ΣΤΑ 770 ΜΕ 780 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ 1Η ΑΠΡΙΛΙΟΥ Ο ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ

Κοντά στα 770 με 780 ευρώ θα αυξηθεί από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ

Όπως τόνισε η δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ Έλενα Λάσκαρη, οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι πάμε για αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ξεπερνά τα 50 ευρώ από την 1η Απριλίου. Το επικρατέστερο σενάριο έχει δύο σκέλη, ένα που οδηγεί τον κατώτατο μισθό στα 770 ευρώ, και ένα άλλο που οδηγεί τον κατώτατο μισθό στα 780 ευρώ, δηλαδή αυξήσεις της τάξης των 70 με 80 ευρώ, ή ποσοστιαία από 8% έως 9%, αλλά δεν έχει ξεκινήσει ακόμα ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους. 

Λόγω της ακρίβειας, γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για αύξηση των μισθών, από τη άλλη πλευρά όμως πρέπει να αντέχουν το κόστος και οι επιχειρήσεις. 

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ επαγγέλλεται άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Σημειώνεται ότι στην κυβέρνηση δεν αποκλείουν το σενάριο αυτό, άλλα χρειάζεται να υπάρξει, μια παράλληλη κίνηση, ένα «αντίβαρο», δηλαδή μια νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών για τις επιχειρήσεις κατά 0,5%. Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί προγραμματικά μείωση κατά 5 μονάδες, και με νέα μείωση 0,5% φθάνει τις 5 μονάδες που έχει υποσχεθεί, αλλά αυτό έχει δημοσιονομικό κόστος. 

Σημειώνεται ότι η αίσθηση που υπάρχει στους κόλπους της ΕΚΤ είναι ότι στην ευρωζώνη θα έχουμε αύξηση της τάξης του 8% στους κατώτατους μισθούς. Αν η Ελλάδα επίσης κινηθεί στην περιοχή του 8% με 9% δεν υπάρχει κανένα ρίσκο για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, καθότι μια αύξηση στην περιοχή του 8 – 9% είναι κάτι που αναμένουν οι αγορές. 

Πολιτική σύγκρουση για την αύξηση του κατώτατου μισθού 

Πολιτική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και μείζονος αντιπολίτευσης σημειώθηκε, νωρίτερα τη Δευτέρα, για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην προγραμματική πρόταση για την στέγη και το εισόδημα των νέων της χώρας (πρόγραμμα «χάου του») αναφέρει μεταξύ άλλων:

Αιχμή του δόρατος είναι η άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, αλλά πλέον εν μέσω πληθωριστικής κρίσης και η υιοθέτηση μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής. Επομένως για το τρέχον έτος με πληθωρισμό 10% ο κατώτατος μισθός θα πάει στα 880 ευρώ.

Απάντηση για το πρόγραμμα «χάου του» δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Συγκεκριμένα αναφέρει: 

«Η Νέα Δημοκρατία το ‘χει, ο ΣΥΡΙΖΑ το ψάχνει. Στα 500 ευρώ μάς άφησε ο κ. Τσίπρας τον κατώτατο μισθό, τον φτάσαμε 713, και την Άνοιξη θα τον αυξήσουμε κι άλλο.

Δημιουργήσαμε ήδη 270.000 νέες θέσεις εργασίας.

Το φοιτητικό επίδομα στέγασης, από 1000 ευρώ επί ΣΥΡΙΖΑ, το ανεβάσαμε στα 1500 και στα 2000 ευρώ για συγκατοίκηση. Ξεκίνησαν τα επιδοτούμενα προγράμματα για την απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας από νέους ανθρώπους. Στη virtual reality του ΣΥΡΙΖΑ απαντάμε με #πράξεις.

ΥΓ: Με βίντεο δεν στεγάστηκε κανείς. Όπως και κανείς δεν πήγε πουθενά με μετρό-μουσαμάδες».

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 10/1/2023]