ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα παρουσιάσει νέα νομοθεσία για τα φυτοφάρμακα για να σώσει τον πληθυσμό των μελισσών στην Ευρώπη, παρά την Πρωτοβουλία Πολιτών.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ευρωπαίοι πολίτες έχουν υπογράψει μια Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών από το 2019, ζητώντας τη σταδιακή κατάργηση των συνθετικών φυτοφαρμάκων έως το 2035, την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και την υποστήριξη των αγροτών στη μετάβαση.

Ο Martin Dermine είναι ο πολίτης που ξεκίνησε την πρωτοβουλία. Εργάζεται για τη ΜΚΟ Pesticide Action Network.

«Υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ των μελισσών, της κατάστασης τους και αυτής του περιβάλλοντος, της έκθεσης των πολιτών στα φυτοφάρμακα και επίσης της υγείας των αγροτών», εξήγησε ο Dermine στο Euronews.

“Η Πρωτοβουλία Πολιτών, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, σίγουρα θα βοηθήσει τις μέλισσες, γιατί είναι οι πρώτες που πλήττονται από φυτοφάρμακα. Και η μείωση των φυτοφαρμάκων θα είναι επίσης καλύτερη για τους ανθρώπους που ζουν σε αγροτικές περιοχές, επίσης για τους πολίτες που καταναλώνουν φυτοφάρμακα στα τρόφιμα που τρώνε και στα τρόφιμα που αγοράζουν.

Ένα στα τρία είδη επικονιαστών βρίσκεται σε παρακμή στην Ευρώπη και το 80% των καλλιεργειών και των άγριων φυτών εξαρτώνται από επικονιαστές ζώων. Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η πρωτοβουλία αντιπροσωπεύει ένα ισχυρό μήνυμα προς τους νομοθέτες, καθώς δείχνει σαφή υποστήριξη των πολιτών.

 

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 6/4/2023]