Η ΙΕΡΙΣΣΟΣ ΛΑΜΠΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ

Το υγρό στοιχείο στη Χώρα μας πάντοτε απετέλεσε συστατικό της ταυτότητας της Ρωμιοσύνης. Ποιητές, πεζογράφοι, ιστορικοί αναλυτές και μυθολογία λαμπρές καταγράφουν σελίδες για την πλώρη, για το γαλάζιο της θάλασσας, για τον κόσμο των υδάτων και κυρίως μυριάδες μυριάδων ιστορίες και μύθοι πλέκουν στεφάνι αμάραντο γι’ αυτούς που την ζωή τους ζύμωσαν με την αρμύρα του πελάγου και του ωκεανού…

Στις 6 του μηνός Δεκεμβρίου η ναυτοσύνη τιμά τον Προστάτη της, Άγιο Νικόλαο Επίσκοπο Μύρων της Λυκίας τον Θαυματουργό, ο οποίος είναι για κάθε ναυτικό το απάνεμο λιμάνι, το απάγκιο και η καταφυγή του! Για τον Έλληνα, τον απανταχού της Γης Ρωμιό μεγάλη τούτη η ημέρα σε στεριά και σε θάλασσα. Τα παιδιά αυτής της Χώρας που διαθέτει ένα από τους μεγαλύτερους εμπορικούς στόλους στον κόσμο, αλλά και περηφανεύεται για το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα της γιορτάζουν σήμερα και κατά χρέος οι πάντες απ’ άκρη σ’ άκρη αυτής της Πατρίδας κλίνουμε ευλαβικά σ’ αυτούς το γόνυ, για την προσφορά τους, για τις θυσίες τους και κυρίως για τη δόξα που προσπορίζουν στον Τόπο.

Επίκεντρο της τιμής στον Άγιο των Μυρέων στην Ιερά μας Μητρόπολη η χιλιοτραγουδισμένη Ιερισσός, η πόλη των καραβομαραγκών με την βαριά ιστορία της και τις θυσίες της για το Έθνος. Ιερός χώρος ο Πάνσεπτος ομώνυμος του Αγίου Ιερός Ναός που επί ημερών αειμνήστου Νικοδήμου Αναγνώστου, Μητροπολίτου Ιερισσού, ανυψώθη για να τιμήση τον Νικόλαο, με μπροστάρηδες τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Εμμανουήλ Λούπο, συνταξιούχο Εφημέριο σήμερα και κτήτορα του Ναού και συγκτήτορα τον προαναφερθέντα αοίδιμο Ιεράρχη. Των Ιερών Ακολουθιών του Όρθρου και της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ, πλαισιούμενος από τους Ιερωμένους της Ιερισσού Πρωτ. π. Μακάριο Ζωνάρα και π. Βασίλειο Ανυφαντή, τον και δραστήριο Εφημέριο της Πανηγυριζούσης Ενορίας, ως και τον συνταξιούχο Εφημέριο Αιδ. Πρωτ. π. Ιωάννη Αγγελίδη. Τον Σεβασμιώτατο συνόδευαν και οι Διάκονοί του π. Νικόλαος Τσεπίσης και π. Νικόδημος Κωτινούδης. Τα Ιερά Ψαλτήρια τίμησαν με την τέχνη τους οι Μουσικολογιώτατοι Πρωτοψάλτες κ.κ. Βασίλειος Κοκκαλιάρης (του Μητροπολιτικού Ναού Αγ. Στεφάνου Αρναίας) και Στυλιανός Χαμαϊδός.

Σύμπασα η Ιερισσός προσήλθε και προσκύνησε τον Προστάτη της μέσα σε ένα Ναό καταστόλιστο και φροντισμένο με μεράκι από τον Εφημέριό του, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και το Χριστεπώνυμο Πλήρωμα της Ακάνθου. Επικεφαλής του Λαού ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γεώργιος Λαμπράκης, ο τέως Πρόεδρος της Ιερισσού κ. Γεώργιος Πασχαλίδης, ο Λιμενάρχης Ιερισσού κ. Ευθύμιος Πέτρου, συνοδευόμενος από τον Υπολιμενάρχη κ. Αναστάσιο Σκλέπο και εκλεκτούς συνεργάτες τους, ο Προϊστάμενος των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιερισσού κ. Διαμαντής Ταραζάς κ.α.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος προς τον Λαό ανεφέρθη στο αρετοστόλιστο πρόσωπο του Αγίου Νικολάου, όπως ακριβώς ιστορείται στο απολυτίκιο του Αγίου που ψάλλεται από τα χείλη όλων των Χριστιανών. Οι αρετές, είπε ο ομιλητής, στην Ορθόδοξη Θεολογία, είναι ένα δυναμικό άνοιγμα του προσώπου που στολίζεται απ’ αυτές προς τον Θεό και τους ανθρώπους. Ουδέποτε η Ορθοδοξία κήρυξε ότι οι αρετές είναι αυτοσκοπός ή απλός σκοπός της Χριστιανικής ζωής. Κάτι τέτοιο διδάσκει μόνο η σχολαστική και εκκοσμικευμένη περί Θεού και ανθρώπου παπική και προτεσταντική αντίληψη. Οι αρετές είναι κυρίως μέσα ή μαρτύρια του αγώνα του πιστού που έχει πάρει ακράδαντη την απόφαση της χριστοζωής. Είναι χαρίσματα αγιοπνευματικά, εργαλεία τελειότητας και μέσα μοναδικά για την απόκτηση του Αγίου Πνεύματος.

