ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΛΟΓΩ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ, ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

Έως και 100% πάνω τα κόστη για τις κυψέλες, λένε στον ΑγροΤύπο οι μελισσοκόμοι.

Πιεσμένοι από την ακρίβεια των τροφών που χρησιμοποιούν για τα μελίσσια τους οι χιλιάδες μελισσοκόμοι της χώρας μας, οι οποίοι καταγγέλλουν πως έχουν αφεθεί από το κράτος, αβοήθητοι μέσα στο γενικότερο καθεστώς ακρίβειας (τροφές, καύσιμα κ.λπ.).

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι έχει τεθεί επί τάπητος σε συσκέψεις στο ΥπΑΑΤ υπό τον υφυπουργό κ. Σίμο Κεδίκογλου, το ενδεχόμενο ενίσχυσης ανά κυψέλη στους μελισσοκόμους, κατά το πρότυπο των πακέτων ενίσχυσης προς τους κτηνοτρόφους για αγορά ζωοτροφών. Μάλιστα ο υφυπουργός έχει δεσμευθεί περί στήριξης του κλάδου.

Σημειώνεται πως στο πρώτο πακέτο ενίσχυσης των κτηνοτρόφων (2% στο τζίρο) δεν συμπεριελήφθη, παρά μόνο ένας ελάχιστος αριθμός μελισσοκόμων, με πολύ μικρά ποσά, ενώ ο κλάδος έμεινε εκτός και από την πληρωμή της περασμένης Παρασκευής των 85,9 εκατ. ευρώ περίπου προς την κτηνοτροφία.

Όπως εξηγεί ο μελισσοκόμος, μέλος της Ομοσπονδίας κ. Βασίλης Ντούρας στον ΑγροΤύπο «υπάρχουν πληροφορίες, ότι έχει σταλεί αίτημα από το ΥπΑΑΤ προς το υπουργείο Οικονομικών για να εγκριθεί ένα κονδύλι στήριξης της μελισσοκομίας ως αντιστάθμισμα στην αύξηση του κόστους. Στο πρώτο πακέτο βάσει τζίρου, ελάχιστοι μελισσοκόμοι πήραν χρήματα και πάλι μικροποσά, ενώ ήμασταν εντελώς εκτός από το πρόσφατο πακέτο. Το κόστος, ιδίως όσον αφορά στις τροφές, έχει ανεβεί πάρα πολύ μέσα σε ένα έτος. Από εκεί που χρειαζόμασταν από 40 έως 60 ευρώ το χρόνο ανά κυψέλη, τώρα έχουμε πάει στα 60 με 100 ευρώ. Πρέπει η πολιτεία να μας ενισχύσει».

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, αν τελικώς προχωρήσει η ενίσχυση και ανάψει πράσινο φως το υπουργείο Οικονομικών (Σκυλακάκης), τότε θα δοθεί ένα ποσό γύρω στα 10 ευρώ ανά κυψέλη.

Καθοδικά η παραγωγή στη δεκαετία, πάνω τα κόστη

Για μια κάμψη στην παραγωγή μελιού εντός της τελευταίας δεκαετίας, της τάξης του 40%, κάνει λόγο ο κ. Κώστας Θωμαδάκης, μελισσόκομος από το Ρέθυμνο, που είναι και μέλος στον τοπικό συνεταιρισμό. Σύμφωνα με τον κ. Θωμαδάκη, στον αντίποδα, τα κόστη έχουν πάρει την ανιούσα, λόγω των τροφών, των καυσίμων κ.λπ. Ο κ. Θωμαδάκης έχει πλέον 160 μελίσσια και διαθέτει κυρίως στη λιανική το μέλι που παράγει, στην τιμή των 10 ευρώ το κιλό, ενώ όπως μας λέει καταλήγοντας υπάρχουν και υψηλότερες τιμές, αλλά παρ όλα αυτά η ζήτηση είναι καλή και το προϊόν φεύγει.

Ποντίκης: Μας έχουν υποσχεθεί ενίσχυση, να λυθεί το θέμα των ελληνοποιήσεων

«Όπως ενισχύθηκαν δυο φορές οι υπόλοιποι κλάδοι της κτηνοτροφίας, περιμένουμε να πάρουμε και εμείς ενίσχυση από το ΥπΑΑΤ ως αντιστάθμισμα για την ακρίβεια (τροφές, καύσιμα κ.λπ.). Στις συναντήσεις που είχαμε στο ΥπΑΑΤ μας έχουν δώσει σχετικές υποσχέσεις οι οποίες περιμένουμε να ισχύσουν και στην πράξη, αλλά ακόμα δεν έχουμε κάτι χειροπιαστό. Όσον αφορά στο θέμα της ζήτησης, πρέπει να πούμε, ότι αν δεν λυθεί το ζήτημα των ελληνοποιήσεων, θα έχει πρόβλημα το Ελληνικό μέλι», σημείωσε από την πλευρά του στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΟΜΣΕ κ. Αναστάσιος Ποντίκης.

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, του Αλέξανδρου Μπίκα, 14/2/2023]