ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΣΕ ΕΝΑ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ – ΛΑΔΙ, ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ

Σε πυρετό προετοιμασιών το Επιμελητήριο Χαλκιδικής για το φετινό Φεστιβάλ τοπικών προϊόντων και Αθωνικών Γεύσεων 2023 που θα γίνει στην παραλία της Ιερισσού στα τέλη Ιουλίου με τη συμμετοχή δεκάδων ντόπιων παραγωγών

Ντόπια προϊόντα από τη γη του Αριστοτέλη που παράγουν άνθρωποι που αγαπούν και μοχθούν στον τόπο τους, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν και φέτος Έλληνες και ξένοι επισκέπτες στην Ιερρισσό μια ξεχωριστή γωνιά της Χαλκιδικής, γενέτειρα του αρχαίου Έλληνα φιλόσοφου.

Από τις 27 έως τις 31 Ιουλίου η παραλία της Ιερισσού θα… πλημμυρίσει από μυρωδιές γευστικών τοπικών προϊόντων, με πρώτα και καλύτερα τα τυροκομικά, το λάδι και οι ελιές, τα οποία κερδίζουν τους τουρίστες από κάθε άκρη της γης που αυτή την περίοδο περνούν τις διακοπές τους στην περιοχή.

Τα προϊόντα θα στηθούν σε περίτεχνους πάγκους, στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ τοπικών προϊόντων και Αθωνικών Γεύσεων 2023, που πραγματοποιείται από το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, σε συνεργασία με τον δήμο Αριστοτέλη και το Σωματείο Επαγγελματιών Ιερισσού.

Οι εκθέτες θα προέρχονται αποκλειστικά από τον χώρο των τροφίμων και ποτών, ενώ θα παρουσιάσουν τα εκλεκτά προϊόντα που παράγουν στη γη τους, κατά τις ώρες 20:00 – 00:00.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελεστούν την Παρασκευή 28 Ιουλίου από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, καθώς η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζει κάθε προσπάθεια εξωστρέφειας και βέβαια τον γαστρονομικό τουρισμό στη Χαλκιδική.

Όπως τόνισε μιλώντας στο makthes.gr o ειδικός επιστημονικός σύμβουλος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Δημήτρης Μήντος, το Φεστιβάλ τοπικών προϊόντων στην Ιερισσό είναι πλέον θεσμός για την περιοχή, που κάθε χρόνο ενισχύεται περισσότερο, χάρη στη συμμετοχή των ντόπιων παραγωγών που προβάλλουν εκλεκτά προϊόντα, τα οποία επιλέγουν τόσο οι επαγγελματίες στο χώρο της εστίασης, όσο και οι Έλληνες και ξένοι τουρίστες.

«Σκοπός αυτής της διοργάνωσης είναι να γνωρίσει ο κόσμος την άλλη πλευρά της Χαλκιδικής, πέρα από τον ήλιο, τη θάλασσα και τις παραλίες της και να εστιάσει στα ντόπια προϊόντα όπως το λάδι, τις ελιές, τα τυριά, το κρασί και τα χειροποίητα γλυκά της περιοχής που παράγονται με μεράκι και έχουν μοναδική ποιότητα» σημείωσε ο κ. Μήντος.

Προϊόντα και από το Άγιο Όρος

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, όπως πέρυσι, έτσι και φέτος με τα αυθεντικά τοπικά προϊόντα της γης του Αριστοτέλη, αλλά και του Αγίου Όρους αναμένεται να έρθουν σε σε επαφή Έλληνες και ξένοι επισκέπτες κατά τη διάρκεια του 6ου Φεστιβάλ τοπικών προϊόντων Αριστοτελικών και Αθωνικών Γεύσεων. Στους πάγκους, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν εκλεκτά προϊόντα που καλλιεργούν και παράγουν μοναχοί στο Άγιο Όρος και τα οποία είναι δημοφιλή για την ποιότητά τους.

Στο Φεστιβάλ αναμένεται και αυτή τη φορά να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του Επιμελητηρίου και γνωστά ξενοδοχεία της περιοχής, στο πλαίσιο δράσεων για την ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και της προβολής των προϊόντων της περιφερειακής ενότητας Χαλκιδικής.

Όπως ανέφερε ο σύμβουλος του Επιμελητηρίου της περιοχής για πέντε μέρες πάνω από 25 παραγωγοί και μικρές συνεταιριστικές επιχειρήσεις θα παρουσιάσουν στο κοινό τα εκλεκτά προϊόντα του τόπου, όπως κρασιά, τσίπουρο, ελαιόλαδο, μέλι, ζυμαρικά, μαρμελάδες, ξηρούς καρπούς κ.α. Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν μεταξύ άλλων τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις δράσεις και τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις του Επιμελητηρίου από το περίπτερό του, καθώς το Επιμελητήριο Χαλκιδικής συνεχίζει να στηρίζει τις επιχειρήσεις μέλη του και να διοργανώνει παρόμοιες εκδηλώσεις με σκοπό την προβολή και προώθηση των προϊόντων που συμβάλλουν στην εξωστρέφεια της περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι τον επόμενο μήνα, από τις 17 έως τις 20 Αυγούστου στον Πολύγυρο θα διοργανωθεί και το «Taste Halkidiki Festival», ένα γαστρονομικό ταξίδι, θεσμό για τη Χαλκιδική. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα διοργανωθούν μια σειρά δράσεων με στόχο την ανάδειξη του γευστικού πλούτου της περιοχής, με παραδοσιακά μαγειρέματα και δοκιμές προϊόντων.

(Φωτό αρχείου)

[ΠΗΓΗ: https://www.makthes.gr/, της Φανής Σοβιτσλή, 25/7/2023]