Ο Άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ, είπε ο Επίσκοπός μας, ενδεικτικότατα παρατηρεί: «Η προσευχή, η νηστεία, η αγρυπνία και το οποιοδήποτε χριστιανικό έργο, όσο καλό κι αν είναι καθ’ αυτό, δεν μπορεί να σταθή σαν σκοπός της χριστιανικής μας ζωή, μολονότι είναι απαραίτητο για την πραγμάτωση του σκοπού… Η νηστεία και η αγρυπνία και η προσευχή και η ελεημοσύνη και οποιοδήποτε άλλο καλό έργο που γίνεται χάριν του Χριστού, αποτελούν μέσα για την απόκτηση του Αγίου Πνεύματος – που είναι ο αληθινός σκοπός της χριστιανικής ζωής -… Μόνο το καλό έργο, που γίνεται χάριν του Χριστού, φέρνει σ’ εμάς τον καρπό του Αγίου Πνεύματος. Κάθε έργο που δεν γίνεται χάριν του Χριστού, έστω κι αν είναι καλό, δεν θα έχη την ανταμοιβή στη ζωή του μέλλοντος αιώνος και στην παρούσα ζωή δεν φέρνει την ευλογία του Θεού».

Και κατέληξε ο Σεβασμιώτατος: «Ο Απόστολος Παύλος στην Β’ προς Κορινθίους Επιστολή του περιγράφει πως ο Παράδεισος είναι η πατρίδα του ανθρώπου, το φυσικό του λίκνο. Μα χάρη στην εν Χριστώ οικονομία το θαυμάσιο και μέγα είναι ότι ο άνθρωπος μπορεί να ‘’αρπαγή’’, να αναληφθή και πάλι στην κοιτίδα του. Και υπάρχει Εκείνος, υπάρχει η Δύναμη που τον αναλαμβάνει, κάτι για το οποίο καυχιέται ο Θείος Ταρσέας. Ο άνθρωπος οφείλει να αγωνιστή, να φτάση μέχρι εκεί που γίνεται η ‘’αρπαγή’’. Αυτή η πορεία, αυτός ο δρόμος είναι η δουλεία, ο προορισμός της ασκήσεως και ο χώρος της αρετής. Αυτά σημαίνουν ότι οι αρετές δεν είναι ανθρώπινα κατορθώματα ή αξιόμισθες πράξεις, με τις οποίες ο άνθρωπος σώζεται. Είναι το αγαθό σαν καρπός της θεανθρώπινης συνεργασίας, είναι η αγάπη του χριστιανού να πράττη τα νοήματα και τα θελήματα του Θεού, αρνούμενος τα δικά του θελήματα και νοήματα. Αυτό αποτελεί την αρχή της ανθρώπινης σωτηρίας, που είναι δώρο και χάρη, δηλαδή έργο του Θεού· Με τις αρετές δηλώνω ότι μοιάζω στον Θεό μου, στον Χριστό μου, αλλά Εκείνος με ανάγει, με υψώνει στον χώρο του Παραδείσου!»

Έκπληξη ευχάριστη ήταν η έλευση και συμμετοχή στην Πανήγυρη αντιπροσωπείας μαθητών και μαθητριών του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ιερισσού υπό την Διευθύντρια κα Σοφία Υψηλάντη και τους εκλεκτούς παιδαγωγούς συνεργάτες της. Ο Άγιος να τα φωτίζη και να τα σκεπάζη με τη Χάρη του!

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος με την Συνοδεία του επεσκέφθη κατά χρέος το Λιμεναρχείο Ιερισσού και ευχήθη τα δέοντα στους εκεί υπηρετούντες την Πατρίδα, προσφέροντάς τους ως ενθύμιο της Ημέρας το Ημερολόγιο της Ιεράς Μητροπόλεως του 2023!

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 6/12/2022]