ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ «ΆΡΙΕΛ» – ΠΟΤΕ ΧΤΥΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Κεντρικής Μακεδονίας καθώς η κακοκαιρία «Άριελ» που θα «χτυπά» τη χώρα μας έως και τις βραδινές ώρες της Πέμπτης επηρεάζει και περιοχές της Κ. Μακεδονίας  με εντονότερα φαινόμενα να αναμένονται σε Πιερία και Χαλκιδική.  Στη Θεσσαλονίκη το πιο ισχυρό φαινόμενο αναμένεται σήμερα Τετάρτη αργά το απόγευμα και Πέμπτη. Και στη Χαλκιδική καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας την Πέμπτη, όπως δήλωσε στο «TyposThes» ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας κ. Χαράλαμπος Στεργιάδης.

Σημείωσε ότι θα έχει έντονη βροχή από σήμερα, Τετάρτη το απόγευμα και μετά στα παράλια της Πιερίας προς Λιτόχωρο. Ανεβαίνοντας προς τα βόρεια, το σύστημα κακοκαιρίας αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας θα φτάσει στον κόλπο της Θεσσαλονίκης και τα φαινόμενα προς την Πέμπτη θα κινηθούν προς τη Χαλκιδική. «Γενικά θα έχει βροχόπτωση παντού, πιο έντονα στην Πιερία και στη Χαλκιδική», αναφέρει.

Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εξέδωσε ανακοίνωση με συμβουλές προστασίας προς τους πολίτες, ενώ έχει ενημερώσει σχετικά τους δημάρχους και τους εμπλεκόμενους φορείς για μηχανήματα έργου και ό,τι άλλο χρειαστεί. Αναμένουμε την αυριανή ημέρα, να δούμε αν θα στείλει κάποιο μήνυμα μέσω του 112 η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, επισημαίνει.

Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρακαλεί τους πολίτες όπως λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους. Παράλληλα συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Χθες εκδόθηκε έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ/ΕΜΚ, με ισχύ από τις νυχτερινές ώρες της Τρίτης 29 Νοεμβρίου 2022.

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο,  η κακοκαιρία θα διαρκέσει έως και τις βραδινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022).

Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα ισχυρά στην Κεντρική και την Ανατολική Μακεδονία και στα βορειότερα τμήματα  της Θεσσαλίας.

Πιο αναλυτικά :

Α. Από τις νυχτερινές ώρες της Τρίτης (29-11-2022) και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022) θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη.

Β α) Από το πρωί της Τετάρτης (30-11-2022) μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022) θα επηρεαστούν το βόρειο Ιόνιο, η δυτική Στερεά, η Ήπειρος, η Κρήτη (κυρίως η δυτική και η νότια), και βαθμιαία η υπόλοιπη Πελοπόννησος, η ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), η κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, οι Κυκλάδες, η Εύβοια και οι Σποράδες.

β) Από το μεσημέρι της Τετάρτης (30-11-2022) μέχρι το βράδυ της Πέμπτης (01-12-2022) θα επηρεαστούν η ανατολική Μακεδονία, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022) μέχρι το βράδυ θα επηρεαστεί και η Θράκη.

Γ. Από το απόγευμα της Πέμπτης (01-12-2022) τα ισχυρά φαινόμενα θα παρουσιάσουν σταδιακή εξασθένηση στις περισσότερες περιοχές, αλλά θα συνεχίσουν να επηρεάζουν με ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι και το βράδυ τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Προετοιμασία ενόψει του Χειμώνα  με μηχανήματα και 7.000 τόνους αλάτι

Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Κεντρικής Μακεδονίας προετοιμάζεται παράλληλα και για τις κακοκαιρίες και τις πιθανές χιονοπτώσεις του χειμώνα. «Έχουμε τελειώσει με τα συντονιστικά όργανα πολιτικής προστασίας στους νομούς και αναμένει να γίνει το τελευταίο μέσα στη Θεσσαλονίκη. Ήδη έχουμε τους εργολάβους αποχιονισμού, μηχανήματα έργου δηλαδή και αποχιονιστικά που θα χρησιμοποιηθούν σε όλη την Κ. Μακεδονία. Υπάρχει επάρκεια άλατος περίπου 7.000 τόνων στις αποθήκες της Κ. Μακεδονίας για αντιμετώπιση των φαινομένων σε πρώτο χρόνο», επισημαίνει ο κ. Στεργιάδης στον «Τύπο Θεσσαλονίκης». Αν υπάρχει κάποιο πολύ ισχυρό φαινόμενο με αποτέλεσμα να μην αρκούν τα υπάρχοντα μηχανήματα μπορούν να αντληθούν και άλλα μέσα από το μητρώο εργοληπτών της Περιφέρειας ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες. Το ίδιο θα συμβεί και με το αλάτι, θα γίνουν δηλαδή νέες προμήθειες αν χρειαστεί.

[ΠΗΓΗ: https://www.typosthes.gr/, Από την έντυπη έκδοση “Τύπος Θεσσαλονίκης”, της Μαρίας Κουζούφη, 30/11/2022]