ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΈΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΣΕ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟΥ!

Μαθήματα ανάπτυξης του ποδηλατικού και περιπατητικού τουρισμού δίνει ο Δήμος Αριστοτέλη στην Ανατολική Χαλκιδική.

Αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη, να παρακολουθείς ένα αυτοδιοικητικό project με αμιγώς επαγγελματικά χαρακτηριστικά, το οποίο μάλιστα, δεν αποτελεί εξαίρεση ή παρένθεση, αλλά τον κανόνα μας προσπάθειας με μακρόπνοο σχεδιασμό που καταγράφει συγκεκριμένα αποτελέσματα με όρους απόσβεσης μιας επένδυσης.

Ο Δήμος Αριστοτέλη, είναι αυτός που έχει υιοθετήσει χαρακτηριστικά επαγγελματικού management με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά χαρακτηριστικά στην τουριστική του πολιτική, έχοντας υποχρεώσει τον ίδιο τον Υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, να τον χαρακτηρίσει «υπόδειγμα» για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν οι Δήμοι να επιδιώξουν την τουριστική τους ανάπτυξη.

Οργανωμένη δράση σε 18 θεματικές ενότητες, αποστολές και δικτυώσεις στο εξωτερικό, επαγγελματικά «ταξίδια εξοικείωσης» για διεθνείς «παίκτες» της τουριστικής αγοράς στα όρια του, ενεργοποίηση του ντόπιου επιχειρηματικού δυναμικού σε κοινές δράσεις, αξιοποίηση της διεθνούς παρουσίας του ΕΟΤ, είναι μερικά από τα στοιχεία που πιστοποιούν τον εν λόγω επαγγελματισμό.

Τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα της αποτελεσματικότητας, αλλά και του μακρόπνοου σχεδιασμού του Δήμου Αριστοτέλη, καταγράφηκαν πριν λίγες μέρες, στα συγγενή θεματικά πεδία του περιπατητικού τουρισμού και του ποδηλατικού τουρισμού.

Trekking Trip για ειδικούς

Ο Δήμος Αριστοτέλη οργάνωσε στα τέλη Μαρτίου ένα ακόμα «περιπατητικό ταξίδι εξοικείωσης» (Trekking Trip) με τη συμμετοχή tour operators και trekking specialists από τη Βρετανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο σε συνεργασία με τα Γραφεία ΕΟΤ Ηνωμένου Βασιλείου και Κάτω Χωρών, σε μια προσπάθεια προώθησης του υφιστάμενου δικτύου περιπατητικών και ποδηλατικών περιηγήσεων, το οποίο συνθέτει διαδρομές μήκους πάνω από 100 χιλ.

Η επίσκεψη εστίασε στην ανάδειξη επιλεγμένων τοπικών μονοπατιών, τα οποία:

  • συνδέουν τη φυσική τους ιστορία με εμβληματικές παγκόσμιες προσωπικότητες, όπως ο Αριστοτέλης, ο Απόστολος Παύλος και ο Αλέξης Ζορμπάς,
  • συνδυάζουν τη γεωγραφική τους θέση με σημεία παγκόσμιου ενδιαφέροντος, όπως το Άγιον Όρος, η Διώρυγα του Ξέρξη, το Αριστοτελικό Όρος και η Αρχαία Άκανθος,
  • αναδεικνύουν τη δύναμη της διεθνούς συνθήκης Natura 2000, η οποία προστατεύει μεγάλα τμήματα μεταξύ του ορεινού και του πεδινού όγκου,
  • τοποθετούν το Χολομώντα και το Αριστοτελικό Όρος στο διεθνές καλεντάρι του ειδικού τουρισμού,
  • προωθούν τον περιπατητικό και ποδηλατικό τουρισμό, συνδέοντας με λόγο τον ορεινό όγκο με τη θάλασσα,
  • δημιουργούν προϋποθέσεις εναλλακτικής τουριστικής ανάδειξης στο θαλάσσιο μέτωπο του Δήμου Αριστοτέλη.

Πώς πραγματοποιήθηκε το trekking trip

Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες ακολούθησαν τη «διαδρομή του Αλέξη Ζορμπά» μέχρι το Κάστρο Νέπωσι στο Παλαιοχώρι, περπάτησαν από τον Ταξιάρχη προς την Αρναία ανάμεσα στους ελατώνες και τις μελισσοκαλλιέργειες του Χολομώντα, ανακάλυψαν τμήματα του Αριστοτελικού Περιπάτου από το δάσος της Βαρβάρας προς το Νεοχώρι, ποδηλάτησαν σε τμήματα του Ακάνθιου και του Προαθωνικού Περιπάτου (στα σύνορα του Αγίου Όρους) και εντρύφησαν στην εξερεύνηση του Αριστοτελικού Περιπάτου ως «ναυαρχίδας» ενός διάσημου πλέγματος διαδρομών, που ήδη προσελκύει περιπατητές και ποδηλάτες από ολόκληρο τον κόσμο.

