Η ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ – ΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ

Ο μεταλλευτικός κλάδος και η τουριστική βιομηχανία της Χαλκιδικής ευημερούν παράλληλα

Τα τελευταία χρόνια, η πανέμορφη περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής προσελκύει ολοένα και περισσότερους επισκέπτες, χάρη στα εκπληκτικά τοπία, τα κρυστάλλινα νερά και την πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά.

Αρωγός στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής και της ανάδειξής της ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού στη βόρεια Ελλάδα, είναι η διαχρονική στήριξη της Ελληνικός Χρυσός προς τον Δήμο Αριστοτέλη και τις τοπικές του κοινότητες. Οι πρωτοβουλίες και δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που υλοποιεί αποσκοπούν τόσο στην προετοιμασία των κοινοτήτων για την εξυπηρέτηση του διαρκώς αυξανόμενου τουριστικού ρεύματος, όσο και στη διατήρηση της φυσικής ομορφιάς και του πλούσιου περιβαλλοντικού αποθέματος της περιοχής.

Προστατεύοντας το φυσικό περιβάλλον

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον και με διαρκή μέριμνα προς τη δημόσια υγεία, η εταιρεία συμβάλλει σταθερά με δράσεις, ώστε οι δημόσιοι χώροι να παραμένουν καθαροί και ελκυστικοί.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνικός Χρυσός παρείχε εντός του 2023 τους απαραίτητους πόρους για τον καθαρισμό των ακτών του δήμου Αριστοτέλη, μια δαπάνη ύψους 40.000 ευρώ -ποσό αυξημένο κατά 10.000 ευρώ σε σχέση με το 2022- ώστε οι κάτοικοι και οι επισκέπτες να τις απολαύσουν κατά τους θερινούς μήνες.

Κατανοώντας επίσης τις προκλήσεις που δημιουργεί η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού της περιοχής κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, η εταιρεία προμήθευσε το δήμο με απαραίτητα εργαλεία και μηχανήματα για τη διευκόλυνση του έργου του, όπως η δωρεά 600 κάδων, συνολικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ, προκειμένου να μπορεί ο Δήμος να διαχειριστεί τον σημαντικά αυξημένο όγκο απορριμμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το περασμένο έτος είχε προχωρήσει και στη δωρεά ενός καινούριου, σύγχρονου απορριμματοφόρου αξίας άνω των 150.000 ευρώ.

Παράλληλα, η Ελληνικός Χρυσός ανέλαβε τη δαπάνη συλλογής και μεταφοράς ογκωδών αντικειμένων – απορριμμάτων από τις κοινότητες Μεγάλης Παναγίας και Πυργαδικίων, δίνοντας λύση σε ένα σημαντικό, χρονίζον και επείγον ζήτημα, με τη δαπάνη να ανέρχεται σε 25.000 ευρώ, ενώ χρηματοδότησε με 3.500 ευρώ και τις επισκευαστικές εργασίες του χώρου στάθμευσης και θέασης της Ολυμπιάδας.

Ενίσχυση του εναλλακτικού τουρισμού

Πέραν της συνεισφοράς της για την προετοιμασία των κοινοτήτων και της ευρύτερης περιοχής για την υποδοχή των θερινών επισκεπτών, η εταιρεία συμμετέχει ενεργά και στην ενίσχυση εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην περιοχή.

Προς αυτή την κατεύθυνση, εντός του 2023, κάλυψε με 65.000 ευρώ το σύνολο των απαραίτητων μελετών προκειμένου να αξιολογηθεί η ανακαίνιση της οικίας του θρυλικού Αλέξη (Γεώργιου) Ζορμπά στο Παλαιοχώρι για τη μετατροπή του σε ένα σημείο ιστορικής αναφοράς που θα αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν της περιοχής και θα προσελκύσει επισκέπτες από όλο τον κόσμο, καθώς ο Αλέξης Ζορμπάς είναι ένα παγκόσμιο όνομα που έχει ταυτιστεί με την Ελλάδα στο εξωτερικό.

Επιπλέον, λίγους μήνες νωρίτερα, χρηματοδότησε τις απαραίτητες μελέτες κόστους 89.000€ για την κατασκευή της πεζογέφυρας στα Στάγειρα. Ένα έργο με μακροχρόνια και ουσιαστική επίδραση που θα αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και θα διευκολύνει την πρόσβαση και την επισκεψιμότητα του Πάρκου του Αριστοτέλη και του αρχαιολογικού χώρου των Σιδηροκαυσίων και των Λουτρών του Μαδέμ Αγά.

Επιπρόσθετα, η Ελληνικός Χρυσός εκτέλεσε εργασίες συντήρησης του δρόμου που οδηγεί στους καταρράκτες της Βαρβάρας, ένα παραμυθένιο τοπίο ακατέργαστης φυσικής ομορφιάς, ώστε να είναι οδικώς προσβάσιμο στους επισκέπτες.

Στηρίζοντας παράλληλα τις προσπάθειες ανάδειξης του τόπου ως γαστρονομικού προορισμού, η εταιρεία ήταν για ακόμη μια χρονιά ο αποκλειστικός χορηγός της γιορτής μυδιού στην Ολυμπιάδα, ενώ υποστήριξε και το τοπικό τουρνουά beach volley με το ποσό των 9.000 ευρώ συνολικά για τις δύο δράσεις της κοινότητας. Με τον Ιούλιο να είναι «μήνας των πανηγυριών» στη ΒΑ Χαλκιδική, η εταιρεία ενέκρινε την προμήθεια τραπεζοκαθισμάτων αξίας 30.000 ευρώ σε τοπικούς συλλόγους, με σκοπό να διευκολύνει οριστικά τη διοργάνωση των εκδηλώσεων που συγκεντρώνουν κάθε χρόνο το ενδιαφέρον ντόπιων κατοίκων και επισκεπτών.

Τέλος, με πρωτοβουλίες της Ελληνικός Χρυσός,η ΒΑ Χαλκιδική μπαίνει με σταθερά βήματα στο χάρτη του καταδυτικού τουρισμού με πολλούς επισκέπτες να αναζητούν την περιήγηση στις θάλασσές της προκειμένου να ανακαλύψουν τον υποθαλάσσιο πλούτο που κρύβουν. Αναγνωρίζοντας αυτή την τάση, η Ελληνικός Χρυσός στηρίζει την ανάδειξη και την τουριστική αξιοποίηση της σπάνιας αποικίας ιππόκαμπων που εντοπίζεται στο Στρατώνι, χρηματοδοτώντας με 30.000 ευρώ τη μελέτη για τη χωροθέτηση καταδυτικού πάρκου. Η συγκεκριμένη υποδομή θα αποτελέσει έναν πόλο έλξης του καταδυτικού κοινού αξιοποιώντας τη σπάνια αυτή αποικία και το ιδιαίτερο θαλάσσιο περιβάλλον.

Όλα τα παραπάνω έργα και δράσεις εντάσσονται στο πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας της Ελληνικός Χρυσός που στοχεύει στη παράλληλη ανάπτυξη της περιοχής ενδιαφέροντος και στην υπεύθυνη δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της μεταλλευτικής δραστηριότητας.

(Φωτό: Παραλία «πρώτη αμμουδιά» στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής με φόντο το τοίχος των Αρχαίων Σταγείρων, ®ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ)

[ΠΗΓΗ: https://www.newsbreak.gr/, 28/7/2023]