ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΈΚΘΕΣΗ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ (ΙΤΒ): ΈΝΤΟΝΗ ΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Με αιχμή τον εναλλακτικό και ειδικό τουρισμό συμμετείχε  στη φημισμένη διεθνή τουριστική έκθεση Ι.Τ.Β η επιχειρηματική αποστολή του Δήμου Αριστοτέλη, προσελκύοντας αυξημένο ενδιαφέρον μεταξύ των χιλιάδων εκθετών και επισκεπτών απ` όλο τον κόσμο που κατέκλυσαν τον εκθεσιακό χώρο Messe του Βερολίνου!

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης η Σύμβουλος Τουρισμού του Δήμου Αριστοτέλη Μαρία Πάππα, συνοδευόμενη εκπρόσωπους τουριστικών γραφείων, τοπικών καταλυμάτων και άλλων τουριστικών επιχειρήσεων της περιοχής, πραγματοποίησε σειρά προγραμματισμένων συναντήσεων με Γερμανούς -και όχι μόνο- τουριστικούς παράγοντες, παρουσιάζοντας μια σειρά από θεματικές ενότητες που συνθέτουν το τουριστικό προϊόν της Ανατολικής Χαλκιδικής: 

Σπουδαία πολιτιστικά μνημεία, εκθεσιακά και προσκυνηματικά δρώμενα, σεμινάρια πολιτισμού, παραστάσεις και εργαστήρια, περιπατητικές και ποδηλατικές διαδρομές, γαστρονομία, φύση και ιστορία σε ένα σπάνιο «πάντρεμα» ορεινού και παραθαλάσσιου τουρισμού. 

Τα προτεινόμενα «πακέτα» που συνδυάζουν την επίσκεψη στην Ανατολική Χαλκιδική με τα «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΑ», έτυχαν θερμής υποδοχής από τον product manager του καταξιωμένου οργανωτή διακοπών πολιτιστικού τουρισμού Studiosus, που αναμένεται να επιθεωρήσει τοπικά καταλύματα την Άνοιξη, ώστε να ενισχύσει υφιστάμενες συνεργασίες και να εξετάσει ενδεχόμενο έναρξης νέων. 

Σημαντική θέση στην προτίμηση των Γερμανών κατέχει το trekking, το οποίο φαίνεται να κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στη γερμανική τουριστική αγορά. Μετά τους Wikinger από το Haagen, το γραφείο Reiselounge Europa από το Dulmen προσθέτει τον Αριστοτελικό Περίπατο στο web κατάλογό του. Δεν ήταν λίγα τα ελληνικά γραφεία που αναζητούσαν hike &b ike friendly τοπικά ξενοδοχεία, προκειμένου να ενδυναμώσουν το προϊόν τους και να ανταποκριθούν στη γερμανική ζήτηση. Σε αυτήν την περίπτωση η ετοιμότητα του Δήμου Αριστοτέλη όσον αφορά την παρουσίαση του τοπικού τουριστικού προϊόντος, αλλά και τα ετοιμοπαράδοτα «πακέτα» των τουριστικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην αποστολή του Δήμου, διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο ως προς την έκβαση των επαφών. Στο πεδίο του σχολικού περιπατητικού τουρισμού επικαιροποιήθηκε το ενδιαφέρον των Γάλλων και των Σικελών για τις σχολικές ανταλλαγές, ενώ δόθηκε έμφαση στο πρόγραμμα με τίτλο «Μικροί Αριστοτελικοί Περιπατητές». 

Σημεία έντονου επαγγελματικού ενδιαφέροντος αποτέλεσαν οι άξονες του αγροτουρισμού και του χειμερινού τουρισμού. Παραδοσιακά γερμανικά γραφεία, προερχόμενα από μικρές πόλεις της χώρας, αναζήτησαν το χρυσο-βραβευμένο πρόγραμμα (των tourism awards 2016) με τίτλο «Αγροτουρισμός», το οποίο αποτελεί βιωματική περιήγηση ανάμεσα σε σημαντικά μνημεία πολιτισμού και αγροτουριστικά σημεία ενδιαφέροντος. 

Στο Βερολίνο παρουσιάσθηκαν και ιδέες διοργάνωσης γάμων, δεδομένης της ετοιμοπαράδοτης τοπικής πρότασης Weddings & Honeymoon. Παράλληλα, συμφωνήθηκε η πιλοτική διοργάνωση γάμου στα Δρένια της Αμμουλιανής, με τίτλο «Πες το ΝΑΙ στη σκιά του Άθωνα», προκειμένου να δημιουργηθεί η βάση, που θα ενεργοποιήσει το μηχανισμό προσέλκυσης Γερμανών wedding planners.

Στις συναντήσεις με εκπροσώπους Τύπου και travel bloggers η Ανατολική Χαλκιδική προβλήθηκε ως πολιτιστικός προορισμός διακοπών με αναφορές στο γενέθλιο τόπο του Αριστοτέλη, στη γειτνίασή της με τον Άθωνα αλλά και στους πολιτιστικούς -προσκυνηματικούς της χώρους. 

Τέλος, καθοριστικής σημασίας για τη θεματική επέκταση της τουριστικής περιόδου και την ενίσχυση του πεδινού και ορεινού όγκου κρίνεται η επικείμενη συνεργασία του Δήμου Αριστοτέλη με τον τουριστικό οργανισμό Attika Reisen, ο οποίος αποτελεί το μοναδικό tour operator της Γερμανίας με ειδίκευση στην Ελλάδα. Η συνεργασία αφορά την προώθηση του τοπικού οινοτουριστικού πακέτου διακοπών στην περιοχή της Βάδης Βυρτεμβγέργης με την οποία ο Δήμος Αριστοτέλη έχει δικτυωθεί οινικά. 

Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος, δήλωσε σχετικά: «Μια πολυσχιδής, δεμένη και επαγγελματικά στοχευμένη προετοιμασία αποδεικνύει την αποτελεσματικότητά της σε κάθε επαγγελματική ευκαιρία. Ο Δήμος Αριστοτέλη, η Ανατολική Χαλκιδική επαναπροσδιορίζεται ως προορισμός, αποκτά τη σφραγίδα του βιώσιμου τουρισμού και διαμορφώνει ένα ισχυρό και προσοδοφόρο συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού. Ήδη δρέπουμε τους πρώτους καρπούς μιας μεθοδικής δουλειάς  των προηγούμενων ετών και συνεχίζουμε.» 

 

[ΠΗΓΗ: https://aetoshal.blogspot.com/, 11/3/2023]