«ΤΟ ΜΕΛΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ», ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ, ΑΝΑΒΙΩΣΕ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΝΑΙΑ

Για ακόμη μια χρονιά πιστή στο ραντεβού της με την παράδοση η Πολιτιστική  Εταιρεία Αρναίας πραγματοποίησε την αναβίωση του εθίμου ”το Μέλωμα του Χριστού΄΄

Και για φέτος το τεράστιο Χριστόψωμο, έργο των Αφων Λαλιώτη  Σπιτική Νοστιμιά, ευλογήθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟ και κόπηκε ενώπιον Αρχόντων και πλήθος Λαού στην κεντρική πλατεία της Αρναίας, δίπλα στον παραδοσιακό πλάτανο! Οικοδεσπότης η Πολιτιστική και Επιμορφωτική Εταιρία της Αρναίας  και ο Πρόεδρος της κ. Χρήστος Ζυγούρης. Πάντοτε τον γιορταστικό τόνο προσδίδει η Φιλαρμονική Ορχήστρα Αρναίας και η Χορωδία Αρναίας με Χοράρχη τον λαμπρό Πρωτοψάλτη και Μουσικοδιδάσκαλο κ. Βασίλειο Κοκκαλιάρη.

Το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, είθισται όλες οι οικογένειες της Αρναίας να συγκεντρώνονται γύρω από  το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, πιστοί στα ήθη και τα έθιμα, για την κοπή του Χριστόψωμου. Το πολύ παλιό αυτό έθιμο εδώ και αρκετά χρόνια η Πολιτιστική  Εταιρεία Αρναίας, το μετέφερε στη κεντρική πλατεία μας, για να διευρύνει την οικογένεια. ”Ουσιαστικά είναι ένα απλό δρώμενο, αλλά έχει πολλή κατάνυξη, είναι ένα δρώμενο φορτισμένο συναισθηματικά, γιατί διαδραματίζεται λίγες ώρες πριν τη Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων.

Για να απολαμβάνουν όμως όλοι το παραπάνω έθιμο τη συγκεκριμένη βραδιά, προηγείται μια διαδικασία που μοιάζει με ιεροτελεστία και ξεκινάει από το πρωί της ημέρας αυτής.

Γιορτινή είναι η ατμόσφαιρα που επικρατεί στο εργαστήριο, όση ώρα χρειάζεται για το φούσκωμα της ζύμης, το φούρνισμα, το ψήσιμο. Πρωταγωνιστικά προϊόντα για την παρασκευή του Χριστόψωμου ήταν τα καρύδια και το μέλι, που συμβολίζουν τροφές με ιδιαίτερη ενέργεια, τις οποίες «χαρίζουν» οι πιστοί στον Χριστό, για να κάνει τα πρώτα βήματά του στη γη.

Αργά το απόγευμα, το Χριστόψωμο και τα καρύδια με το μέλι μεταφέρονται στην κεντρική πλατεία της Αρναίας. Εκεί πλήθος κόσμου περιμένει υπομονετικά, αψηφώντας το κρύο, την τέλεση του εθίμου.

Η μικτή χορωδία της Αρναίας ξεπροβάλει από τα παραδοσιακά καλντερίμια μας, ψάλλοντας τα κάλαντα ενώ κρατούν όλοι στα χέρια τους αναμμένα φαναράκια.          Κατηφορίζουν προς το κέντρο της πλατείας όπου διενεργείτε το έθιμο. Από την άλλη πλευρά ακούγετε η μπάντα μας με Χριστουγεννιάτικες μελωδίες.

Στη συνέχεια μοιράζεται το Χριστόψωμο και το μέλι με τα καρύδια στον κόσμο. Αλήθεια, πόσο μαγευτικό γίνεται αυτό το έθιμό μας όταν όλοι γινόμαστε μέλη της ίδιας οικογένειας που ετοιμάζεται να δεχθεί το θαύμα της Γέννησης του Χριστού!!!

Πόσο υπεύθυνοι αισθανόμαστε για το χρέος που έχουμε απέναντι στις νεότερες γενιές να τους κληροδοτήσουμε σωστά τις παραδόσεις που με τόση αγάπη μας άφησαν οι πρόγονοί μας!!!

Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο:

Και εδώ περισσότερες φωτογραφίες:

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 24/12/2022]