ΨΕΥΔΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ;;;

(Σύμφωνα με κάποιους…. Ναι!…)

Μέρες αλήστου μνήμης έφερε στο μυαλό μας η τελευταία καμπάνια “fake news” σύμφωνα με την οποία μειώθηκε η ροή και χαμήλωσε η στάθμη των πηγών ύδρευσης στο δημοτικό διαμέρισμα της Μεγάλης Παναγιάς, επειδή η Ελληνικός Χρυσός εκτελεί γεωτρήσεις αποστράγγισης στις Σκουριές!!!

Θυμήθηκα τότε που κάθε τρεις και λίγο όλο και κάτι δημοσιευόταν στον κίτρινο (και… κόκκινο) τύπο…. Ρύπανση στην παραλία Στρατωνίου (και με φωτογραφίες παρακαλώ, προς υποστήριξη της θεωρίας), καταστροφή στο «αρχέγονο»(sic!) δάσος, αρσενικό στις πηγές…. Μόνο που τη μια ήταν πλημμυρικές απορροές μετά την καταιγίδα, την άλλη το δάσος όχι μόνο δεν είναι αρχέγονο αλλά είναι και διαχειριζόμενο και η επέμβαση περιορίστηκε σε κάτι αμελητέα ποσοστά της συνολικής του έκτασης, το αρσενικό ήταν στα υπάρχοντα πετρώματα και η εταιρεία δεν είχε καμία (μα καμία) σχέση… Και άλλα τέτοια φαιδρά που διάνθιζαν τον αποκαλούμενο «αγώνα» των antigold «κατοίκων της περιοχής»… Μια εποχή που έχει περάσει στο παρελθόν μεν, στοίχισε όμως αρκετά χρόνια καθυστέρηση στην επένδυση λόγω της πολιτικής χροιάς που είχε πάρει η υπόθεση.

Φαίνεται πως υπάρχουν ακόμη νοσταλγοί εκείνης της εποχής αφού η συνωμοσιολογία περί μειωμένης ροής και πτώση της στάθμης των πηγών ύδρευσης στο δημοτικό διαμέρισμα της Μεγάλης Παναγιάς μόνο στην φαντασία των αντιαναπτυξιακών στοιχείων υπάρχει.

Διότι εδώ μιλούν οι αριθμοί και οι μετρήσεις. Υπάρχουν εγκατεστημένα μεταξύ του υπό κατασκευή μεταλλείου στις Σκουριές και του οικισμού της Μεγάλης Παναγίας 4 διατάξεις συσκευών μέτρησης της στάθμης (πιεζόμετρα). Σύμφωνα με τις ενδείξεις τους δεν παρατηρείται καμία ουσιώδης μεταβολή στη στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα σταθερά εδώ και 4 χρόνια, με τις ενδείξεις μάλιστα του κοντινότερου στον οικισμό οργάνου να κυμαίνονται από 578 έως 582 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας (m.a.s.l.).

Αν τώρα βγούν κάποιοι και αμφισβητήσουν και τις μετρήσεις των επιστημονικών οργάνων, να θυμίσουμε πως το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης δεν αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό της Ελληνικός Χρυσός αλλά είναι μία δημόσια, προσβάσιμη από όλους  διαδικτυακή πλατφόρμα, στην οποία δημοσιοποιούνται σε πραγματικό χρόνο και με απόλυτη διαφάνεια όλα τα δεδομένα. Ο καθένας μπορεί να μπει στην διεύθυνση environmental.hellas-gold.com και να δει όποια κατηγορία δεδομένων επιθυμεί. Αλλά και η ίδια η εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση στο δικό της ιστότοπο, καταρρίπτοντας τα “fake news” που διακινούν οι γνωστοί κύκλοι που αντιδρούν (ακόμη) στην επένδυση.

Γεγονός είναι πως όσο πλησιάζουν οι εκλογές θα γινόμαστε πιο συχνά αποδέκτες παρόμοιων συμβάντων, και –θυμηθείτε με–, όπου νάναι θα αρχίσουν να εμφανίζονται και οι αυτόκλητοι… σωτήρες της περιοχής, που θα αγωνιούν να μας σώσουν από την… επένδυση!

Αν θυμάστε, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, βουλευτική ή αυτοδιοικητική, είναι πάντα εδώ, ποντάροντας στην «κοντή» μνήμη του εκλογικού σώματος. Τι να κάνουμε, θα το υποστούμε κι αυτό, ακόμη μια φορά… Και ακόμα μια φορά θα εκτεθούν…