Η ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΜΑΝΤΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ – Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΤΑ ΤΩΝ ΦΑΡΣΑΛΩΝ- ΞΕΚΙΝΗΣΕ

Η εμποροπανήγυρη του Αγίου Μάμαντος Χαλκιδικής – η δεύτερη μεγαλύτερη μετά των Φαρσάλων- ξεκίνησε, σήμερα, Δευτέρα 29 Αυγούστου, και έπειτα από απουσία δυο ετών, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, προσδοκεί στην τόνωση της τοπικής οικονομίας και παράλληλα στην ψυχαγωγία των εκατοντάδων επισκεπτών.

«Για όλους εμάς τους μόνιμους κατοίκους δεν είναι απλά ένα πανηγύρι, αλλά μέρος της ιστορίας και της παράδοσης του τόπου μας» δηλώνει ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας Μανώλης Καρράς προσθέτοντας «με έντονο το θρησκευτικό στοιχείο, καθώς χρονικά συμπίπτει με τον εορτασμό του Αγίου Μάμαντος, ήταν και είναι σημείο συνάντησης όλων των Χαλκιδιωτών».

Έτσι λοιπόν από σήμερα και για μία εβδομάδα, έως και την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου, η Εμποροπανήγυρη του Αγίου Μάμαντα, θα υποδέχεται πλήθος κόσμου, από την Χαλκιδική, τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και πολλούς τουρίστες που αυτήν την εποχή απολαμβάνουν τις διακοπές τους στις παραλίες της Χαλκιδικής.

«Φέτος υπάρχουν εγκαταστημένες 510 θέσεις έναντι 545 που ήταν το 2019» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Πολιτιστικού Κέντρου Αγίου Μάμαντος (ΕΠΟΚΑΜ) Χρήστος Γκούτζιος εξηγώντας πως οι λιγότερες θέσεις οφείλονται στο γεγονός ότι αρκετοί έμποροι, λόγω κορωνοϊού είτε έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους, είτε έφυγαν στο εξωτερικό ενώ κάποιοι συγχωρέθηκαν.

7.000 – 10.000 κόσμος ημερησίως

Η σημερινή πρώτη ημέρα της εμποροπανήγυρης στον Άγιο Μάμα, όπως πληροφορείται το GRTimes.gr είναι χαλαρή. «Το pick της προσέλευσης κόσμου θα είναι από την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου, παραμονή της εορτής, και έπειτα» δηλώνει στο GRTimes.gr  ο πρόεδρος της ΕΠΟΚΑΜ Χρήστος Γκούτζιος προσθέτοντας ότι ύστερα από δυο χρόνια απουσίας «ο κόσμος το ζητάει, το περίμενε».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επισκεψιμότητα ανέρχεται ημερησίως σε 6.000 – 7.000 επισκέπτες. Βάσει στατιστικών στοιχείων του 2019 – τελευταίας χρονιάς που διεξήχθη η εμποροπανήγυρη- «ημερησίως είχαμε 6.000 – 7.000 επισκέπτες, ενώ παραμονή και ανήμερα της εορτής του Αγίου Μάμα οι επισκέπτες φτάνουν και τους 20.000» δηλώνει ο κ. Γκούτζιος.

Σε ερώτηση του GRTimes.gr σχετικά με τον συγχρωτισμό του κόσμου, δεδομένων των συνθηκών και της πανδημίας που εξακολουθεί να υφίσταται, ο κ. Γκούτζιος επισημαίνει πως «για αυτό το λόγο, στο σημείο που είναι οι ψησταριές, στον φαρδύ κεντρικό δρόμο, έχουμε καταργήσει 20 θέσεις» τονίζοντας «από εκεί και πέρα, πρέπει να υπάρχει και ατομική ευθύνη, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας».

Αγορές, ψυχαγωγία, πολιτισμός

Η εμποροπανήγυρη, όπως προαναφέραμε, ξεκίνησε σήμερα, 29 Αυγούστου, με τους εμπόρους να εκθέτουν τα προϊόντας τους, ήδη από το πρωί, στον αύλειο χώρο γύρω από το Εμπορικό Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Μάμαντος.

Την παραμονή της εορτής του Αγίου Μάμα, Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου, στις 19.00, θα γίνει η περιφορά της εικόνας του Αγίου Μάμαντος και ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στο χώρο της Εμποροπανήγυρις, όπου και βρίσκεται η ομώνυμη εκκλησία. Θα ακολουθήσουν χορευτικά από τους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής.

Ανήμερα της εορτής του Αγίου Μάμα, Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, στις 8 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η θεία λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Μάμαντος παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Γιάννη Γιώργου, του δημάρχου Νέας Προποντίδας Μανώλη Καρρά, των βουλευτών της Χαλκιδικής, ενώ μέχρι τη στιγμή του ρεπορτάζ μας, αναμένεται και απάντηση για το εάν θα παρευρεθεί ή όχι και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Το ίδιο βράδυ, στις 21.00, είναι προγραμματισμένη η συναυλία με το συγκρότημα «Άνω Κάτω».

Το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου στις 21.00 θα πραγματοποιηθεί η μουσικοχορευτική παράσταση «Από την πόλη ξεκινώ στη Σμύρνη φτάνω» με τη μουσική ορχήστρα Άσμα και τη συμμετοχή χορευτών του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Μάμαντος.

Σημειώνεται ότι το ωράριο λειτουργίας των εμπόρων είναι από τις 9 το πρωί έως τις πρώτες πρωινές ώρες. Κατά τη διάρκεια της Εμποροπανήγυρις του Αγίου Μάμαντα, στους πάγκους των εμπόρων θα βρείτε τα πάνα, από χαλιά και εργαλεία μέχρι βότανα, ξηρούς καρπούς και προϊόντα από γάλα γαϊδάρας, είδη ένδυσης, αντίκες, διακοσμητικά, κουζινικά σκεύη και αξεσουάρ για κινητά κ.ά. και βεβαίως τα καθιερωμένα σουβλάκια στα κάρβουνα, τα ψητά λουκάνικα, χαλβάδες και παγωμένη μπύρα.

[ΠΗΓΗ: https://timeline.gr/, 30/8/2022]