ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΠΕΤΣΕΤΑΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: ΈΓΙΝΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΕ ΠΟΤΙΔΑΙΑ ΚΑΙ ΝΙΚΗΤΗ

Διαδηλώσεις στη Χαλκιδική που στενάζει από την «κατάληψη» των παραλιών από ομπρελοκαθίσματα

Δύο συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Χαλκιδική, στην Ποτίδαια και στη Νικήτη, με αίτημα να μπει τέλος στην αυθαιρεσία στο βωμό της τουριστικής ανάπτυξης και να αποκατασταθεί η ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες.

Το «κίνημα της πετσέτας», δηλαδή το κίνημα για προάσπιση του δημόσιου χώρου και της ελεύθερης πρόσβασης στις παραλίες, εξαπλώνεται μετά τις αρχικές κινητοποιήσεις στην Πάρο και τις πρώτες επιτυχίες με την απόσυρση ομπρελοκαθισμάτων  τόσο στην Πάρο όσο και στη Νάξο.

Διαδήλωση στη Νικήτη

Κάτοικοι και παραθεριστές συγκεντρώθηκαν το πρωί στο γήπεδο της Νικήτης και στη συνέχεια ξεκίνησαν πορεία που έφτασε στην παραλία και βάδισε μπροστά από beach bar της περιοχής. Με συνθήματα όπως «ο αιγιαλός ανήκει στο λαό δε θα καταπατήσετε το αίτημα αυτό», «ο λαός απαιτεί παραλία καθαρή» και «τέρμα πια στην αυθαιρεσία, από την Πάρο μέχρι τη Σιθωνία ελεύθερη θα είναι η κάθε παραλία» οι διαδηλωτές συντάσσονται με τα αντίστοιχα αιτήματα και κινητοποιήσεις που έχουν αρχίσει να ξεπηδούν σε πολλά σημεία της χώρας, καθώς οι παραβάσεις στις παραλίες έχουν γίνει ο κανόνας μέσα στην πάροδο των χρόνων.

Μέλη του κινήματος στηλίτευσαν το γεγονός οι ξαπλώστρες να είναι σε τόσο κοντινή απόσταση από το κύμα. «Ζητούμε να τηρήσουν τον νόμο που οι ίδιοι ψήφισαν, λέει με σαφήνεια πως οι πρώτες ξαπλώστρες πρέπει να είναι πέντε μέτρα από το κύμα, μερικές είναι μέσα στη θάλασσα», σημείωναν.

Ακόμα κατήγγειλαν πως σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν σεκιουριτάδες που δεν επιτρέπουν στον κόσμο να περάσει σε μια παραλία που είναι κατειλημμένη από beach bar και ταβέρνες, ενώ η χρέωση σε αυτά τα μαγαζιά ξεκινά από 20 ευρώ και φτάνει μέχρι 150 ευρώ.

Οι συγκεντρώσεις που έγιναν μετά από κάλεσμα της διαδικτυακής ομάδας «Κίνημα πολιτών για ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες στη Χαλκιδική», που μέσα σε τρεις ημέρες αριθμεί πάνω από 8.000 μέλη, αναμένεται να συνεχιστούν.

Το ραντεβού ανανεώθηκε για αύριο, Δευτέρα, στις 11:30 στο δημαρχείο Σιθωνίας με αφορμή τη Συνεδρίαση του οικονομικού συμβουλίου του Δήμου.

Ίδια η κατάσταση και στα Φαλάσαρνα – Τα πρόστιμα ισούνται με τις εισπράξεις μισής μέρας

Οι παρανομίες και τα προβλήματα στην κατάληψη του δημόσιου χώρου είναι περισσότερο από εμφανή, καταγγέλλουν και μέλη της πρωτοβουλίας με την επωνυμία Φαλάσαρνα. Η κατάληψη του δημόσιου χώρου στην παραλία ξεπερνάει το 80%, τη στιγμή που επιτρέπεται μόνο το 30%, σε περιοχές του δικτύου Natura όπως αυτή.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις λειτουργούν χωρίς άδεια, είτε λόγω γραφειοκρατίας, είτε λόγω άλλων θεμάτων. Τα πρόστιμα που επιβάλλονται, αν και όταν επιβάλλονται, ίσως αντιστοιχούν με τις εισπράξεις μισής μέρας, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Θεοδωράκη στην ΕΡΤ, τώρα εκκαθαρίζονται, υποθέσεις με πρόστιμα και παρατυπίες του 2018.

Ταυτόχρονα, η Κτηματική Υπηρεσία απέρριψε τρεις δημοπρατήσεις για ομπρελοκαθίσματα και θαλάσσια σπορ στα Φαλάσαρνα, καθώς διαπιστώθηκε καταπάτηση αιγιαλού μετά από αυτοψία του Α.Τ. Κισσάμου.

Συγκεκριμένα δεν προχώρησαν οι δημοπρατήσεις σε δύο σημεία στις θέσεις “Αγία Παρασκευή” και “Βρωμόλιμνη”, μετά τη διαπίστωση της καταπάτησης, ενώ μια ακόμη θέση δεν δημοπρατήθηκε, καθώς υπήρξε αρνητική γνωμοδότηση από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων.

Νέα κινητοποίηση σήμερα

Σε νέα κινητοποίηση καλεί σήμερα Δευτέρα 7 Αυγούστου, το «Κίνημα της Πετσέτας», για ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες στη Χαλκιδική.

Συγκεκριμένα, τα μέλη του κινήματος τους πολίτες σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Σιθωνίας, στη Νικήτη, στις 11:30 το πρωί, μέσα από την ομάδα στο Facebook, με το όνομα «Κίνημα πολιτών για ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες στη Χαλκιδική».

«Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, υπερασπιζόμαστε τους δημόσιους χώρους», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

[ΠΗΓΗ: https://www.iapopsi.gr/, https://thesstoday.gr/, 6-7/8/2023]