ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΟΛΥΤΕΛΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ – ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Η ξενοδοχειακή αγορά της Χαλκιδικής μπαίνει στο στόχαστρο ξένων και εγχώριων ξενοδόχων και επενδυτών, πολλά ξενοδοχεία αλλάζουν χέρια, ενώ και νέα είναι στα σκαριά για το 2023 αλλά και για τα επόμενα χρόνια.

H περιοχή, αν και φέτος έχασε σημαντική πελατεία από την αγορά της Ρωσίας, αλλά και των Βαλκανίων, κατάφερε να ανακτήσει το μεγαλύτερο κομμάτι της τουριστικής της κίνησης προσελκύοντας περισσότερους Ευρωπαίους τουρίστες. Η Χαλκιδική εδώ και χρόνια προσέλκυε ξένους επενδυτές, κυρίως Ρώσους, που έχουν δημιουργήσει αρκετές αξιόλογες μονάδες, τάση που φαίνεται να ενισχύεται, καθώς ήδη έχουν ανακοινωθεί σημαντικές νέες συνεργασίες. Είναι φανερή η προσπάθεια όλων από την περιοχή, να απεγκλωβιστούν από το «μονοπώλιο» της ρώσικης αγοράς.

Πριν από δύο μήνες το mega fund της Goldman Sachs Asset Managementεξαγόρασε τρία από τα ξενοδοχεία του Ghotel Group, της ξενοδοχειακής οικογένειας Γρηγοριάδη. Οι πληροφορίες λένε ότι το τίμημα έφτασε τα 70 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία αφορά τις μονάδες που βρίσκονται κοντά στην πόλη της Καλλιθέας Κασσάνδρας Χαλκιδικής σε οικόπεδο περίπου 142 στρεμμάτων: το Pallini Beach 4 αστέρων με 485 δωμάτια και bungalows, το 4 αστέρων Athos Palace Hotel με 413 δωμάτια και το Theophano Imperial Palace 5 αστέρων με 151 δωμάτια. Ο συνολικός αριθμός των δωματίων των τριών ξενοδοχείων είναι 1.049 και η Sachs Asset σκοπεύει να τα ανακαινίσει και να τα λανσάρει εκ νέου στην αγορά.

Ο μεγάλος ξενοδοχειακός όμιλος Mitsis Hotels ανακοίνωσε επίσης την επέκταση του χαρτοφυλακίου του στη Χαλκιδική. Πρόκειται για μια συνεργασία με την εταιρεία Happy HolidaysSA που περιλαμβάνει την 20ετή συμφωνία διαχείρισης για ένα νέο θέρετρο 5 αστέρων που βρίσκεται κοντά στο χωριό Σάρτη στη Σιθωνία. Το θέρετρο θα αποτελείται από ένα boutique ξενοδοχείο 5 αστέρων με 52 δωμάτια, κέντρο SPA και ευεξίας, ένα ξενοδοχείο με σουίτες 5 αστέρων με 98 δωμάτια, κέντρο θαλασσοθεραπείας, F&B χώρους και εμπορικά καταστήματα, καθώς και μια μαρίνα δυναμικότητας 20 θέσεων για τις ανάγκες των πελατών του ξενοδοχείου. Ο Όμιλος Mitsis Hotels θα συμβάλει στη φάση προσχεδιασμού του έργου, στον επιχειρηματικό σχεδιασμό, τη διαχείριση, κ.α. Η ξενοδοχειακή αλυσίδα θα ανοίξει και θα διαχειρίζεται το νέο συγκρότημα το 2025.

Ο διεθνής ξενοδοχειακός όμιλος Zeus International Hotels & Resortsέκανε την Άνοιξη του 2022 το ντεμπούτο της στη Χαλκιδική με το πολυτελές ΑΜΜΟΑ. Ο όμιλος ανέλαβε τη διαχείριση του νέου ξενοδοχείου του ομίλου Μαντεκίδη στον Άγιο Ιωάννη Σιθωνίας, το οποίο διαθέτει 179 δωμάτια, δυναμικότητας 500 κλινών, 65 από τα οποία έχουν τη δική τους ιδιωτική πισίνα. Το συγκρότημα, που αναπτύσσεται σε έκταση 65 στρεμμάτων, διαθέτει 3 εστιατόρια και 2 μπαρ, πισίνες, κέντρο ευεξίας και SPA, ένα από τα μεγαλύτερα της περιοχής με θερμαινόμενη πισίνα, καθώς και γυμναστήριο, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.α. Ήδη σχεδιάζεται να κατασκευαστεί μαρίνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ZEUS International πρόκειται να αναλάβει τη διαχείριση ακόμη ενός ξενοδοχείου στην Χαλκιδική το 2023.

Η Χαλκιδική στα πλάνα ξένων αλυσίδων

Στα πλάνα και της Radisson Hotel Group για τα επόμενα χρόνια βρίσκεται η Χαλκιδική. Σε συνέντευξη του στο NEWS 24/7 ο αντιπρόεδρος της αλυσίδας και υπεύθυνος ανάπτυξης για την Ελλάδα Elie Milky, είχε αποκαλύψει ότι στα σχέδια ανάπτυξης του ομίλου στη χώρα μας, βρίσκεται και η Χαλκιδική, καθώς γειτονεύει με τη Θεσσαλονίκη.

Επίσης η κινεζική Fosun που «κληρονόμησε» τα ξενοδοχεία του πτωχευμένου κολοσσού Thomas Cookστην Ελλάδα, έχει ανακοινώσει ότι στα πλάνα της περιλαμβάνονται τουλάχιστον 17 πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες που πρόκειται να λειτουργήσει σε διάφορους ελληνικούς προορισμούς. Στο στόχαστρο στης Fosun είναι ανάμεσα σε άλλους και η Χαλκιδική.

Εντωμεταξύ η κοινοπραξία του fund SMER του εφοπλιστή Θανάση Λασκαρίδη και του ισραηλινού ομίλου Brown, απέκτησε το Tethys, το «πακέτο» που αποτελείται από 72 πεντάστερα και τετράστερα ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα, κάποια από τα οποία βρίσκονται και στη Χαλκιδική.

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, από news247.gr, 3/1/2022]