ΥΨΗΛΗ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΠΙΔΕΙΚΝΥΕΙ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΤΩΝ ΕΞΟΡΥΞΕΩΝ

Υψηλές αντοχές επέδειξε ο εξορυκτικός κλάδος κατά τη διάρκεια του δύσκολου 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), ενώ κατά τη φετινή χρήση από τον κλάδο ξεχωρίζει η ζήτηση για αδρανή, μάρμαρα και βιομηχανικά ορυκτά.

Πιο αναλυτικά, κατά την περσινή χρήση ο εξορυκτικός κλάδος αποδείχτηκε ανθεκτικός σημειώνοντας αύξηση παραγωγής εμπορεύσιμων προϊόντων κατά 3%, αύξηση εσόδων κατά 12,5% και αύξηση εξαγωγών κατά 20% σε σχέση με το 2021. Όσον αφορά το 2023, τονίζεται ότι ξεκίνησε με καλούς οιωνούς, όμως η αναμονή εκκίνησης έργων υποδομής μπορεί να επηρεάσει τη ζήτηση αδρανών. Για τα μάρμαρα και τα βιομηχανικά ορυκτά υπάρχει αισιοδοξία αλλά και ανάγκη διαχείρισης των εξελίξεων στη διεθνή οικονομία, ενώ υπάρχει ετοιμότητα στην παραγωγή λιγνίτη για τον ασφαλή και επαρκή εφοδιασμό της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια.

Η διοίκηση

Ο ΣΜΕ επισημαίνει πως «το μέλλον θα συνεχίσει να μας φέρνει αντιμέτωπους με μια σειρά μεγάλων προκλήσεων. Όμως η αποδεδειγμένη ανθεκτικότητα του κλάδου, τα συγκριτικά πλεονεκτήματά του και η καινοτομία στην αντιμετώπιση των μεγάλων ζητημάτων, μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι για τη συνεχή επαύξηση της συνεισφοράς μας στην ευημερία της χώρας μας». Σύμφωνα με τον ΣΜΕ, ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στη στήριξη που έδωσε η παραγωγή πάνω από 13 εκατομμυρίων τόνων λιγνίτη για την αποσόβηση της ενεργειακής κρίσης στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό, όπως τονίζεται, ο Σύνδεσμος «λειτούργησε αποτελεσματικά με στόχο την έγκαιρη επισήμανση των κοινών προκλήσεων, τη γόνιμη ανταλλαγή απόψεων, την προβολή των θέσεών μας και την ενεργή συμμετοχή στη διαμόρφωση θετικού ρυθμιστικού περιβάλλοντος».

Να σημειωθεί ότι ο Σύνδεσμος επικεντρώθηκε σε καίριες νομοθετικές πρωτοβουλίες και αφορούσαν τη διαμόρφωση και προώθηση προτάσεων για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους στην εξορυκτική βιομηχανία, με εστίαση στην ανακούφιση των πιέσεων κόστους και τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων του. Επίσης, όπως επισημαίνεται, «αφορούσαν την υποβολή των θέσεών μας για την τήρηση αποστάσεων ασφαλείας των εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ανεμογεννητριών από εξορυκτικά έργα και την επίλυση του χρονίζοντος θέματος οικονομικών εγγυήσεων υπέρ του Δημοσίου σε αμφισβητούμενες ιδιοκτησίες». Επιπλέον, σημαντική ήταν η εκ νέου ανάδειξη των θέσεων του ΣΜΕ για την εξόρυξη σε περιοχές NATURA.

[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, της Λέττας Καλαμαρά, 21/6/2023]