Ιδιαίτερες ήταν οι εμπειρίες που απέκτησαν κατά τη διάρκεια των θεματικών υπαίθριων γευμάτων σε δάση, λόφους και θέσεις θέας, αλλά και σε hiking friendly ή πολυτελή ξενοδοχεία της Ολυμπιάδας, όπου προωθήθηκαν συγκεκριμένα τοπικά προϊόντα από 9 τοπικούς παραγωγούς.

Το συγκεκριμένο μοντέλο ταξιδιού εξοικείωσης έχει αξιοποιηθεί και συνεχίζει να αξιοποιείται από τον Δήμο Αριστοτέλη με tour operators από διάφορα μέρη του κόσμου και σε διάφορα θεματικά πεδία, όπως ο γαστρονομικός τουρισμός, ο προσκυνηματικός τουρισμός, ακόμα και στο κλασσικό μοντέλο «ήλιος-θάλασσα».

Η εξέλιξη της πρωτοβουλίας και το αποτέλεσμα

Η εμπειρία των συμμετεχόντων θα μετατραπεί σε τουριστικό πρόγραμμα διάρκειας 7 και 14 ημερών, το οποίο θα προμηθευτούν από τοπικούς ταξιδιωτικούς πράκτορες ή θα δομήσουν σε συνεργασία με τοπικές ξενοδοχειακές μονάδες. Σε ό,τι αφορά στους Ramblers, αυτοί αναμένεται να επεκτείνουν το πρόγραμμά τους, εντάσσοντας νέες διαδρομές στα αριστοτελικά μονοπάτια.

Η πιστοποίηση

Ο Δήμος Αριστοτέλη, έχοντας πραγματοποιήσει την υποχρεωτική εκπαίδευση 12 δημοτών του, φιλοδοξεί φέτος να ολοκληρώσει την τοποθέτηση κριτηρίων σε μονοπάτι μήκους 50 χιλ., προκειμένου αυτό να ελεγχθεί και να πιστοποιηθεί από τον ανεξάρτητο φορέα πιστοποίησης Wanderbares Deutschland und Leading Quality Trails.

Ο Δήμος Αριστοτέλη ανανεώνει για 3 ακόμη έτη την bike friendly πιστοποίηση του με την NatTour AMKE και παραδίδει στους περιπατητές – ποδηλάτες την εφαρμογή για έξυπνες συσκευές με τίτλο «Αριστοτέλης, Συνοδοιπόρος», όπου ο Αριστοτέλης εμφανίζεται σε αυτές να διδάσκει ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ σε κάθε ερώτηση εκείνων που ακολουθούν τον Αριστοτελικό Περίπατο.

Η ετήσια συντήρηση του δικτύου πραγματοποιείται για μία ακόμη χρονιά από τα μέλη της Αριστοτελικής Σύμπραξης Επαγγελματιών του Δήμου.

«Ένα σπουδαίο έργο τουριστικής υποδομής δίνει πραγματική τουριστική ζωή στην Ανατολική Χαλκιδική από το Μάρτιο μέχρι το Νοέμβριο, διαμορφώνοντας την αλλαγή που είχε ανάγκη ο τοπικός τουρισμός» λέει ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, οποίος ανέλαβε από την αρχή της θητείας του την «αντιδημαρχία τουρισμού» μετατρέποντας σε προσωπικό στοίχημα την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. «Μέσα από μεγάλες ή μικρές συμπράξεις, συναινέσεις και συνέργειες πετύχαμε ουσιαστική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ένταξη του ορεινού και του πεδινού όγκου στα διεθνή τουριστικά δρώμενα, κατακόρυφη αύξηση του τζίρου των τοπικών επιχειρήσεων ξενοδοχίας και εστίασης, μείωση της ανεργίας και φυσικά ανάδειξη της τοπικής ιστορίας, αφού κάθε ειδική διαδρομή προβάλει και μία πτυχή της. Λειτουργούμε, όχι με τον περιορισμένο ορίζοντα του τι μπορούμε να δείξουμε ως τις επόμενες εκλογές, αλλά με τη φιλοσοφία μιας επένδυσης που θα αποδίδει για πολλά χρόνια. Μιας επένδυσης που θα αξιοποιηθεί και από επόμενες δημοτικές διοικήσεις, ώστε να είναι εξελίξιμη σε πορεία παράλληλη με την συνεχή ανάπτυξη υποδομών και ενεργειών marketing, προσφέροντας φυσικά και μια σειρά από βραχυπρόθεσμα οφέλη στο τοπικό επιχειρηματικό δυναμικό. Βασικός κανόνας επιτυχίας μιας τέτοιας συνταγής, είναι να βάζεις με ειλικρίνεια σε προτεραιότητα το μέλλον των πολλών και το προσωπικό μέλλον να έπεται. Άλλωστε, το να επιδιώκεις με ειλικρίνεια το πρώτο, αποτελεί την πιο αποτελεσματική επένδυση για το δεύτερο…» τόνισε ο Δήμαρχος.

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 4/4/2023]