ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΗΣ: ΟΙ ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΑΚΡΑΙΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Εθελοντές σε δεκάδες χώρες θα φυτεύσουν δέντρα, θα καθαρίσουν σκουπίδια και θα καλέσουν τις κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής με αφορμή την Ημέρα της Γης, καθώς οι επιστήμονες προειδοποιούν για πιο ακραία καιρικά φαινόμενα και θερμοκρασίες ρεκόρ φέτος.

Η προετοιμασία της 54ης ετήσιας γιορτής του περιβάλλοντος, που επισήμως εορτάζεται το Σάββατο, έγινε με μια εβδομάδα δραστηριοτήτων προστασίας και καθαρισμού σε όλο τον κόσμο, ενώ οι γιορτές επρόκειτο να ξεκινήσουν στη Ρώμη και τη Βοστώνη την Παρασκευή.

Χιλιάδες αναμενόταν να συγκεντρωθούν στο Λονδίνο την Παρασκευή για να ξεκινήσουν τέσσερις ημέρες εκδηλώσεων, γνωστές ως “Big One”, που διοργανώνονται από την ομάδα ακτιβιστών Extinction Rebellion. Στην Ουάσινγκτον επρόκειτο να διοργανωθεί συλλαλητήριο με το οποίο θα παροτρύνουν τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να δεσμευτεί για τον τερματισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

Το Σάββατο, οι εθελοντές θα ξεκινήσουν επίσης μεγάλες εκστρατείες καθαρισμού στη λίμνη Νταλ στο Σρινιγκάρ της Ινδίας και στο Κέιπ Κοράλ της Φλόριντα που έχει πληγεί από τον τυφώνα.

Την Πέμπτη, ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε να αυξήσει την αμερικανική χρηματοδότηση για να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή και να περιορίσουν την αποψίλωση των δασών στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου στη Βραζιλία κατά τη διάρκεια συνάντησης με ηγέτες από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Θερμοκρασίες ρεκόρ το 2024 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε στις χώρες που συμμετείχαν στο Φόρουμ των Μεγάλων Οικονομιών του Μπάιντεν ότι απαιτείται “ένα κβαντικό άλμα στη δράση για το κλίμα” για να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου. Προειδοποίησε σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα για την Ημέρα της Γης ότι “φαίνεται ότι είμαστε αποφασισμένοι να καταστραφούμε”.

Η Ημέρα της Γης φέτος ακολουθεί εβδομάδες ακραίων καιρικών φαινομένων με θερμοκρασίες που έφτασαν το ρεκόρ των 45,4 βαθμών Κελσίου  στην Ταϊλάνδη και ένα άλλο καταστροφικό κύμα καύσωνα στην Ινδία, όπου τουλάχιστον 13 άνθρωποι πέθαναν από θερμοπληξία σε μια τελετή το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Οι επιστήμονες προειδοποίησαν αυτή την εβδομάδα ότι οι φονικοί καύσωνες θέτουν “πρωτοφανή βάρη” στη γεωργία, την οικονομία και τη δημόσια υγεία της Ινδίας και υπονομεύουν τις μακροπρόθεσμες προσπάθειες της χώρας για τη μείωση της φτώχειας, της ανισότητας και των ασθενειών.

Οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες ενδέχεται να φθάσουν σε επίπεδα ρεκόρ φέτος ή το 2024, λόγω της κλιματικής αλλαγής και της αναμενόμενης επιστροφής του καιρικού φαινομένου «Ελ Νίνιο» δήλωσαν την Πέμπτη κλιματολόγοι.

(Φωτό: Reuters)

 

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, 21/4/2023]