Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας συγκάλεσαν χθες η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης, καθώς σήμερα, Τετάρτη, η Θεσσαλονίκη είναι στην κατηγορία 5 για ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς.
Η κ. Πατουλίδου επισημαίνει σε ανάρτησή της ότι «Θα είναι μια δύσκολη μέρα για τη Θεσσαλονίκη» και προσθέτει ότι «Πυροσβεστική, Αστυνομία, Λιμενικό, Δασαρχείο,Υγειονομικές Υπηρεσίες, τμήματα Πολιτικής προστασίας των Δήμων και οι εθελοντές είναι σε ετοιμότητα».
Επιπλέον, κάνει έκκληση στους πολίτες της Θεσσαλονίκης και των γύρω περιοχών να γίνουν αρωγοί «της υπεράνθρωπης προσπάθειας αυτών που ρίχνονται στη φωτιά» τηρώντας τις οδηγίες τους και σεβόμενοι τους κανονισμούς και τις απαγορεύσεις.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Στεργιάδης, το Συντονιστικό Όργανο αποφάσισε την απαγόρευση κυκλοφορίας στο δάσος του Σέιχ Σου, στο Δασόκτημα Ωραιοκάστρου και στην περιοχή Λάναρι της Θέρμης, από τα μεσάνυχτα της Τρίτης έως και τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.
Στα σημεία θα περιπολούν εθελοντές, με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Αστυνομίας του Δασαρχείου και του στρατού, αν χρειαστεί και ο κ. Στεργιάδης ζήτησε από τους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και να σεβαστούν τις απαγορεύσεις.
Παράλληλα, επισήμανε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι σε ετοιμότητα να συνδράμει με μηχανήματα έργου και υδροφόρες.
Απαγορεύσεις και στη Χαλκιδική
Απαγόρευση κυκλοφορίας για 3 μέρες σε δασικές περιοχές της Χαλκιδικής ανακοινώθηκε λόγω του κινδύνου πυρκαγιάς.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση απαγορεύεται η κυκλοφορία πεζών και οχημάτων από Τετάρτη 26 Ιουλίου στις 7:30 έως και το πρωί του Σαββάτου 29 Ιουλίου στις 7:30.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία στις εξής περιοχές:
α) στη Χερσόνησο Κασσάνδρας («Κορυφογραμμή» (από Κασσανδρινό μέχρι Αγία Παρασκευή), «Αράπης» και «Χαλκοβούνι» Τ.Κ. Παλιουρίου), β) στη Χερσόνησο Σιθωνίας (Κορυφογραμμή Δραγουνδέλι από Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό μέχρι και την Συκιά), γ) στο Δήμο Αριστοτέλη (Κομίτσα μέχρι Ουρανούπολη – Τσάμια Στρατωνίκης – Φυσώκα – Σκοπευτήριο Στρατωνίου), δ) Ορεινός όγκος Χολομώντα (Αναδασώσεις περιοχή Βραστάμων, Περιοχή ευθύνης Πανεπιστημιακού Δάσους Ταξιάρχη).
Ακόμη αναφέρεται πως «για την εφαρμογή του μέτρου αποδεχόμαστε τον σχεδιασμό της Πυροσβεστική Υπηρεσίας Πολυγύρου ως κάτωθι :
- Τα σημεία ελέγχου και απαγόρευσης εισόδου με την συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. στην συμβολή των δασικών δρόμων με τις αντίστοιχες επαρχιακές και δημοτικές οδούς.
- Η απομάκρυνση όλων των ευρισκομένων στο δάσος από τα περιπολικά οχήματα του Π.Σ. και ΕΛ.ΑΣ., εκτός των μελών εθελοντικών οργανώσεων (πεζών ή εποχούμενων), που συμμετέχουν στην πυροπροστασία της Π.Ε. Χαλκιδικής.
- Καταγραφή των πινακίδων κυκλοφορίας όλων των οχημάτων που κινούνται στο δάσος.
- Οι Δήμοι και οι ιδιοκτήτες των Δασικών εκτάσεων της Π.Ε. Χαλκιδικής των παραπάνω περιοχών, να προβούν στη λήψη όλων των απαιτούμενων προληπτικών μέτρων και συστάσεων σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Η εφαρμογή της Απόφασης ανατίθεται στην Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής και στη ΔΙ.Π.Υ.Ν. Χαλκιδικής.
Οι παραβάτες της Απόφασης τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 129 του Ν. 4926/22 (ΦΕΚ 82/Α ́/2022). Αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση εφαρμογής της απόφασης απαγόρευσης και τη βεβαίωση του προστίμου, ορίζονται τα αρμόδια όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Δασικής Υπηρεσίας και της Δημοτικής Αστυνομίας.
[ΠΗΓΗ: https://www.typosthes.gr/, 26/7/2023]