ΑΡΝΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: «ΤΟ ΖΥΓΙΣΜΑ ΤΟΥ ΑΪ-ΓΙΩΡΓΗ»

Την ημέρα του Αγίου Γεωργίου, οι κάτοικοι της Αρναίας πρέπει να ζυγιστούν και μάλιστα δημοσίως!

Το έθιμο του ζυγίσματος του Άη Γιώργη προβλέπει ότι στον ψηλό πλάτανο στην κεντρική πλατεία στήνεται ένα παραδοσιακό καντάρι και οι κάτοικοι ζυγίζονται. Ο πιο λεπτός παίρνει ως έπαθλο τη μεγαλύτερη κατσαρόλα και ο πιο εύσωμος την μικρότερη για να είνει πιο προσεκτικός ενόψει της επόμενης χρονιάς.

Από ένα υπαίθριο, ιδιαίτερο ζύγισμα, που έχει ως στόχο να εξακριβώσει τις πιθανές διατροφικές ατασθαλίες της Σαρακοστής, θα περάσουν τη Δευτέρα του Πάσχα οι κάτοικοι, αλλά και οι επισκέπτες της Αρναίας στην κεντρική της πλατεία, στο πλαίσιο της αναβίωσης του εθίμου του κανταριού ή αλλιώς του ζυγίσματος του Άη Γιώργη. Πρόκειται για ένα έθιμο που αναβιώνει από την Πολιτιστική Εταιρεία Αρναίας εδώ και δεκαετίες, το οποίο αποτελεί μια ευκαιρία για τον κόσμο της περιοχής να συναντηθεί, να γελάσει, να ανταλλάξει πειράγματα, κι όλα αυτά διατηρώντας την παράδοση και τα έθιμά της.

Το έθιμο του κανταριού πραγματοποιείται στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου, που όταν πέφτει πριν από το Πάσχα, μετατίθεται για τη δεύτερη μέρα, όπως φέτος. Έχει δε ως εξής: Μετά τη λειτουργία του Αγίου Γεωργίου, συγκεντρώνονται όλοι στην κεντρική πλατεία της Αρναίας, την πλατεία Αριστοτέλους, όπου σε έναν υπεραιωνόβιο πλάτανο έχει κρεμαστεί μια ζυγαριά με βαρίδιο, το λεγόμενο καντάρι. Η ζυγαριά αυτή μπορεί να ζυγίσει άτομα έως 110 κιλών, οπότε για βαρύτερους χρησιμοποιείται η πλάστιγγα, στην οποία μπορεί κανείς να ανέβει επάνω. Τα κιλά που θα φανούν είτε στη μία είτε στην άλλη περίπτωση θεωρούνται αδιάψευστος μάρτυρας για το ποιος τήρησε πιο πιστά τη νηστεία της Σαρακοστής. Μάλιστα, η Πολιτιστική Εταιρεία Αρναίας έχει προσθέσει και μια ακόμα πινελιά στο έθιμο, καθιερώνοντας τρία βραβεία, που δεν είναι άλλα από τρεις κατσαρόλες. Ο τρίτος στη σειρά κατάταξης, που είναι ο βαρύτερος, παίρνει τη μικρότερη κατσαρόλα, ώστε να μην μπορεί να μαγειρέψει πολύ φαγητό και στο επόμενο ζύγισμα να είναι ελαφρύτερος, ο δεύτερος τη μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα και ο πρώτος, που είναι ο ελαφρύτερος, τη μεγαλύτερη κατσαρόλα, ώστε να φάει περισσότερο και του χρόνου να μπορεί να… ανταγωνιστεί τους βαρύτερους. Πάνω από 100 άτομα ζυγίζονται κάθε φορά, ενώ συνήθως ο πρώτος νικητής είναι γυναίκα. Ο βαρύτερος που ζυγίστηκε σε αυτή τη διαδικασία ήταν 130 κιλά και ο ελαφρύτερος 50. Μάλιστα, η Πολιτιστική Εταιρεία Αρναίας κρατά αρχείο από το 2017, αλλά κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει ανατρέξει σε αυτό για να δει πόσο πάχυνε από χρονιά σε χρονιά.

Όλοι μπορούν να συμμετάσχουν στο έθιμο του κανταριού, ενώ έχει καθιερωθεί κι ένα ξεχωριστό ζύγισμα για τα παιδιά, όπου το έπαθλο είναι μια γαλατιέρα. Μάλιστα, το καντάρι γίνεται πόλος έλξης και για τους τουρίστες, Έλληνες και ξένους, που τυχαίνει να βρίσκονται στην Αρναία τις ημέρες του Πάσχα.

2017: Πλούσιο φωτογραφικό υλικό μπορείτε να δείτε εδώ.

2019: Πλούσιο φωτογραφικό υλικό μπορείτε να δείτε εδώ.

Δείτε εδώ περισσότερες φωτογραφίες:

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 23/4/2023]