει αυτό»

Στην καταγγελία εξαφάνισης τόνων λαδιού προχώρησε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιουργίας στον Πολύγυρο, στη Χαλκιδική, το πρωί της Τρίτης. Την ώρα που σε σούπερ μάρκετ «κλειδώνουν» τα μπουκάλια ελαιόλαδου με αντικλεπτικά, οι παραγωγοί σχεδιάζουν να βάλουν GPS ακόμη και στα ελαιόδεντρα για ν’ αποτρέψουν κλοπές.

Η καταγγελλόμενη κλοπή, σύμφωνα με τους ανθρώπους του Συνεταιρισμού Ελαιουργίας Πολυγύρου, πραγματοποιήθηκε στους χώρους-αποθήκες που στεγάζεται το απόθεμα του Συνεταιρισμού, όπως και των μελών του. Tα μέλη του Συνεταιρισμού δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν αντίκρισαν άδειους τους πάτους των βαρελιών, καθώς, η φερόμενη κλοπή αφορά 52 τόνους ελαιόλαδου, με τη ζημιά να ξεπερνά τις 370.000 ευρώ. Η κλοπή φέρεται να πραγματοποιήθηκε από τον χώρο που φυλάσσουν οι παραγωγοί το λάδι τους. Στον Συνεταιρισμό εκτιμάται ότι είναι εγγεγραμμένοι περίπου 200 παραγωγοί της περιοχής.

Οι παραγωγοί του Συνεταιρισμού προχώρησαν σε μήνυση για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος καθώς η αξία του λαδιού αγγίζει τις 500.000 ευρώ. Οι παραγωγοί εκτιμούν ότι η κλοπή δεν έγινε μέσα σε 3 μέρες αλλά γινόταν σταδιακά. Μάλιστα πήραν στην αποθήκη και είδαν τα βαρέλια άδεια, ενώ δυσκολεύτηκαν να βρουν τους υπευθύνους όταν ζητούσαν τις ποσότητες του περσινού λαδιού για να τις πουλήσουν. Και πέρσι επισημαίνεται πως έλειπαν 20 τόνοι λαδιού.

Ο δικηγόρος των ελαιοπαραγωγών που είχαν το λάδι τους στον Συνεταιρισμό, Θανάσης Γιοβανούδας, μίλησε στο MEGA για την υπόθεση. «Εκπροσωπώ τους ελαιοπαραγωγούς που ήταν μέλη του Συνεταιρισμού εδώ στον Πολύγυρο Χαλκιδικής και δεν συντασσόμαστε με την θέση του Συνεταιρισμού. Ξαφνικά τη Δευτέρα, οι ελαιοπαραγωγοί που πήγαν να πάρουν λάδι που είχαν αφήσει με φύλαξη στις δεξαμενές του Συνεταιρισμού, δεν υπήρχε σταγόνα λάδι στις δεξαμενές. Ο Συνεταιρισμός την επόμενη μέρα κατήγγειλε ότι έγινε κλοπή εντός του Σαββατοκύριακου, θέση με την οποία δεν συντάσσονται οι ελαιοπαραγωγοί. Σιγά σιγά το λάδι πουλήθηκε μέσα από τον Συνεταιρισμό ή με άλλον τρόπο», είπε αρχικά.

Ο κ. Γιοβανούδας αναφέρθηκε στο πώς θεωρεί η πλευρά των ελαιοπαραγωγών ότι έγινε η κλοπή του λαδιού. «Θεωρούμε ότι έγινε μέσα από τον Συνεταιρισμό απλώς δεν μπορούμε να κατονομάσουμε ποιος το έκανε. Βγάζανε ποσότητα, 400-500 κιλά ή 1 τόνο και το έριχναν στην αγορά. Δεν είναι δυνατόν μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο να έχει γίνει αυτό. Ο Συνεταιρισμός είναι στα όρια του οικισμού. Καμία από τις οικίες που είναι κοντά στον Συνεταιρισμό δεν αντιλήφθηκαν κίνηση το Σαββατοκύριακο που έγινε η κλοπή. Καμία από τις κάμερες δεν δείχνει κίνηση το Σαββατοκύριακο που έγινε η κλοπή. Τα φορολογικά παραστατικά και τιμολόγια είναι στα χέρια της Ασφάλειας. Είναι εύκολο να διελευκανθεί η υπόθεση, καθώς όταν πήγαιναν οι ελαιοπαραγωγοί να πάρουν το λάδι τους τους έδιναν λιγότερους από 30 τενεκέδες», σημείωσε.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.typosthes.gr/, 5/10/2023]