Την αισιοδοξία των επιχειρηματιών του νομού Χαλκιδικής για μεταστροφή του αρνητικού οικονομικού κλίματος που βιώνουν την τρέχουσα περίοδο οι επιχειρηματίες στην περιοχή, κυρίως λόγω της αύξησης του κόστους της ενέργειας και της υστέρησης εσόδων από τον τουρισμό, λόγω σεζόν, καταγράφει του 5ο κύμα του Βαρόμετρου της δίμηνης έρευνας του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής.
Έτσι, για το δίμηνο Δεκεμβρίου 2022 – Ιανουαρίου 2023, από την έρευνα προκύπτει περαιτέρω επιδείνωση του δείκτη οικονομικής συγκυρίας σε ποσοστό -5,1% από το 4,3% το αμέσως προηγούμενο δίμηνο, εξέλιξη που αποδίδεται «στα αυξημένα έξοδα ενέργειας λόγω του χειμώνα και στην υστέρηση εσόδων από τον τουρισμό λόγω σεζόν», όπως επισημαίνεται σε σημερινή ανακοίνωση του Επιμελητηρίου.
Με βάση την τελευταία δίμηνη έρευνα, οι επιχειρηματίες της περιοχής χαρακτηρίζουν καλές, σε ποσοστό 15%, τις επιδόσεις των καταστημάτων τους, ένα 27% τις κρίνουν ικανοποιητικές, το 34% μέτριες και το 24% κακές. Σε ερώτηση αναφορικά με τον τζίρο της επιχείρησής τους, ποσοστό 13% δηλώνει ότι αυξήθηκε, 40% ότι παρέμεινε ο ίδιος και 47% υποστηρίζει ότι μειώθηκε.
Πάντως, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες στην περιοχή, ποσοστό 88% αυτών δηλώνει ότι θα διατηρήσει το προσωπικό του και τον επόμενο μήνα, το 8% λέει ότι θα προσλάβει νέο και ένα 4% αναφέρει ότι θα προχωρήσει σε απολύσεις.
Για το τι μέλλει γενέσθαι, ποσοστό 24% των επιχειρηματιών του νομού εκφράζει την αισιοδοξία του για θετική μεταστροφή του αρνητικού κλίματος, το 40% περιμένει σταθερότητα και το 36% «μιλά για χειροτέρευση».
Προσαρμογή επιδεικνύουν οι επιχειρήσεις στην ενεργειακή κρίση με λήψη μέτρων. Σύμφωνα με την έρευνα, ποσοστό 71,% των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνει ότι έχει πάρει μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, 25,1% δεν έχει πάρει κανένα μέτρο, ενώ το 3,4% σημειώνει ότι δεν αφορά την επιχείρησή του. «Από αυτούς που έχουν πάρει μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, το 33,5% έχει αντικαταστήσει ενεργοβόρες συσκευές, 14% έχει αλλάξει το είδος θέρμανσης, 11,7% έχει μειώσει τις ώρες λειτουργίας, 9,5% έχει μειώσει τις μετακινήσεις, 1,7% έχει μειώσει την παραγωγή και μόλις 1,1% έχει μειώσει το προσωπικό», τονίζεται στην ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής.
Σε ερώτηση για τις εφαρμογές Mydata, αυτές αντιμετωπίζονται θετικά από τους περισσότερους συμμετέχοντες στην έρευνα. Στην ερώτηση πώς κρίνετε τη διαβίβαση στοιχείων mydata της ΑΑΔΕ, το 48,9% θεωρεί πως πρόκειται για καλύτερο σύστημα από το προηγούμενο, το 29% λέει πως είναι σύνθετο και απαιτεί εξοικείωση και το 22,1% περιορίστηκε να πει πως δεν γνωρίζει ή δεν απάντησε.
Όσον αφορά στη σχέση των επιχειρήσεων με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, το 37% δηλώνει ότι έχει παρευρεθεί σε κάποιες από τις δράσεις του, το 55% όχι και το 8% δηλώνει ότι δεν είχε ενημέρωση.
Την έρευνα διεξήγαγε η εταιρεία Interview, κατά τους μήνες Δεκέμβριο 2022 και Ιανουάριο 2023 για λογαριασμό του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, σε δείγμα 335 επιχειρήσεων, μελών του παραγωγικού φορέα.
[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 31/1/2023]