ΜΕ ΠΕΝΤΑΣΤΕΡΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΓΕΜΙΖΕΙ Η ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική έχουν μπει στο στόχαστρο των επενδυτών, με τη δημιουργία πολλών νέων υψηλών κατηγοριών ξενοδοχείων, αλλά και την ανακαίνιση αρκετών από τα υφιστάμενα.

Η αγορά της Μακεδονίας γενικά, φέτος κατάφερε να αναπληρώσει ένα σημαντικό μέρος των απωλειών που είχε από τις αγορές της Ρωσίας και των Βαλκανίων. Μάλιστα, ο Δεκέμβριος κύλησε ικανοποιητικά από πλευράς πληροτήτων των καταλυμάτων, με τις πληρότητες κατά την περίοδο των εορτών να φτάνουν το 80%.Τα μέχρι στιγμής μηνύματα για τη σεζόν του 2023 είναι θετικά. Όπως είπε κατά τη διάρκεια του 6ο Αναπτυξιακού Συνεδρίου Θεσσαλονίκης ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, «τα προμηνύματα είναι θετικά παρά τις μεγάλες προκλήσεις που υπάρχουν σε σχέση με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση και το παγκόσμιο τσουνάμι του πληθωρισμού».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί ένα ευρύ πρόγραμμα προβολής της Θεσσαλονίκης ως ιδανικός προορισμός citybreak, προγράμματα ανάδειξης των θεματικών προϊόντων (χιονοδρομικά κέντρα, ορεινά καταφύγια, ορειβατικά μονοπάτια, οινοτουρισμό, γαστρονομία κ.ά.) αλλά και ταξίδια εξοικείωσης για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος σε χώρες της Σαουδικής Αραβίας με στόχο το 2023 να πραγματοποιηθούν για πρώτη φορά πτήσεις από τις χώρες αυτές. Επιπλέον, γίνονται προσπάθειες για απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα, οι επενδύσεις σε αναβάθμιση του ξενοδοχειακού δυναμικού της Βόρειας Ελλάδας θα στηρίξουν το τουριστικό της προϊόν.

Οι νέες επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη

Εντός του έτους αναμένεται να λειτουργήσει το 5 αστέρων ξενοδοχείο «NYX Thessaloniki», στα Λαδάδικα, από τον όμιλο Fattal Hotel Group, με δυναμικότητα 140 δωματίων. Ο ισραηλινός ξενοδοχειακός όμιλος αγόρασε το ημιτελές κτίριο σε πλειστηριασμό της Τράπεζας Πειραιώς έναντι ποσού 9 εκατ. ευρώ.

Έχει επίσης δρομολογηθεί η αποκατάσταση και αναβάθμιση στην κατηγορία των πέντε αστέρων του ξενοδοχείου «Tourist» στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Κομνηνών, από τον επιχειρηματία Κώστα Αμοιρίδη.

Το 2023, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και το πρώτο ξενοδοχείο της Brown Hotels στη Θεσσαλονίκη, που θα στεγάζεται στο διατηρητέο, πρώην «Βιέννη» στην οδό Εγνατία 4, καθώς και τετράστερο ξενοδοχείο της ίδιας εταιρείας με την επωνυμία «Lighthouse Thessaloniki» στην οδό Δωδεκανήσου.

Και νέες επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη εξετάζει για το επόμενο διάστημα και η Grivalia Hospitality, όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος της εταιρείας, Γιώργος Χρυσικός, και τη διάρκεια των πρόσφατων επίσημων εγκαινίων του πεντάστερου ξενοδοχείου «ΟΝ Residence». Πρόκειται για μια επένδυση της τάξης των 20 εκατ. ευρώ που δημιούργησε από κοινού η Grivalia με το Tor Hotel Group.

Επίσημα εγκαίνια μέσα στον Ιανουάριο και το νέο πεντάστερο «Monasty Autograph Collection by Marriott International» -μια επένδυση ύψους 17 εκατ. ευρώ της New Era IKE και των επιχειρηματιών Σπύρου Κολοβού και Μιλτιάδη Χατζηηλιού της Μηχανικής Περιβάλλοντος ΑΕ.

Επενδύσεις και στη Χαλκιδική

Η πιο ηχηρή παρουσία στη Χαλκιδική που αναμένεται τα επόμενα χρόνια είναι αυτή του Ομίλου Mitsis Hotels. Ο μεγάλος ξενοδοχειακός όμιλος έκανε συνεργασία με την εταιρεία Happy Holidays SA, μέσω της οποίας αναλαμβάνει τη διαχείριση για 20 χρόνια ενός νέου θερέτρου 5 αστέρων κοντά στο χωριό Σάρτη στη Σιθωνία. Το θέρετρο θα αποτελείται από ένα boutique ξενοδοχείο 5 αστέρων με 52 δωμάτια, κέντρο SPA και ευεξίας, ένα ξενοδοχείο με σουίτες 5 αστέρων με 98 δωμάτια, κέντρο θαλασσοθεραπείας, F&B χώρους και εμπορικά καταστήματα, καθώς και μια μαρίνα δυναμικότητας 20 θέσεων για τις ανάγκες των πελατών του ξενοδοχείου. Ο Όμιλος Mitsis Hotels θα συμβάλει στη φάση προσχεδιασμού του έργου, στον επιχειρηματικό σχεδιασμό, τη διαχείριση, κ.α. Η ξενοδοχειακή αλυσίδα θα ανοίξει και θα διαχειρίζεται το νέο συγκρότημα το 2025.

Πάντως την προηγούμενη χρονιά ανακοινώθηκαν δύο ακόμα σημαντικές συμφωνίες που σηματοδοτούν την πορεία περαιτέρω ανάπτυξής της. Το fund της Goldman Sachs Asset Management εξαγόρασε τρία από τα ξενοδοχεία του G hotel Group, της ξενοδοχειακής οικογένειας Γρηγοριάδη: το Pallini Beach 4 αστέρων με 485 δωμάτια και bungalows, το 4 αστέρων Athos Palace Hotel με 413 δωμάτια και το Theophano Imperial Palace 5 αστέρων με 151 δωμάτια. Ο συνολικός αριθμός των δωματίων των τριών ξενοδοχείων είναι 1.049. Το fund πρόκειται να ανακαινίσει τα ξενοδοχεία και να τα λανσάρει εκ νέου στην αγορά.

Επίσης, ο διεθνής ξενοδοχειακός όμιλος Zeus International Hotels & Resorts άνοιξε την Άνοιξη του 2022 το ΑΜΜΟΑ, στον Άγιο Ιωάννη Σιθωνίας, ιδιοκτησίας του ομίλου Μαντελίδη. Η πολυτελής μονάδα διαθέτει 179 δωμάτια, 65 από τα οποία έχουν τη δική τους ιδιωτική πισίνα. Επίσης σχεδιάζεται να κατασκευαστεί μαρίνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ZEUS International πρόκειται να αναλάβει τη διαχείριση ακόμη ενός ξενοδοχείου στην Χαλκιδική το 2023.

(Εικόνα: Μακέτα από το NYX Thessaloniki © tsolakisarchitects.gr)

[ΠΗΓΗ: https://www.powergame.gr/, της Βίκης Τρύφωνα, 16/1/2023]