Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ- ΔΥΣΤΥΧΩΣ- ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Ομάδες αστυνομικών με πολιτικά κατά των κλοπών σε αυτοκίνητα – Πρόβλημα οι τεράστιες αποστάσεις που καλούνται να καλύψουν με περιπολίες.

Η αύξηση του τουρισμού στην Χαλκιδική σηματοδοτεί- δυστυχώς- και την αύξηση της μικροεγκληματικότητας όπως οι κλοπές και τα σπασίματα οχημάτων.

Παρότι όπως αναφέρει στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων νομού Χαλκιδικής, Γιώργος Αρχοντόπουλος δεν υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, εντούτοις το έργο που καλούνται να πραγματοποιήσουν ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες με τους χιλιάδες τουρίστες είναι τεράστιο. Παράλληλα, καλούνται να καλύψουν καθημερινά εκατοντάδες χιλιόμετρα με αποτέλεσμα μέσα σε 6 μήνες τα περιπολικά να μετρούν σχεδόν 200.000 χιλιόμετρα.

«Πάντα θα υπάρχουν περισσότερες ανάγκες. Αυτή την περίοδο σε θέμα προσωπικού είμαστε σε καλό επίπεδο. Τα οχήματα είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σε όλη την χώρα. Όμως η ιδιομορφία που έχει ο νομός Χαλκιδικής είναι ότι λόγω των χιλιομετρικών αποστάσεων που πρέπει να καλύψουμε -σκεφτείτε ότι έχουμε 750 χιλιόμετρα ακτογραμμής- θα πρέπει καθημερινά τα περιπολικά να καλύψουν πολλά χιλιόμετρα. Θα σας πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, περιπολικό μέσα σε έξι μήνες έχει κάνει περίπου 200.000 χιλιόμετρα» είπε. .

Οι ανάγκες αστυνόμευσης λόγω και της έλευσης των τουριστών είναι μεγάλες και όπως λέει ο κ. Αρχοντόπουλος «με τις δυνάμεις που έχουμε προσπαθούμε να τα φέρουμε σε πέρας».

Αστυνομικοί με πολιτικά κατά των κλοπών

 Έτσι μαζί με τους τουρίστες αυξάνονται και τα περιστατικά στα οποία καλούνται να επέμβουν – από κλοπές, διαρρήξεις, ηχορύπανση, παράπονα γειτόνων κλπ. Ειδικά, το σπάσιμο τζαμιών ΙΧ και οι κλοπές πραγμάτων από το εσωτερικό τους είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Μάλιστα για τον λόγο αυτό υπάρχουν ειδικές ομάδες αστυνομικών που περιπολούν σε περιοχές φορώντας πολιτικά ρούχα.

«Με τον τουρισμό έχουμε παράλληλα και τη μεταφορά της εγκληματικότητας. Εκτός από τους φιλήσυχους πολίτες έρχονται και άτομα που έχουν άλλα στο μυαλό τους. Υπάρχουν κλοπές, υπάρχουν σπασίματα ΙΧ και για αυτό βγαίνουν ειδικές ομάδες αστυνομικών με πολιτικά για να τα καλύπτουν αυτά. Από εκεί και πέρα έχουμε παράπονα μεταξύ γειτόνων, για ένταση μουσικής από τα beach bar κλπ. Αυτά είναι αμέτρητα τα περιστατικά. Επιλαμβανόμαστε τα πάντα. Και φυσικά υπάρχει διαρκής έλεγχος για να μην έχουμε τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα» είπε ο κ. Αρχοντόπουλος.

Περιπολίες από την Αρναία έως την Ιερισσό

Περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στελέχωσης αστυνομικών είναι η Σιθωνία και η Αρναία στο τρίτο πόδι, τις οποίες όπως λέει ο κ. Αρχοντόπουλος «προσπαθούμε να τις ενισχύσουμε γιατί δεν προτιμούνται από τους συναδέλφους (σ.σ. να υπηρετήσουν) επειδή είναι πιο μακριά από τους τόπους συμφερόντων τους».

Το θέμα της υποστελέχωσης του αστυνομικού τμήματος Αρναίας επισημαίνει στη Voria.gr και ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος τονίζοντας μάλιστα ότι οι αστυνομικοί της Αρναίας περιπολούν έως την Ιερισσό.

«Το αστυνομικό τμήμα της Αρναίας έχει θέμα υποστελέχωσης σε Αξιωματικούς παρόλα αυτά κάνει πολύ καλή δουλειά με πολλές περιπολίες. παρότι καλύπτει μια μεγάλη έκταση» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι το μεγάλο ζήτημα είναι το αστυνομικό τμήμα Αριστοτέλη με έδρα την Ιερισσό «το οποίο όταν κάηκε το 2012 με τις φασαρίες των μεταλλείων δεν ξαναιδρύθηκε ποτέ».

«Από το 2017 υπάρχει στο οργανόγραμμα της Αστυνομίας και εμείς ως Δήμος κάνουμε προσπάθειες να το επανιδρύσουμε. Έτσι δωρίσαμε ένα οικόπεδο 600 μέτρων που βρίσκεται στο κέντρο της Ιερισσού στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με σκοπό την ανέγερση αστυνομικού τμήματος. Η δωρεά έχει γίνει δεκτή» είπε ο κ. Βαλιάνος.

Πρόσθεσε δε, ότι όλα αυτά τα χρόνια και έως ότου χτιστεί και στελεχωθεί το αστυνομικό τμήμα η συγκεκριμένη περιοχή καλύπτεται με περιπολίες από το αστυνομικό τμήμα της Αρναίας.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.voria.gr, της Φανής Χαρίση, 4/8/2022]