ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗΣ-ΑΡΧΑΙΟΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

Από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βόλου

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βόλου, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, διοργανώνει για τρίτη συνεχή χρονιά σεμινάριο Αρχαίας Μεταλλευτικής-Αρχαιομεταλλουργίας. Οι συμμετέχοντες εισάγονται στο κεφάλαιο της αρχαίας μεταλλευτικής δραστηριότητας και στις μεθόδους της αρχαίας μεταλλουργίας, με παραδείγματα από το Λαύριο, τη Σίφνο, το όρος Παγγαίο, τη Θάσο, τη Χαλκιδική, την Παλαιά Καβάλα, την Εύβοια, καθώς και από την Timna στο Ισραήλ, τη Faynan στην Ιορδανία και την ανατολική έρημο της Αιγύπτου. Θα αναλυθούν οι μέθοδοι εξόρυξης του μεταλλεύματος, οι τεχνικές εξαερισμού, ο φωτισμός και τα εργαλεία των μεταλλωρύχων, καθώς και οι τεχνικές καθαρισμού του εξορυχθέντος υλικού και οι τρόποι εκκαμίνευσής του. Οι θεωρητικές εισηγήσεις θα πραγματοποιηθούν μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας.

Η έναρξη των μαθημάτων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022, στις 20:00. Το κόστος συμμετοχής στο θεωρητικό μέρος του σεμιναρίου είναι 150 €. Περιλαμβάνει τις θεωρητικές εισηγήσεις που διαρκούν περίπου 90’.

Στο φετινό σεμινάριο το πρακτικό μέρος θα είναι πιο αναλυτικό περιλαμβάνοντας πρακτική εξάσκηση σε αρχαία μεταλλεία. Οι ασκήσεις περιλαμβάνουν εκμάθηση τρόπων εξερεύνησης μεταλλείων και θα πραγματοποιηθούν στην ευρύτερη περιοχή του Λαυρίου. Σκοπός του πρακτικού μέρους του σεμιναρίου είναι να δημιουργηθεί ομάδα επιστημόνων και εξερευνητών που θα στελεχώσουν μελλοντικές ομάδες εξερεύνησης και ανασκαφής/μελέτης μεταλλείων σε Ελλάδα, Βαλκάνια και Αίγυπτο. Το κόστος συμμετοχής στο θεωρητικό και πρακτικό μέρος είναι 300 €.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στον παρακάτω σύνδεσμο: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf16eDq3tCFlrpC3Wid_TdH2SxKcsfbSZO0qD6KmBCG88gIAA/viewform?vc=0&c=0&w=1&flr=0 

ή στο mail του Μουσείου volosmuseum@gmail.com μέχρι τη Δευτέρα 31-10-2022. Το workshop απευθύνεται σε αρχαιολόγους, γεωλόγους, ιστορικούς, νομισματολόγους, σε φοιτητές αυτών των ειδικοτήτων, καθώς και σε όσους τρέφουν γενικά ενδιαφέρον για τα θέματα που διαπραγματεύεται. Στο τέλος του σεμιναρίου θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης. Υπεύθυνος του σεμιναρίου είναι ο διδάκτωρ Γεωλογίας Μάρκος Βαξεβανόπουλος. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων στις πρακτικές ασκήσεις είναι τα 15 άτομα, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί στους συμμετέχοντες που διαθέτουν βεβαίωση παρακολούθησης σεμιναρίου σπηλαιολογίας Α’ βαθμού.

[ΠΗΓΗ: https://magnesianews.gr/, 14/10/2022]