ΤΑ ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΜΜΟΥΛΙΑΝΗΣ

Με κάθε μεγαλοπρέπεια και την πρέπουσα λαμπρότητα τελέστηκαν το εσπέρας του Σαββάτου 10 μηνός Σεπτεμβρίου 2022 τα θυρανοίξια του ιστορικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου νήσου Αμμουλιανής της Χαλκιδικής, πάλαι ποτέ Ιερός Μετοχιακός Ναός της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟ τον Β’.

Ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος συνοδεύεται από τον Αρχιδιάκονό του π. Ιωάννη Μπούτση, βρίσκεται από το μεσημέρι του Σαββάτου στην Χαλκιδική, προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου, προκειμένου να τελέσει τα θυρανοίξια στον Ιερό Ναό της Αμμουλιανής αλλά και τα εγκαίνια στον εκ βάθρων ανακαινισμένο Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα Περιστεράς, τα οποία θα τελεστούν την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022.

Στην Ακολουθία των θυρανοιξίων συμμετείχαν επίσης οι Σεβ. Μητροπολίτες Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, Μιλήτου κ. Απόστολος, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, οι Θεοφ. Επίσκοποι Τεγέας κ. Θεόκλητος και Μπουκόμπα και δυτικής Τανζανίας κ. Χρυσόστομος, ο Ηγούμενος της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ καθώς και ο κυριάρχης Μητροπολίτης κ. Θεόκλητος.

Πλήθος φιλέορτων πιστών, κατοίκων και προσκυνητών, προσήλθε στον περικαλλέστατο και εκ βάθρων αναπαλαιωθέντα Ιερό Ναό με επικεφαλής τον Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής κ. Ιωάννη Γιώργο, τον Δήμαρχο Αριστοτέλη κ. Στέλιο Βαλιάνο, τον Αντιδήμαρχο της Δ.Ε. Σταγείρων – Ακάνθου κ. Αλέξιο Αντωνίου, την Πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου Αριστοτέλη κα Μαρία Ενεχηλίδου, τον Γεν. Αστυνομικό Διευθυντή Χαλκιδικής Ταξίαρχο κ. Γεώργιο Παπαδόπουλο, τον Άρχοντα Οφικιάλιο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Ανέστη Αρνόπουλο, τον πρώην Υπουργό και Δήμαρχο Αριστοτέλη κ. Χρήστο Πάχτα, κ.α.

Να σημειωθεί ότι το 1925 η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου προσέφερε ολόκληρο το νησί ως τόπο προκειμένου να εγκατασταθούν οι πρόσφυγες από τα μέρη της Προποντίδας, του Μαρμαρά και της Ελώνη.

Ο Ναός του Αγίου Νικολάου, κτίσμα του 1860, ανακαινίστηκε αναλώμασι του Πολιτικού Διοικητού του Αγίου Όρους αξιότιμου κ. Αθανάσιου Μαρτίνου.

Στο τέλος, ο Σεβ. Ιερισσού κ. Θεόκλητος, προσεφώνησε τον Μακαριώτατο εκφράζοντας τα αισθήματα ευγνωμοσύνης και υιικής αγάπης προς το πρόσωπό του για να δεχθεί τις ευχαριστίες του Αρχιεπισκόπου για την τιμητική πρόσκληση να επισκεφθεί για πρώτη φορά την όμορφη Αμμουλιανή!

Μετά από παράκλησή του, ο Επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος τίμησε τον Καθηγούμενο Γέροντα Εφραίμ με τον μεγαλόσταυρο της Ιεράς Μητροπόλεως και τον αστέρα για την μεγίστη προσφορά της Μονής Βατοπαιδίου προς τους πρόσφυγες, χτίζοντας εκ νέου τη νέα πατρίδα τους και επιπλέον για την πολύτιμη στήριξή του στο φιλανθρωπικό έργο της Μητροπόλεως.

Τιμήθηκαν επίσης ο επιβλέπων Πολιτικός Μηχανικός κ. Ευάγγελος Ζαχαριάδης και ο εξ Αμμουλιανής ορμώμενος κ. Παναγιώτης Βασιλείου.

Τη μέριμνα των θυρανοιξίων είχε ο Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι.Μ. Ιερισσού Παν. Αρχιμ. Δωρόθεος Ζέρβας.

Δείτε εδώ ένα σχετικό βίντεο:

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 12/9/2022]