ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ: ΕΝΤΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ

Εντός των ημερών αναμένεται η υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης για το φετινό επίδομα θέρμανσης, η οποία θα περιλαμβάνει αύξηση του ανώτατου ποσού επιδότησης, αλλά και μικρές αλλαγές στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια σε σχέση με πέρυσι.

Το χρονοδιάγραμμα της πληρωμής του επιδόματος θέρμανσης έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Η πλατφόρμα αιτήσεων θα ανοίξει μέσα στον Νοέμβριο, αφού υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) τις επόμενες ημέρες.

Στη συνέχεια, έως τις 10 Δεκεμβρίου θα δοθούν οι προκαταβολές στους παλαιούς δικαιούχους και έως το τέλος του χρόνου στους νέους, διευκρίνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1. Εκτίμησε ότι το 1/3 του επιδόματος θέρμανσης (δηλαδή 150 εκατ. ευρώ) θα εκταμιευθούν μέχρι το τέλος του χρόνου με τη μορφή προκαταβολών.

«Αυτό που διαφοροποιείται φέτος είναι πως ανεξάρτητα από την ποσότητα που θα βάλουν οι δικαιούχοι του επιδόματος, που ήταν και πέρυσι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, θα δοθούν προκαταβολές ανάλογες με τη δαπάνη που έκαναν τον περασμένο χειμώνα και θα γίνει αργότερα συμψηφισμός εάν δεν καταναλώσουν την ποσότητα πετρελαίου που αναλογεί στην προκαταβολή του επιδόματος», είπε.

«Μιλάμε για πάνω από μισό δισ. ευρώ βοήθεια στα νοικοκυριά για τη θέρμανση, από το επίδομα θέρμανσης και την επιδότηση του πετρελαίου. Σε κάθε περίπτωση θα έχουν δοθεί 150 εκατομμύρια ευρώ από το επίδομα στους πολίτες για το επίδομα θέρμανσης μέχρι το τέλος του έτους και άλλα τόσα για την επιδότηση του πετρελαίου», σημείωσε ο υπουργός.

Θα ακολουθήσουν άλλες δύο πληρωμές:

  • Έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τη 15η Φεβρουαρίου 2023.
  • Έως την 30ή Απριλίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τη 15η Απριλίου 2023.

Τα ποσά του επιδόματος θα κυμαίνονται μεταξύ 100 και 800 ευρώ για όσους χρησιμοποιούν ήδη πετρέλαιο θέρμανσης. Για όσους εγκαταλείψουν το ηλεκτρικό ρεύμα ή το φυσικό αέριο για να μεταβούν στο πετρέλαιο θέρμανσης, το ποσό θα διπλασιάζεται, φθάνοντας από 200 μέχρι 1.600 ευρώ.

Επίσης αυξάνεται το όριο αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας για τους άγαμους δικαιούχους από 180.000 σε 200.000 ευρώ, προκειμένου να προσαρμοστεί στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Ο συνολικός αριθμός των οικογενειών που θα εισπράξουν το επίδομα θα αυξηθεί από 827.576 σε περίπου 1.300.000.

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 23/10/2022]