ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ 1Η ΜΑΡΤΙΟΥ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΚΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ 25-39 ΕΤΩΝ

Με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζουν αυτήν την περίοδο οι τράπεζες την απαραίτητη υποδομή για την υλοποίηση της δράσης χορήγησης πολύ φθηνών ή άτοκων στεγαστικών δανείων σε νέους ηλικίας 25 έως 39 ετών.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως προκύπτει από τις επαφές με τα αρμόδια τραπεζικά στελέχη, είναι η πλατφόρμα των αιτήσεων να ανοίξει την 1η Μαρτίου.

Μέσω του προγράμματος οι δικαιούχοι θα μπορούν να λάβουν έως 150.000 ευρώ για τη χρηματοδότηση έως και του 90% της εμπορικής αξίας κατοικιών συγκεκριμένων προδιαγραφών.

Το δάνειο θα χορηγείται κατά 75% από την ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) και θα είναι κατά αυτό το μέρος άτοκο, ενώ το υπόλοιπο 25% θα δίνεται από τις τράπεζες με κόστος που μένει να καθοριστεί.

Πού θα διαμορφωθεί το επιτόκιο

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτόκιο για τη χορήγηση από το πιστωτικό ίδρυμα θα διαμορφωθεί κατά πάσα πιθανότητα σε euribor 3 μηνών πλέον ενός περιθωρίου έως και 4%, ανάλογα με την πιστοληπτική ικανότητα του υποψήφιου δανειολήπτη, ο οποίος θα εξετάζεται με βάση τα συνήθη τραπεζικά κριτήρια.

Το γεγονός πάντως ότι το δάνειο από την τράπεζα δεν θα υπερβαίνει τα 37.500 ευρώ (25% του ανωτάτου ορίου των 150.000 ευρώ), διευκολύνει την έγκρισή του.

Αυτό σημαίνει ότι το κόστος για το σύνολο της χορήγησης, θα φτάνει με τα σημερινά δεδομένα, κατ΄ ανώτατο το 1,75%, επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα των επιτοκίων που ισχύουν στην αγορά.

Σε περίπτωση δε που ο δανειολήπτης είναι τρίτεκνος ή πολύτεκνος ή αποκτήσει τουλάχιστον τρία παιδιά κατά τη διάρκεια της αποπληρωμής, θα επιδοτούνται από το κράτος και οι τόκοι της τράπεζας. Άρα το δάνειο θα είναι άτοκο κατά 100%.

Εξάλλου, ισχύει για όλους πλήρης απαλλαγή από την εισφορά 0,12% του ν. 128/1975.

Σημειώνεται ότι η διάρκεια εξόφλησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 30 έτη.

Από εκεί και πέρα, ο δανειολήπτης θα καταβάλλει μία δόση στο πιστωτικό ίδρυμα, το οποίο στη συνέχεια θα πρέπει να αποδώσει στη ΔΥΠΑ το 75% του κεφαλαίου που αποπληρώθηκε.

Τραπεζικές πηγές επισημαίνουν πως πρόκειται για ένα δύσκολο τεχνικά εγχείρημα. Κι αυτό διότι μεταξύ άλλων, θα πρέπει να διασυνδεθούν τα συστήματα των πιστωτικών ιδρυμάτων με την πλατφόρμα υποδοχής των αιτημάτων, αλλά και να δημιουργηθεί ένα σύστημα για την διάθεση μέρους των εισπράξεων προς το Δημόσιο.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι είναι άτομα, ηλικίας 25-39 ετών, που δεν διαθέτουν κατάλληλη κατοικία για τη διαμονή τους. Στην περίπτωση ζευγαριών αρκεί το ένα από τη δύο μέρη να πληροί το παραπάνω ηλικιακό κριτήριο.

Από εκεί και πέρα, το ετήσιο εισόδημα θα πρέπει διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 10.000 ευρώ και να μην ξεπερνά τα ακόλουθα όρια:

  • Άγαμος: 16.000 ευρώ
  • Ζευγάρι: 24.000 ευρώ
  • Οικογένεια με ένα τέκνο: 27.000 ευρώ
  • Οικογένεια με δύο τέκνα: 30.000 ευρώ
  • Οικογένεια με τρία τέκνα και άνω: 33.000 ευρώ

Περιορισμοί υπάρχουν και ως προς τα χαρακτηριστικά των ακινήτων που μπορούν να χρηματοδοτηθούν.

Συγκεκριμένα:

  • Η εμπορική τους αξία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ
  • Το εμβαδόν τους πρέπει να είναι έως 150 τ.μ
  • Η παλαιότητά τους να είναι τουλάχιστον 15 ετών

Το ακίνητο αποκτάται κατά πλήρη κυριότητα από τον αγοραστή ή τους αγοραστές, αν πρόκειται για συζύγους ή για μέρη συμφώνου συμβίωσης, με κατανομή του ποσοστού κυριότητας μεταξύ τους ανάλογη με την οικονομική συμβολή καθενός από αυτούς στο χορηγούμενο δάνειο.

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα παροχή εγγύησης από τρίτο πρόσωπο.

Η διαδικασία

Τα βήματα για τη λήψη του δανείου θα είναι τα εξής:

  1. Ο δανειολήπτης θα υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα για τον έλεγχο των κριτηρίων της δράσης
  2. Αφού λάβει την απαραίτητη έγκριση, η οποία θα δίνεται την ίδια στιγμή, θα απευθύνεται στην τράπεζα της επιλογής του
  3. Η τράπεζα θα προχωρά σε πιστοληπτική εξέταση του υποψήφιου δανειολήπτη
  4. Εφόσον το δάνειο εγκριθεί θα πρέπει να βρεθεί ένα ακίνητο που πληροί τις προδιαγραφές του προγράμματος, ώστε να προχωρήσει η χρηματοδότησή του

Από το υπουργείο Εργασίας αναφέρουν ότι σε δεκάδες περιοχές των αστικών κέντρων, αλλά και στην περιφέρεια υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα σε εμπορικές τιμές έως 200.000 ευρώ.

Ενδεικτικά, τονίζουν, οι αντικειμενικές αξίες στην Αγία Παρασκευή κυμαίνονται από 1.500 – 2.050 ευρώ ανά τετραγωνικό, στο Μαρούσι 1.500-2.300 ευρώ, στην Πεύκη 1.300 -2.250 ευρώ και στο 4ο Δημοτικό Διαμέρισμα Θεσσαλονίκης (Τούμπα) 1.250 – 1.550 ευρώ.

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 2/2/2023]